Categorieën
Vandaag :Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Bordspelen worden populairder

.
Het zal de bordspelers, waaronder de schakers, goed doen te vernemen dat de interesse voor bordspelen groeiende is. Ik merkte dat al toen een familielid voorstelde om komende Kerst een bordspel met elkaar te spelen.
Kort daarna werd in de NRC (van 16 december 2019 pagina’s C4-C5, ga naar nrc.nl en gebruik bordspel als zoekterm) een artikel gepubliceerd getiteld “Niet stappen maar spelen” handelend over de hausse in bordspelen.

Men zou gedacht hebben dat de bordspelen geheel overvleugeld zouden worden door computer-games, maar de bordspel-branche ziet sterk stijgende omzetten.
In Haarlem kan je bij Het Spellenhuis (Kruisweg 60, 2011 LE Haarlem) doorlopen naar The Boardroom, een bordspellen-café. Voor € 5 kan je daar een tafel huren en bordspelen uitproberen waarbij uit 500 spellen gekozen kan worden.
Spellen als Kolonisten van Katan, Ticket to Ride, Patchwork, Codenames en Carcassonne zijn zeer populair.

Liefhebbers geven aan dat ze niet ook nog eens ’s avonds achter computer-schermpjes willen zitten en daarom als ontspanning teruggrijpen naar een avond bordspelen in prettig gezelschap (lijkt dat niet op een schaakclub??).
Als schakers kunnen we ons daarin vinden. Ook het verbod van smartphones tijdens het spelen komt nu in een positief licht te staan: geen smartphones –> meer ontspannen –>  beter schaak. Het smartphone verbod heeft dus, naar nu blijkt, ook een therapeutisch doel (zou de FIDE zo ver vooruitgezien hebben)!

.

Delen