Categorieën
Vandaag :
♔ niets op de agenda
Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

EGGERT Purmerend 2 zakt door het ijs.

Afgelopen zaterdag 17 december speelde het, licht door de griepgolf geraakte, tweede  team zijn uitwedstrijd tegen ZSC Saende 2 in de 6e ronde van de promotieklasse NHSB. Het tweede verdedigde daar zijn gedeelde koppositie en met de zware wedstrijd tegen onze mede koploper nog voor de boeg moest hier natuurlijk gewonnen worden. Hieronder een door de spelers aangeleverde  impressie van deze wedstrijd,

Anton Bakels (2094) – Dennis Rosseg (1981)  ½-½

Hele partij een licht overwicht – waarbij ik zeker goede kansen kreeg in het eindspel met loper tegen paard. Veel spanning erop omdat het toen 4-3 stond – waardoor ik moest winnen. Ik heb er alles aan gedaan maar moest helaas de handdoek in de ring te gooien – anders had ik zelfs nog verloren. De straf van het team was duidelijk: ik mocht teruglopen – alle auto’s waren al naar huis. Het spijt me jongens – volgende keer zal ik jullie niet in de steek laten!

Ton van Nieuwkerk (2027) – Huib Middelhoven (1911)  0-1

Beter een slecht plan (hij) dan geen plan (ik). Dat is mijn partij kort samengevat. Ik moest op de damevleugel actief worden, maar ik had geen idee hoe. Hij moest op de koningsvleugel actief worden en koos voor een traag plan. Maar toen zijn koningsaanval eenmaal kwam werd ik ook helemaal weg geofferd. Redelijk kansloos mocht ik een loper en later zelfs een torenoffer ondergaan. Niet fijn.

Dennis van den Beld (2010) – Willem de Boer (1933)  ½-½

Ondanks dat ik wit had, kwam ik met nadeel uit de opening. Dit is de hele partij niet meer goed gekomen. Ik mocht dan ook blij zijn dat mijn tegenstander remise aannam in een voor mij nog mindere stelling. Het was weliswaar niet eenvoudig om een winstplan voor zwart te vinden, maar ik stond zo klem dat ik in ieder geval niets kon forceren.

Michael Yu (1990) – Ben van den Bergh (1985)   ½-½

Ik kwam al snel in de problemen door (te) snel en onzorgvuldig te spelen in de opening. Gelukkig miste mijn tegenstander een leuke tactiek die de stelling niet alleen gelijk trok, maar me ook een pion meer gaf. Een aantal zetten later offerde hij een kwaliteit voor het initiatief. Het werd al snel een erg complexe en tactische stelling waarin we ongetwijfeld het een en ander over het hoofd hebben gezien. In het eindspel stond mijn tegenstander beter en had ik geen realistische kans meer om te winnen. Ik zag echter een herhaling van zetten en de partij eindigde in een remise.

 Marc Holla (1928) – Dirk Willem Swart (1831)   ½-½

Wegens verkoudheid was ik eigenlijk van plan af te zeggen, maar er was al een invaller nodig, en ik wist dat het waarschijnlijk niet zo makkelijk zou zijn om op korte termijn nog een tweede vervanger te regelen. Vooruit dus dan maar. Neusdruppels in, en op de wc neus snuiten, want de tegenstander mag natuurlijk niets merken van zijn goede kansen. En zowaar hij bood remise aan. Ik stond wel iets beter, dus even checken met Anton of het ok is. Na het groen licht snel weer naar huis om uit te zieken

Pim Jekel (1911) – Robert Boes (1886)  0-1

Na de opening kwam ik met zwart met een zwakke d6 pion te zitten. Op zich niks aan de hand want die pion was afdoende verdedigd. Dit zorgenkindje koste mij wel veel tijd en ik kwam wat gedrukt te staan. Toen de dames geruild waren besloot ik om mijn koning vanaf g8 centraler neer te zetten naar e8. Daarna besloot ik om mijn koning naar c7 om te spelen om pion d6 extra dekking te geven. Helaas was dit een fout plan en daar wist mijn tegenstander handig gebruik van te maken om even later twee ver opgerukte verbonden vrijpionnen te creëren op de f en g lijn. In een op dat moment hopeloze stelling heb ik nog geprobeerd om zijn koning in een eeuwig schaak valletje o.i.d. te laten lopen, maar mijn tegenstander maakte geen fout meer.

Rob van Someren (1866) – Mels van de Water (1705)  1-0

Wederom had ik de pech om op het laatste moment met een andere kleur te moeten spelen maar dwong daardoor kennelijk geluk op een andere manier af. Met wit speelde ik tegen oude rot Mels van de Water en het werd een Franse opening met Lb4 variant. Na het door mij gespeelde a3 ruilde Mels niet af op c3 maar speelde zijn Loper terug naar a5. Vaag herinnerde ik mij deze variant van mijn vroegere schermutselingen met Sjouke Dijkstra maar ach wat is dat al weer lang geleden. Wit offert in deze variant twee pionnen voor activiteit. Niet geheel zeker speelde ik b4 en na het antwoord cxb4 plaatste ik mijn Paard op b5, een schaak op d6 dreigend. De beloofde activiteit kreeg ik zeker en ergens had ik er doorheen kunnen offeren. (zie diagram)

Een mogelijk vervolg was hier 19. PF6+ – gxf6 20. exf6 (Er dreigt nu mat via 21. Dg4+ – Kf8 22. Dg7+ – Ke8 23. Dxh8). Zwart kan echter direct vluchten met 20. …. – Kf8 21. Dd6+ – Ke8, waarna ik geen winnend vervolg meer zag. Latere computer analyse liet zien dat wit na 22. Thb1 – Tc8 23. Txa3 – Pxd4+ 24. Pxd4 – Dc5 25. Pb5! – Dxd6 26. Pxd6 – Kf8 27. Txa7 groot voordeel haalt.

Achter het bord was dit, althans voor mij, te complex om te vinden en door actief spel wist Mels mij terug te dringen. Van de geofferde pionnen zag ik er maar eentje terug en de uitstekend spelende Zaandammer leek direct op winst af te stevenen toen hij pardoes zijn Toren in de aanbieding deed. Die sloeg ik er met mijn Koning dankbaar af en direct gaf Mels gedesillusioneerd op.

Paul Meijer (1709) – Evert Blees (1806)  ½-½

Ik had een leuke, strategische partij tegen Evert Blees. Ik kwam goed uit de opening en had mijn stukken goed gecentreerd. Toen ging Evert druk op mijn Koningstelling geven, waarbij ik mijn Koningstelling moest openen, maar wel mijn pionnen kon opspelen, zodat ik ruimtevoordeel kreeg. Kon ook mijn paarden actief bij zijn Koningstelling plaatsen. Toen kwam de tijdsdruk om de veertigste zet te halen. Hierdoor gaf ik de dekking op van mijn pion op E5 en verloor deze. Maar door goed actief zijn toren op E5 aan te vallen met mijn dame en met mijn Paard zijn andere toren in te zetten, dwong ik remise af.

En zo werd met 4½ – 3½ helaas het eerste verlies van dit seizoen geleden en zakken we af van een gedeelde eerste naar een gedeelde tweede plaats maar op bordpunten staan we nu vierde. Nog is er niets beslist want de huidige nummer 1 staat nog op ons programma en de nummers 2 en 3 spelen onderling nog tegen elkaar. We zullen zien hoe zich dit gaat ontwikkelen, maar het wordt in elk geval een spannend slot van het seizoen.

P.S. En Anton sorry voor het misverstand.

Delen