Categorieën
Vandaag :Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Bekerfinale 2021-2022 schaakpartij vooralsnog onbeslist geëindigd

.

Op 19 mei 2022 verscheen op deze website het bericht dat alles klaarstond voor de Bekerfinale.

Uit de volgende foto blijkt dat de spelers plaatsgenomen hebben en ze de eerste zetten gedaan hebben.

Een interessante partij omdat het een partij is tussen een senior, die reeds vele lauweren heeft kunnen oogsten, en een junior, aanstormend talent uit eigen kweek.

Opmerkelijk is dat Vladimir een hogere Elo-rating heeft, namelijk 1857, tegen 1750 voor Rob.
De statistische uitslag bij een rating verschil van 107 is 0,65-0,35. Dus Vladimir kan zeker wel als favoriet voor de titel gelden. Maar zoals men over voetbal zegt dat de bal rond is, geldt voor het schaken dat het bord vierkant is!

Omdat het rating verschil kleiner is dan 150 dient bij gelijkspel nogmaals een partij, met verwisselde kleuren, gespeeld te worden (artikel 7 van het Beker Competitie Reglement). Eindigt de tweede partij ook in remise dan worden 5 minuten partijtjes gespeeld. De eerste die zo’n partij wint is Bekerkampioen.

Om met de deur in huis te vallen: de partij eindigde in remise na een evenwichtige partij waarin het positievoordeel altijd minder was dan ca. 1,2.

Uit de grafiek is de zien dat na de openingsfase Rob licht voordeel verkreeg na een iets mindere paardzet, 15…..Pb4, van Vladimir.
Op zijn beurt verloor Rob zijn voordeel ook door een paardzet, 21. Pe6x.
Is het toeval dat de zaterdag daarop in de KNSB wedstrijd Purmerend 1-Almere 1 7-1 de paarden juist zo’n opvallende rol speelden in de totstandkoming van de 7-1 overwinning van ons eerste team ? (lees het interessante verslag van Tobias Kabos.)

Ons staat nog een nog spannender tweede finale partij te wachten. Vladimir heeft dan wit. We kijken met spanning uit naar deze titanenstrijd.

Hier volgt de partij. De getallen geven aan wat het voordeel is. Positief: voordeel voor wit, negatief: voordeel voor zwart).

.

Delen