Categorieën
Vandaag :
♔ niets op de agenda
Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Over Foppe

Ik heb Foppe leren kennen als een aimabele man, die zich altijd dienend voor de club, in het bijzonder voor de jeugd, heeft opgesteld. We delen dezelfde hobby schaken.
Vorig jaar (in het seizoen 2018/2019) mocht ik met hem in hetzelfde, vierde team meespelen. Ik zorgde voor het vervoer en reed hem in mijn nieuwe, luxe bolide naar de externe wedstrijden. Op ons niveau spelen we internationaal – Venhuizen, Wervershoof, Enkhuizen – en tijdens deze ritten hadden we altijd korte, boeiende gesprekken. Hij vertelde over zijn studie filosofie na zijn Shell-periode. De wijsheid die hij had opgedaan en die zijn genuanceerde blik op de wereld verklaarde. Hij kon goed relativeren.
En niet zonder trots werd gemeld als een jeugdlid met een door hem gepropageerde variant de partij winnend wist af te sluiten.

In de jaren daarvoor kwam ik hem een keer wandelend tegen. Bij deze korte ontmoeting gaf hij spontaan aan dat je met veel wandelen je gezondheid kunt behouden.
Ik deel die mening.

Hoe bizar was het vorig seizoen te vernemen dat het ineens de verkeerde kant opging. Ik stuurde hem een kaartje, waarvoor hij me later bedankte. Hij leek er bovenop te komen. Tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van 2019 werd hij onder luid applaus benoemd tot erelid.
Twee maanden geleden mocht ik in de play-offs de degens met hem kruisen. Het was een lange avond. ‘Ik heb gedaan wat ik kon’, sprak hij na afloop. Dat geldt ook voor de strijd tegen zijn ziekte. Ik kon niet bevroeden dat hij twee maanden later zijn laatste adem zou uitblazen. Zo wreed kan de natuur zijn.
Door zijn karakter en gedrag zal de herinnering aan Foppe voor mij levend blijven.

Ties Wijnen.

Delen