Categorieën
Vandaag :Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Voorjaarstoernooi

Het Voorjaarstoernooi 2020 wordt op 20 en 21 maart 2020 gespeeld. Voor de flyer kun je hier klikken.

Omdat we het idee hebben dat we tegen een lustrum aanzitten hebben we, Foppe heeft daar nog veel tijd ingestoken, in de archieven gespeurd naar hoeveel Voorjaarstoernooien er inmiddels gespeeld zijn.
Het lijkt erop dat het eerste Voorjaarstoernooi gehouden is op 7, 8 en 9 februari 1958. En wel op vrijdagavond, zaterdagmiddag en -avond en zondagmorgen en -middag. Dat zijn 5 ronden, maar of het ook zeskampen waren is de vraag. In de clubbladen is te lezen dat voor gewetensbezwaarden die de zondagrust heiligden er uitwijkmogelijkheden waren en zij dan op vrijdag of zaterdag konden spelen. Of dat dan betekent dat het vierkampen waren is niet duidelijk geworden maar ligt wel voor de hand.

In de verslagen is nog sprake van enkele door de KNSB afgewezen aanvragen een toernooi te mogen houden. Ook is er sprake van (al dan niet daadwerkelijk gehouden) Nieuwjaarstoernooien of een ‘Midwintertoernooi’. Dergelijke toernooien rekenen we niet tot de Voorjaarstoernooien, zouden we dat wel doen dat lijkt de telling van door SC Purmernd georganiseerde toernooien in 1956 te beginnen.

Aan enkele Voorjaarstoernooien deden soms wel meer dan honderd schakers mee en haalden we de landelijke pers.
Er is een paar jaar waarin het duidelijk is dat er geen VJT is gehouden, in notulen is dan sprake van een hernieuwde start. Zo zal er in 2006 zeker geen VJT gehouden zijn. Want in 2007 is er sprake van een herstart en wordt het Voorjaarstoernooi, in de vorm van een rapidtoernooi gehouden met sponsoring door Abma Schreurs. In 2009 is het zeker weer niet, in 2010 een bescheiden herstart met Perry Koopmans als glorieus winnaar. Met de sponsoring door RICOH kunnen we vanaf 2011 een paar jaar flink uitpakken met invitatiegroepen. Vanaf dat jaar is het toernooi weer de traditie die het lang is geweest.

We kunnen helaas niet met 100 procent zekerheid zeggen het hoeveelste VJT dit seizoen gehouden worden, maar een vrij zekere telling geeft aan dat in 2020 de 59e editie aan de beurt is. En we daarom komend seizoen niet alleen het 90-jarig bestaan van SC Purmerend kunnen vieren maar ook een jubileumeditie, de 60e, van het Voorjaarstoernooi kunnen organiseren. We zijn al bezig daarvoor plannen te maken om er een feestelijk tintje aan te geven. Mocht u goede ideeën hebben, laat ze vooral weten!

Rob Hählen

Delen