Categorieën
Vandaag :Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Paasei

Nu we de Pasen in afzondering moeten doorbrengen kunnen we niet zoals andere jaren eieren voor de (klein)kinderen verstoppen. Als vervanging dit digitale Paasei.

Onderstaande stelling kwam voor in een partij tussen Grootmeesters. Duidelijk is dat wit volkomen verloren staat. Wit speelde nog Pe4+, sloeg de loper en na …, a2 gaf hij spoedig op. Er is echter een verborgen mogelijkheid een halfje te redden, mits zwart mee wil werken.

De oplossing en het verhaal erachter heb ik elders, niet al te moeilijk, verstopt.

Prettige Paasdagen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De stelling komt uit de partij tussen Furman en Smejkal, Tallinn 1971. Het is natuurlijk volkomen uit, maar Tal, de voormalig wereldkampioen, zag nog een mogelijkheid. Hij vroeg Smejkal wat die gedaan zou hebben na 91. Pb3. Nou, …, a2 natuurlijk, was het antwoord. Mooi, zei Tal, dan is het remise! En hij liet zien: 91. Pb3, a2??; 92. Pc1!

Een prachtige remisewending. Promotie tot dame of toren is pat. Een loper halen is ook geen optie, zelf zonder het witte paard is het remise, beide lopers zijn van de verkeerde kleur.

Maar Smejkal had nog een idee: dan promoveer ik tot paard! Tal kwam terug en speelde 92. …, a1P; 93. Pb3!!, de spelers in verbijstering achterlatend. Slaat zwart het paard, is het pat. Loper tegen paard is remise, hetzelfde resultaat bij paard tegen paard.

 

 

Dit verhaal staat in de inleiding van het boek ‘The Complete Chess Schwindler’ van David Smerdon. Op schaaksite.nl staat een uitgebreide recensie: The Complete Chess Schwindler
Helaas ben ik nog niet in de gelegenheid geweest het boek door te nemen, maar verheug me er nu al op. Vooral het hoofdstuk over de psychologie van de schwindels heeft uiteraard mijn belangstelling. Wellicht later meer, bij de training voorafgaand aan de Rapid. Zou zomaar kunnen.

Delen