Categorieën
Vandaag :
♔ niets op de agenda
Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Angst regeert?

Angst. Wij als schakers kennen als geen ander dit woord, dat meestal leidt tot verlies, fouten of blunders!
Het is een primaire emotie, die bij elk mens tot uiting komt bij onzekerheid over zichzelf of de ander! En vooral bij spanning in tijdnood!
De schaker kent bijvoorbeeld de kracht van zijn tegenstander niet, want hij heeft nog nooit tegen hem gespeeld.

De vragen die hij zichzelf meestal stelt zijn:

  1. Wat speelt mijn tegenstander met wit of met zwart voor openingsrepertoire?
  2. Wat moet ik voor zet doen in deze stelling of variant?
  3. Hoeveel tijd heb ik nog op mijn klok?
  4. Zal ik aanvallen of verdedigen?
  5. Wanneer zal ik aanvallen?
  6. Zal ik remise aanbieden of nog even wachten?
  7. Zal ik het remise aanbod accepteren?

Meestal is de eerste vraag: Welke opening zal ik spelen, of wat moet ik doen als……

In onze schaakwereld is angst vaak een dominante factor, maar helaas ook in onze eigen wereld!
Waarom zijn mensen zo bang voor terreur aanslagen, voor vluchtelingen, voor xenofobie? Voor een ander, die anders is of doet vanwege zijn gedrag, kleur, geaardheid,religie of mening!

In het voetbal krijg je vaak dat spanning en druk, het moeten winnen, het niet mogen verliezen, dat je tegen je zelf gaat spelen. Het spel of de partij niet meer gaat zoals je wil dat het gaat! Dan denk ik weer aan de ontknoping van onze voetbalcompetitie aan Ajax, het Nederlands elftal! Ze gaan paniekvoetbal spelen en krijgen het loon van de angst!

Het antwoord is meestal onzekerheid over de ander in zijn gedrag of reactie, en de angst om af te gaan, te falen op het moment suprème! Bij schakers meestal in het eindspel! Maar ook in het voorspel of de opening kan het al fout gaan!

Vaak komt angst voor omdat je niet weet wat je moet doen, zowel in het schaken als in de ontmoeting met anderen! Wat voor zet moet ik doen, of wat moet ik zeggen of vragen of antwoorden tegen hem of haar? Maar angst blokkeert het denken, leidt meestal tot verstarring, bekrompenheid en paniek.

De schaker kent het fenomeen “Angstgegner” en ook in het voetbal en andere sporten herkennen we dit. Je hebt vaak verloren tegen dezelfde tegenstander, en wordt onzeker over hoe je hem of haar moet bestrijden of moet aanspreken! Ja en dan word je onzeker en dat leidt vaak tot verlies!

Bij de beste schakers komt dit voor en is de grootste en moeilijkste tegenstander: jezelf. Je zit niet goed in je vel, je kan je hoofd of aandacht er niet bij houden. Wordt of bent afgeleid, je bent niet scherp en je verliest je concentratie en doet een foute zet!

Daarom is het beter om niet te denken aan ratingverlies, aanzien, verlies van werk, partner of verkiezingen? Maar uit te blijven gaan van eigen kennis, kracht, mogelijkheden en zekerheden.En vooral van zelfvertrouwen.
Want helaas angst regeert nog steeds en blijft nog steeds de allerslechste raadgever! Bij schakers De Raadsheer of vrouw.

De woudloper

Delen