Categorieën
Vandaag :Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Schaken op prenten en schilderijen

.

In het op deze website verschenen artikel van 27 december 2021 over vrouwen- en damesschaak liet ik een schilderij zien van Sofonisba Anguissola waarop te zien is dat haar drie zussen zich vermaken met het spelen van een schaakpartij.

Bij het zoeken naar dat schilderij op internet kwam ik ook een heel uitgebreid artikel tegen genaamd “Jeu d’échecs dans la peinture”. In dit artikel worden maar liefst ca. 65 afbeeldingen en schilderijen weergegeven waarin het schaakspel een rol speelt.
De vroegste afbeeldingen dateren uit de 12e en 13e eeuw.
Er zijn schilderijen waarop bekende personen zijn afgebeeld zoals Voltaire, Shakespeare, Napoleon, Morphy, Benjamin Franklin, Ruy Lopez en Lenin.

Het artikel is in de Franse taal geschreven, een meevaller, want het originele artikel is in het Russisch (zie bij de Références).

Hieronder een voorbeeld van een fraai schilderij van Charles Bargue uit 1883 “Le jeu d’échecs sur la terrasse”.
Wat ons natuurlijk opvalt is dat, in tegenstelling tot andere schilderijen waarbij de toeschouwers zich verdringen rond het schaakbord, iedereen afstand houdt.
De heren zien er uit alsof ze alle tijd van de wereld hebben. Ze spelen dan ook zonder klok.
Aardig is natuurlijk de witte papagaai (of is het een valk?) en de zwarte hond die mot hebben, een directe verwijzing naar de strijd op de 64 velden.
Verder nog te zien een fraaie tinnen kan en drie glazen. Klaarblijkelijk hoort de persoon rechts er niet helemaal bij.

Veel kijkplezier toegewenst.

 

.

 

Delen