Categorieën
Vandaag :Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Purmerend 1 kampioen en promoveert naar 1e klasse

Written 22 mei 2022 / By tkabos

De laatste ronde, de thuiswedstrijd tegen Almere – er is geen onlogischer moment denkbaar om het eerste verslag van het seizoen 2021-2022 van Purmerend 1 te schrijven.

Drie jaar geleden, in 2018-2019, promoveerden Ivo en ik met Almere 1 naar de 2e klasse. Het zou onnodig dramatisch zijn te zeggen dat ze nu door ons toedoen weer zouden degraderen naar de 3e klasse: Purmerend was al kampioen en Almere was al gedegradeerd. (Misschien zijn er bemoeials die opmerken dat het theoretisch nog mogelijk was dat Purmerend niet promoveerde en Almere niet degradeerde – het volstaat te zeggen dat Hing-Ting een obsessie heeft voor hypothetische vraagstukken en zelfs hij niet in dit theoretisch wonder geloofde.)

Misschien was het beter geweest als deze wedstrijd zoals gepland toch op 18 december vorig jaar gespeeld zou zijn, maar een vleermuis bracht daar verandering in.

Dat zei onze teamleider Bert-Jan ook in zijn welkomstwoord: “november vorig jaar konden we ons niet voorstellen dat we hier weer zouden zitten met z’n allen”. Dat was waar. Ook zei hij dat we (Purmerend 1) niet gedacht hadden nog te promoveren na ons verlies in de eerste wedstrijd tegen Amersfoort. Ik was even bang dat hij het uitpubliek zou vermoeien met een seizoensoverzicht maar dat bleef uit.

Ivo, Nicky en Romayn waren verhinderd. Gelukkig had Pieter supersub Barry bereid gevonden om in te vallen. Dat was maar goed ook, want op papier waren we gemiddeld nauwelijks 400 punten sterker dan Almere. Ook Peter en Frank stelden zich dienstbaar op en voor de aardigheid kregen ze allebei wit.

Roger meende na 10 zetten al gewonnen te staan tegen Katharina, die overigens ziek was. Na de partij leerde hij dat de engine -1.5 gaf in die stelling. Dat vond ik grappig.

Peter had niet zijn beste seizoen en dacht ook nu weer verloren te staan tegen Manasvita. Het werd remise.

Lucas speelde met zwart tegen openingskenner Caspar en won verrassend makkelijk nadat wit …b5 had toegelaten.

Frank speelde tegen een jongetje van 10 met een rating van 1652: Akshaj. Volgens Pieter is elk kind dat zijn stap 4-diploma heeft gehaald al minimaal 2200 waard. Laten we hem tegemoetkomen en aannemen dat Akshaj op 1800-niveau speelt en dan is Frank alsnog 200 punten sterker. Hij stond ook gewonnen, maar miste meerdere keren de winst. We kunnen sterk geromantiseerd zeggen dat hij met zijn remise het kampioenschap veiligstelde.

Een opvallende rol in de totstandkoming van onze 7-1 overwinning speelden de paarden.

Pieter posteerde (haha, ‘Pieter Post’!) een mooi paard op d6 tegen Duncan:

Leo speelde een goede partij tegen Hing-Ting, maar ook hem werd een paard te machtig:

Maar het allermooiste paard had Barry, onaantastbaar in het midden van het bord – zelfs op de helft van de tegenstander!

Zijn tegenstander Oscar wist de stelling met origineel aanvalsspel nog te compliceren, maar alles welbeschouwd, was het een clean game van De Brink.

Ik speelde tegen André. André heeft een paar jaar geleden leren schaken om de hobby van zijn kinderen te kunnen begrijpen. Dat geldt ook voor Marloes. Een bewonderenswaardig persoonlijk offer. (Gelukkig doen ze niet aan bergbeklimmen of mountainbiken.)

André’s paard was ook onaantastbaar op b8. Het nam tevens de a8-toren mee in zijn ondergang.

Het was een mooi seizoen. Ivo en ik hebben het naar ons zin bij Purmerend. Ik ga niet iedereen persoonlijk noemen, laat staan dat ik hun titels en scores ga oplepelen (voordat je het weet is er weer iemand beledigd en je kijkt zelf maar op de KNSB-site), maar wil niet onbenoemd laten dat BJ een gerieflijk teamleider is en dat Perry dit alles medemogelijk heeft gemaakt. Bedankt.

Tobias Kabos

Delen