Categorieën
Vandaag :Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

PK2 doet goede zaken

Purmerend 2 heeft afgelopen zaterdag met 1½-6½ gewonnen van BSG 3. Aan ons 1e bord speelde de 14-jarige Katharina Ricken voor het eerst mee. Ze is een Duits jeugdtalent dat oktober vorig jaar is gescout door Pieter en Ronald bij het Haarlemse Meesters toernooi. Ze wist daar Ronald op remise te houden en twee 2100-spelers te verschalken dus dat ze kan schaken kunnen we gevoegelijk aannemen.
Na ruim een uur spelen konden we het eerste punt noteren. Rob, afgelopen donderdag wegens griep nog afwezig bij de interne, zag zijn tegenstander het niet helemaal goed doen en was er als de kippen bij om dit af te straffen (0-1).
Ondertussen was Romayn in een wilde partij de koning van zijn tegenstander met de dame en de twee lopers over het bord aan het jagen waarna het voor zijn f-pion een koud kunstje was om de zaak te beslechten (0-2).
Pim was gaande weg wat minder komen te staan en toen de torens van zijn tegenstander, ondersteund door de dame, zijn stelling binnen vielen was stukverlies onontkoombaar (1-2). Hiermee kwam voor Pim een einde aan een ongeslagen status in de bondscompetitie van bijna twee jaar.
Plotseling ging het echter snel, een Purmerends kwartiertje zullen we maar zeggen. Achter elkaar wonnen Paul, Luc en Marc hun partij waarbij aangetekend mag worden dat Luc dit deed met een mooie koningsaanval (1-5).
Hoe verging het onze debutant Katharina? Wel, ik had al even op internet gekeken wat zij zo al speelt met wit, en tot mijn verrassing blijkt dat steevast 1. Pf3 te zijn. Dat kwam dus op het bord en de dames verdwenen al snel in de doos. In het eindspel dat volgde wist Katharina eerst een kwaliteit te winnen en toen zwart op de damevleugel nog enig tegenspel creëerde wist zij een ver opgerukte vijandelijke pion netjes via zugzwang onschadelijk te maken waarna haar tegenstander wijselijk opgaf (1-6).
Zoals dit seizoen gebruikelijk was Arno als laatste bezig. Gezien de stand op het scorebord en die op het schaakbord bood Arno remise aan maar zijn tegenstander weigerde dit in eerste instantie. Na nog een paar zetten te hebben gedaan werd alsnog tot remise besloten (1½-6½).
Al met al hebben we het degradatiespook een flinke knauw gegeven en met opgeheven hoofd konden we de thuisreis naar Purmerend aanvangen (Katharina deed dit met haar ouders richting Krefeld).

Delen