Categorieën
Vandaag :
♔ niets op de agenda
Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Sinterklaas dit jaar al vroeg in Purmerend

Uitslagen en stand

Afgelopen zaterdag trad het 1e team van Eggert Purmerend aan tegen het sterke team van De Stukkenjagers uit Tilburg. De verwachtingen waren na de mooie zege op DD uit de vorige ronde uiteraard groot.

Het jonge sympathieke Tilburgse team had er een heel uitje van gemaakt. Eerst lunchen op de Koemarkt en ’s avonds in Zaandam uit eten. Tja je komt niet elke dag in Purmerend.

Beide teams traden aan in de sterkste opstelling en bij De Stukkenjagers met een gemiddelde rating van 2284 betekent dat o.m. dat de 2 dames grootmeesters Anne Haast (de huidige 2-voudige Nederlands kampioene) en Bianca de Jong-Mühren meespeelden.

Verkondigde GM Jan Hein Donner ooit niet eens in een radioprogramma dat vrouwen niet kunnen schaken. Toen misschien niet, maar tegenwoordig is deze uitspraak al lang achterhaald.

Aan bord 1 was Bianca een maatje te groot voor Enrico Blees. Het zag er echt onschuldig uit, maar toen ze Enrico in de houdgreep nam was er geen ontkomen meer aan. Er werden pionnetjes gepakt en toen was het gedaan.

Aan bord 3 leek het er voor Giel Spaans wel aardig uit te zien, maar toen hij een vreselijke koningsaanval te verduren kreeg moest ook hij zijn meerdere in een vrouw erkennen.

Piet Peelen verbruikte tegen de nestor van de Tilburgers Herman Grooten veel tijd. Hij stond er zeker niet slecht voor, maar de complicaties die Grooten hem voorschotelde werden in tijdnood niet juist beoordeeld en ook hier was een nederlaag ons deel.

Winnen we dan helemaal niets, nou nee, want Pieter Hopman noteerde zijn 3e zege door Stefan Beukema het bijzonder lastig te maken. Na een felle strijd werden her en der wat pionnen gesnackt en toen was het 1e punt daar.

En waar Sinterklaas eigenlijk in het  Eggert winkelcentrum bij het jeugdtoernooi om de Eggert bokaal had moeten zijn om aldaar de prijzen uit te reiken verscheen hij ineens in Triton.

Als eerste deze middag verloor Demre Kerigan van Nick Bijlsma. Hij stond een pionnetje voor na een moeizame partij en dan denk je bij Demre dat komt wel goed. Maar ineens was het uit, kortsluiting zoals we dat noemen.

De volgende die een kadootje aanbood was Yong Hoon, die in een wellicht gewonnen eindspel tegen Mark Haast met de kwaliteit meer pardoes de kwal weer teruggaf en niet meer kon bereiken dan remise.

Ook Warner de Weerd deed mee aan presentjes, want na goed, zo niet gewonnen gestaan te hebben tegen oude kennis Bram van den Berg , gaf ook hij het zo maar weg. Tja de tegenstand kan nog zo sympathiek zijn, maar zoveel presentjes is wat teveel van het goede.

Ook Nicky Law deed mee aan het uitdelen. Met sterk spel had hij een prima stelling gekregen en liet toen zijn loper insluiten. Zijn stelling was echter zo goed, dat hij de druk kon opvoeren en toen Mark Clijsen niet de juiste koningszet vond kon Nicky het punt alsnog naar zich toetrekken. Sterk teruggekomen Nicky!

Wim Luberti, de laatste tijd in uitstekende vorm, kwam  tegen Mart Nabuurs wat minder uit de opening. Hij moest zwaar op zijn verdediging leunen en toen hij een dubbelpion moest accepteren en Nabuurs in zijn stelling binnendrong offerde Wim een stuk voor 2 verbonden pionnen op de koningsvleugel. Die liepen echter minder snel dan de 2 centrumpionnen van zijn tegenstander en ook hier wonnen de Tilburgers.

Uiteindelijk wonnen we de laatste partij. Lucas van Mil had na zware strijd tegen Joris Gerlagh een stelling op het bord gekregen van loper en 2 verbonden pionnen op g en h tegen zwart 2 verbonden pionnen a en b op de damevleugel en 2 pionnen op f en h. Lucas moest uiterst zorgvuldig te werk gaan en deed dat voor de ademloos kijkende toeschouwers. Hier konden we nog wat van leren. Na zijn tegenstander in een positie van tempodwang te hebben gemanoeuvreerd kon hij het afmaken en liet Joris zich mat zetten. Een aardige geste wat door ons uiteraard zeer op prijs werd gesteld.

Partij van Lucas:

[Event “?”] [Site “?”] [Date “2015.11.07”] [Round “?”] [White “van Mil, LHF.”] [Black “Gerlagh, J.”] [Result “1-0”] [ECO “D85”] [WhiteElo “2050”] [BlackElo “2215”] [Annotator “van Mil,Lucas”] [PlyCount “129”]

 

Eindstand: 3,5-6,5

 

Delen