Categorieën
Vandaag :Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

CORONA-schaken

.

Vooralsnog ziet het er naar uit dat het 1,5 meter regime nog wel enige tijd van kracht blijft.
Dat maakt een aantal dingen moeilijk zo niet onmogelijk!

Maar hoe staat het met ons schaken? Kunnen we het schaken in het 1,5 meter regime nog uitoefenen?
Dit artikel geeft enige suggesties voor het zogenaamde corona-schaak.

In de onderstaande tekening is een schets gemaakt van twee situaties.

In een eerste situatie nemen de spelers plaats op de stoelen A.
Op de stoel gezeten heeft men een afstand van 1,5 meter tot het midden van het schaakbord. Afwisselend kunnen de spelers het bord benaderen en hun zet doen zodat te allen tijde blijven de spelers dan op minstens 1,5 meter van elkaar verwijderd..
Het schaken lijkt dan een beetje op de situatie die voorkwam in een wereldkampioen-match Karpov-Korchnoj in de vorige eeuw. Wegens de aanwezigheid van een psycholoog/medicijnman/sterrenwichelaar/hypnotiseur in het team van Karpov ging Korchnoj er toe over om niet aan het bord te gaan zitten maar, als Karpov zich verwijderde, omzichtig naderbij te sluipen, snel zijn zet te doen en dan weer weg te hollen. Ik heb naarstig gezocht naar beelden hiervan op youtube, maar heb helaas nog niet die beelden kunnen vinden. Wie vindt die beelden want ik wil ze nog een keer zien.

Een probleem bij deze opstelling is dat op een afstand de stelling bekeken moet worden of dat men staande bij de tafel de stelling moet bekijken. Eventueel moet er een tweede stoel  bij de tafel geplaatst worden als tijdelijk zit.
Bovendien neemt deze opstelling veel ruimte in, te meer daar tussen het bord en het naastliggende bord met spelers ook het 1,5 meter regime gehandhaafd dient te worden. Bij goede opkomst is de grote zaal waarschijnlijk te klein.

Eventueel kan het bord op een verlaagde tafel of op de grond geplaatst worden zodat men boven op het bord kan kijken vanaf de stoel. Bij het zetten is het dan wel bukken geblazen.

 

Een tweede mogelijkheid is om plaats te nemen op de stoelen B.
De afstand tussen de spelers is minstens 1,5 meter. Maar het zetten zal moeilijk worden in deze situatie.
Indien men met de hand zet, zeker op het verst liggende gedeelte van het bord, moet men wel hele lange armen hebben.
Welicht dat dan een vleestang uitkomst brengt, zie onderstaande foto.
Met de vleestang kan met de stukken oppakken en verzetten alsmede stukken van het bord verwijderen.
Het moet wel een vleestang zijn die langer is dan op de onderstaande foto wordt getoond. De witspeler moet in staat zijn om met de tang een stuk naar de 8e rij te verzetten vanuit zijn stoel.

Overigens maakt het gebruik van de vleestang het schaken ook veiliger omdat indirect contact via de schaakstukken wordt vermeden.

Hieronder wordt getoond dat het verzetten van de stukken met een tang mogelijk is.

De koning in de tang…

De dame in de tang.

De toren in de tang.

De loper in de tang.

Het paard in de tang.

De pion in de tang.

Een derde mogelijkheid is het plaatsen van een doorzichtige plaat tussen rij 4 en 5.
Men ziet deze oplossing ook wel in supermarkten om belendende kassa’s van elkaar af te scheiden.
Het voordeel van deze oplossing is dat de spelers beiden gewoon aan tafel kunnen zitten. Indien de doorzichtige plaat de H-vorm heeft, zodat er ook afscherming naar beide zijden is, kunnen de schaakborden op de normale posities op de tafels geplaatst worden zodat nog minder extra ruimte nodig is.
Een groot bezwaar is natuurlijk de situatie dat een stuk de doorzichtige plaat moet passeren bijvoorbeeld in het Spaans 3. Lf1-b5. Hiertoe dient de witspeler de zwartspeler te verzoeken een witte loper op b5 te plaatsen terwijl hij zelf zijn witte loper in de doos stopt. Eén partij vereist dus het gebruik van twee schaakspellen!
In tijdnoodsituaties kan de medewerking van de tegenstander om de zet te voltooien katastrofaal uitwerken.

Een vierde mogelijkheid is relatief simpel.
De spelers gaan op 1,5 meter van elkaar zitten ieder met een eigen bord met complete set stukken. De spelers roepen elkaar hun zet toe. Een oplossing dient nog gevonden te worden voor de tijdmeting. Te denken aan twee schaakklokken die gekoppeld zijn en beide dezelfde tijd aanwijzen en beide reageren op acties van de spelers.

Bij alle mogelijkheden dient bij de indeling van de zaal rekening gehouden te worden met de aanwezigheid van looppaden zodat alle schakers de grote zaal kunnen verlaten om bij de bar iets te halen.

Ongetwijfeld zullen er ook technieken worden ontwikkeld om te schaken in het lokaal van een schaakclub gebaseerd op digitale technieken middels smart phones. Hiertegen dienen wij ons te verzetten. Je weet dan nooit zeker, zeker als je tegen een computer-nerd speelt, of je dan in feite niet speelt tegen Stockfish.

Eenieder wordt uitgenodigd om met alternatieve mogelijkheden te komen voor corona-schaak!!!

Delen