Categorieën
Vandaag :Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

1e team recht de rug en wint weer eens

Beste lezers,

Bovenstaande titel is geen 1 april-grap maar op deze dag (vaak vol met grappen) en zo met Pasen in aantocht wist het 1e team zich op te richten en klom herboren uit de onderste regionen van 1B naar de 7e plaats.

Het sympathieke Wageningen was ook deze keer (2 jaar geleden ook al niet) opgewassen tegen een goed voorbereid 1e team.

Toen speelde kopman Jan Timman aan bord 1 tegen Lucas remise en met die gedachte in het achterhoofd hadden ze Jan aan het 5e bord geposteerd om die vreselijke Van Mil niet nog een keer te treffen.

Deze keer hadden we Peter de kans gegeven om te schitteren tegen Timman, maar helaas een week van voorbereiding ging de mist in toen bleek dat Timman aan bord 5 zat en dacht aldaar een gemakkelijke middag tegemoet te gaan.

De stand bleef na ruim 2 uur spelen gelijk toen Giel een potremisestand had bereikt tegen Bert Torn.

Hierna verloren Nicky tegen de sterke IM Yochanan Afek (volgens eigen zeggen van Nicky één van zijn slechtste partijen, volgende keer vaste supportster Queeny maar weer meenemen) en Pieter tegen  IM Sander van Eijk.

Pieter had wel een pionnetje meer, maar dat stelde bitter weinig voor, temeer daar veel van zijn zware stukken wel heel erg naar achteren gedrongen waren.

Dus ja dan kijk je na ruim 3 uur tegen een 0,5-2,5 achterstand aan en bekruipt je weer het gevoel van: het zal toch weer niet.

Maar nee hoor, dat was het wel zo’n beetje wat Wageningen te bieden had. Al heel snel had Barry kandidaat meester Stefan Bekker met een puike partij het aansluitingspunt laten aantekenen.

Yong Hoon die net dinsdag weer uit het ziekenhuis was ontslagen (na er 1,5 week in te hebben gelegen) trof het niet dat hij tegen Jan Timman moest aantreden.

Maar als er één is die het Jan moeilijk kan maken dan is het Yong Hoon wel. Er ontspon een spannend gevecht, waarin volgens zeggen van YH Jan niet zoveel deed, maar wel zijn stelling steeds meer verbeterde. En wat onze man ook uit de hoge hoed toverde, het was niet genoeg om het tij te keren al moest Timman wel alert blijven. En dat is hem wel toevertrouwd en zo stonden we toch weer op 2 punten achterstand (1,5-3,5).

Echter de standen op de overige borden zagen er prima uit.

Eerst deed Tobias datgene waarvoor we hem hebben aangetrokken. Winnen en dat deed hij op uitstekende wijze. Zo zien we het graag Tobias.

Hierna maakte Wim gelijk door Kees Stap steeds een stapje te slim af te zijn en in zijn bekende stijl het punt op te eisen.

Peter aan bord 1 teleurgesteld door het ontbreken van Timman aldaar, moest het opnemen tegen Jermo Kooijmans met een rating van 2234 toch wel de favoriet in deze partij. Maar misschien toch wel gesterkt door het feit dat hij de voormalige nummer 2 van de wereld misliep en derhalve een relatief gemakkelijke tegenstander voorgeschoteld kreeg, ging hij de strijd aan. En dat is niet gering. Het ging gelijk op en dat bleef zo tot het slot, ook al had Jermo een dame tegen een toren en loper. Maar deze stukken werkten zo goed samen dat er geen doorkomen was en tot remise werd besloten, 4-4.

Lucas stond op dat moment al huizenhoog gewonnen en na 4 uur stonden we op een geruststellende 5-4 met Enrico tegen de vriendelijke Erwin Oorebeek in een gewonnen positie.

Nu was een remise al voldoende geweest voor de winst, maar Enrico besloot om door te spelen en dat pakte goed uit, want de partij werd soepeltjes naar 6-4 uitgeschoven.

Rest ons op zaterdag 6 mei de verre uitwedstrijd tegen nr. 2 De Stukkenjagers uit Tilburg. Ze zijn al uitgeschakeld voor het kampioenschap omdat Voerendaal ook nu weer won en niet meer te achterhalen is.

Onze felicitaties gaan uit naar de Limburgers.

Ook spreek ik de wens uit dat alle teams in deze laatste ronde hun sportieve plicht zullen vervullen en als dat gebeurt, dan spelen we volgend seizoen weer in de 1e klasse.

 

https:\/\/www.schaakbond.nl/wedstrijdschaak/knsb-competitie/2016-2017/klassen/1b

Ton de Veij

 

Delen