Categorieën
Vandaag :Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Purmerend 2 blijft in de race

Stand Purmerend 2 Klasse 1A

Op zaterdag 13 februari speelde ons tweede team zijn thuiswedstrijd in de vijfde ronde van de NHSB competitie tegen Schaakgroep Koedijk. Gezien het onderlinge rating verschil zou deze wedstrijd in theorie in winst voor Purmerend moeten eindigen maar gezien ons eerdere gespartel in vergelijkbare wedstrijden was van onderschatting geen enkele sprake.

Jan Poland, Ton de Veij en Luc Preeker waren er nog vroeger op af gegaan dan ik zelf en alle tafels stonden min of meer al in gereedheid. Hulde heren voor de inspanning die jullie leveren! Klein probleempje wel met de klokken. Om het onmogelijke tempo van de KNSB ingesteld te krijgen moet je eerst op de werking van de klokken afstuderen. Foppe heeft daar een scriptie van geschreven en dan nog valt het niet mee de instelling correct te voltooien. Wat mij betreft zo snel mogelijk afstappen van die bonus seconden en gewoon je tegenstander weer lekker door zijn vlag jagen…..heerlijk.

Kort na enen kon de wedstrijd aanvangen. Nadat ik de Schaakgroep Koedijk spelers op de hoogte had gebracht van de logistieke zaken nam Ton het woord om dat nog eens dunnetjes over te doen. Nou ja om ongelukken te voorkomen is het belangrijk dat iedereen weet waar de toiletten en de bar is dus kan het geen kwaad dat extra te benadrukken.

Dan de wedstrijd. Helaas moet ik weer constateren dat ik zoveel moeite had met mijn eigen partij dat ik nauwelijks iets heb meegekregen van de partijen van teamgenoten. Een omstandigheid waar ik mij persoonlijk meer en meer aan begin te ergeren. Ik denk dan ook dat aan dit experiment als spelend teamleider volgend seizoen geen vervolg wordt gegeven. Mocht u zich dus geroepen voelen om volgend jaar de leiding van dit keer op keer op topniveau presterende team over te nemen, meld u zich dan aan bij de externe wedstrijdleider Anton Bakels. De kans is reëel dat u daarmee in ieder geval negen zaterdagen per seizoen “onder de pannen” bent. Een uitstekend excuus om vrouw of vriendin mede te delen dat winkelen er die dag even niet in zit. Wat kan een man meer wensen. Dames zijn uiteraard ook van harte uitgenodigd deze vacature te vervullen. Zij dienen echter zelf een excuus te verzinnen.

De eerste zetten waren al gedaan toen bleek dat de stoel van Dennis nog steeds leeg was. Terwijl ik mijn telefoon weer aan het opstarten was om Dennis te bellen vertelde Jan Poland mij dat om onduidelijke reden de trein niet reed. Dennis moest uit Zaandijk komen dus dat zou wel eens het probleem kunnen zijn. Mijn telefoontje bleef onbeantwoord dus informeerde ik vroege supporter Paul Meijer om stand by te blijven om in te vallen en Paul begon zich direct warm te lopen. Niet lang daarna kwam Dennis echter toch binnen en kon Paul zijn rol als supporter hervatten.

Op bord 1 speelde Michael een moeilijke wedstrijd tegen Danny Stoop. Gelukkig greep Danny ergens mis en kon Michael afwikkelen naar een remise.

Op bord 2 had Dennis dus met enige vertraging plaats genomen en speelde tegen het jonge talent Brian Mollenkamp. Dennis wilde uiteraard zijn 100% score graag vasthouden maar Brian maakte die ambitie lastig en bood remise aan. Na korte ruggespraak besloot Dennis het nog even te proberen, maar meer zat er deze keer niet in.

Op bord 3 ging het bij Peter ook al niet van een leien dakje maar uiteindelijk stond in deze partij toch de sterkere schaker op en de Koedijkenaar werd vakkundig mat gezet. Voor Peter dus nog wel steeds een 100% score (het minder succesvolle uitstapje naar het eerste team vergeten we dan maar).

Op bord 4 zette Marc een goede aanval op en overspeelde daarmee zijn tegenstander. Toen een stuk werd gewonnen kon het punt worden bijgeschreven. Goede partij van Marc die na een korte vorm dip weer helemaal op de weg terug is.

Op bord 5 speelde Robbert weer een partij uit een stuk. Kwam onderweg nog even informeren naar de rating van zijn tegenstander en of remise een optie was. Toen ik hem vertelde dat die rating op 1732 stond was zijn reactie “dan is remise dus geen optie”. Kijk daar hou ik nou van. Krijgt u ook gelukzalige gevoelens van zo een reactie dan breng ik in herinnering de vacature voor het teamleiderschap voor volgend seizoen.

Op bord 6 onze Pim die ook al in een lichte vorm crisis verkeerde en het gevoel had steeds maar weer tegen zichzelf te spelen. Ook in deze partij werden frivole zetten gedaan die schijnbaar eenvoudig weerlegt werden. Pim liet zich echter niet van de wijs brengen en via omwegen werd toch gewoon het volle punt bijgeschreven.

Op bord 7 speelde ik zelf tegen Paul Roomer en het verschil van 200 rating punten in mijn voordeel zou doen vermoeden dat ik een makkelijke middag zou krijgen. Niets bleek minder waar. Na een agressieve f4 opening speelde Paul een uitstekende partij. Analyse met Frits bevestigde dat ik dat zelf ook deed alleen werd nergens voordeel bereikt. Toen ik ook nog een pionnetje weg blunderde was er geen andere optie dan de remise haven in te sturen.

Tot slot op bord 8 onze Luc. Met gierende pijn in zijn zij en een lading paracetamol in zijn maag was hij toch gewoon aanwezig. Lofwaardige motivatie bij Luc dus. De fysieke ongemakken leken in eerste instantie van geen invloed op zijn spel want Luc bereikte een zeer comfortabele stelling en zette na een lange rochade de opmars van zijn Koningsvleugel pionnen in gang. Daarna raakte Luc helaas het spoor een beetje bijster en langzaam zag ik zijn stukken steeds meer achterwaarts bewegen totdat het pardoes voorbij was. Helaas de enige verliespartij van deze middag.

Het gaat echter in deze om het team resultaat en met 5,5-2,5 was dat gewoon weer uitstekend. Nog 2 wedstrijden te gaan nu om het kampioenschap binnen te halen. Helaas zijn dat wel nog 2 uitwedstrijden en ook nog tegen de zwaarste tegenstanders in de poule. Ik heb er echter alle vertrouwen in dat wij dat tot een goed einde gaan brengen. Wilt u daar bij zijn, kom ons dan supporteren. Te beginnen op dinsdag 8 maart bij Caissa Eenhoorn in de Huesmolen in Hoorn. Graag tot dan!

Rob van Someren.

 

 

Delen