Categorieën
Vandaag :
♔ niets op de agenda
Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Schaakkamp 2016

Het zal al wel eens eerder zijn georganiseerd maar dan al wel heel lang geleden: een schaakkamp voor de jeugd!

In een eerder gehouden enquête onder de (ouders van) jeugdleden kwam dit als een van de grote wensen naar voren, het organiseren van een schaakkamp met het liefst een buitenlands avontuur. Het bestuur stemde hiermee in en de organisatie kon opgestart worden.

Chris Bartels heeft de organisatie op zich genomen en al snel waren daar de eerste contacten gelegd met schaakclub De Pluspion uit Wachtebeke, België.  Niet helemaal toevallig, Pieter Hopman speelt voor deze Belgische club en ze zijn dit jaar gepromoveerd naar de hoogste landelijke klasse. Ook hebben zij een grote jeugdafdeling van meer dan 30 leden. Het spelen tegen een buitenlandse club was een feit!

Er was voldoende animo voor deelname aan het schaakkamp, en zo konden wij op vrijdag 10 juni om 16.00uur vanuit Purmerend richting Wachtebeke vertrekken met de jeugdleden Ciska Schopenhauer, Kaj Bartels, Lasse Bartels, Vladimir Bartels, Romayn Brandsma, Sandro Gaeta, Dennis Jansma, Barrie Romijn, Alexeij Smit en Stijn de Wit samen met de begeleiders Anders Bartels, Chris Bartels, Loïc Brandsma, Pieter Hopman, Frank Reurs en Alex Romijn.  Om praktische redenen was de leeftijdsgrens voor deelname van de jeugd op 8 jaar en ouder gesteld.

Na een tussenstop bij Hazeldonk voor een plaspauze en wat te eten bij een restaurant beginnend met een grote M kwamen we rond 20.00 uur aan bij ons verblijf, het Provinciaal Domein Puyenbroeck te Wachtebeke. Al onze verwachtingen werden ver overtroffen, beter hadden we absoluut niet kunnen treffen, mooie kamers en een perfecte gezamenlijke ruimte waar dagelijks ons ontbijt werd verzorgt. We hadden het geluk dat deze gezamenlijke ruimte dit weekend alleen door ons werd gebruikt dus alles kon lekker blijven staan. De locatie is echt een aanrader, kijk voor meer informatie op  https:\/\/www.puyenbroeck.be

De eerste avond even naar het EK voetbal kijken maar al snel achter het schaakbord met zijn allen. Snelschaken als voorbereiding op de belangrijke onderlinge wedstrijd de volgende dag tegen schaakclub De Pluspion. Tot zover was de voorbereiding perfect, alles op scherp stellen, werken aan teambuilding, laatste technische aanwijzingen, ga zo maar door.  Alleen, ……… zoals het natuurlijk bij een goed kamp hoort te gaan, was de nachtrust iets minder.

Maar, ’s nachts een vent ’s morgens een vent, iedereen was om 9.00 uur weer voor het ontbijt present. Nog even snel een potje schaken en daarna het sportpark op waar Anders en Loïc een pittig parcours hadden uitgezet om de conditie op peil te houden. Twee teams werden samengesteld voor een ware uithoudingsslag. Anders en Loïc, de gluiperts, hadden bedacht zelf niet mee te hoeven te doen want het was te belangrijk dat er onafhankelijke arbiters waren. Ja Ja! Dat gaan we voor een volgende keer onthouden. Daarna nog een voetbal wedstrijd jeugd tegen de begeleiders (uiteraard gewonnen door de begeleiders) waarna we na een heerlijk broodje en een stukje fruit te hebben gegeten richting onze tegenstander De Pluspion gingen.

Voor ons allemaal de grote onbekende. Hoe sterk zijn ze, zijn het allemaal stap 4/5 spelers of hebben ze ook, net zoals wij, beginnende schakers van stap 1 in het team. Er heerste een gezonde spanning.

We werden warm onthaalt door de voorzitter Dennis van Vliet. Hij gaf aan dat het onderlinge treffen werd verdeeld in twee wedstrijden. Als eerste een teamwedstrijd, verdeeld over twee partijen met wisselende kleuren met 20 min. p.p.p.p. op de klokken. De tweede wedstrijd werd een toernooi van 7 ronden snelschaken.

De teamwedstrijd ging helaas verloren met een gering verschil van 11,5 – 8,5. Had er meer in kunnen zitten? ik weet het niet. Sommige speelden iets onder hun niveau maar anderen juist weer ver er boven. Al met al een terechte uitslag naar mijn mening.

De tweede wedstrijd werd glorieus gewonnen met 6,5 uit 7 door Vladimir die hiermee revanche nam op de voor hem minder verlopen eerste wedstrijd. 2e werd een lid van de Plus Pion en 3e werd Lasse die telkens weer zijn niveau weet te verbeteren. Spelers die ver boven de verwachtingen uit speelden waren Ciska, die even zelfs op bord twee speelde, Stijn die de eerste 5 partijen op rij wist te winnen en Kaj, die nog maar net met zijn diploma stap 1 op zak toch ook zijn punten wist te pakken in dit sterk bezette toernooi.

Conclusie: de confrontatie Belgie – Nederland eindigde in een gelijkspel waarmee iedereen tevreden was. Een leerzame ervaring rijker.

Op de terugweg naar ons “Domein” werd er eten gehaald bij de plaatselijk chinees wat ons zeer goed smaakte op het grote dakterras.

Genoeg geschaakt voor die dag? Zeker niet, na het avondeten had organisator Chris een laddercompetitie op het programma staan voor jeugd en begeleiders. Chris heeft daar zijn eigen manier voor om het handicap te bepalen. Neem als voorbeeld Pieter die een naar boven afgeronde rating heeft van 2400 en  Kaj een rating van 300. Verschil van 2100 dus Pieter lever maar 21 punten in (de dame, 2 torens en een twee pionnen). Vol ongeloof en zelfbeklag over deze absurde benadering, telkens opnieuw bij iedere partij die werd gespeeld tot groot genoegen van de anderen, wist “het fenomeen”  uiteindelijk deze vooraf onmogelijk gehouden strijd na 7 ronden te winnen.

De nacht die volgde was iets rustiger dan de voorgaande maar toch nog altijd een echte “kampnacht”.

Op de laatste ochtend regende het licht  waardoor de buitenactiviteiten niet konden doorgaan. Jammer? nee hoor, kunnen we nog even lekker een competitie doorgeefschaak spelen. De hoogste ratingspeler samen met de laagste en zo verder.  Pieter had het geluk gekoppeld te worden aan Kaj. Bij gelijk spel zou de partij beslist worden door een 1 minuut partij tussen de spelers met de laagste rating. Kaj ontwikkelde zich als de 1 minuut specialist en zo gebeurde het dat Pieter dankzij Kaj ook deze competitie wist te winnen.

Tussen al het schaken door werden er het hele weekend volop andere spellen gespeeld. Koehandel was  favoriet maar ook weerwolven, poker, stratego en divers kaartspelletjes. En uiteraard lekker buitenspelen waar de trampolines favoriet waren.

De laatste lunch werd genuttigd, nog even snel een laatste partijtje atomic schaak en daarna alles opruimen en weer terug richting Purmerend. Na een voorspoedige terugreis werd er als afsluiting van dit prachtige schaakkamp nog heerlijk gegeten bij Kriti. (Kriti bedankt voor dit speciale arrangement met gratis toetje) Ook hier ging het spelelement nog even verder. Stijn won de eerste prijs, een waardebon voor twee pita gyros. Alexeij de hoofdprijs, een avondje afwassen.

De conclusie die bij Kriti werd getrokken was dat iedereen er ontzettend van had genoten en zeker een vervolg moet gaan krijgen. Er was slechts een heel groot en zwaarwegend min punt, het duurde véééél te kort!

 

Delen