Categorieën
Vandaag :Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Spanning en stress

Het is een heel bekend verschijnsel in ons edele schaakspel, dat op elk niveau en dus bij elke schaker voorkomt!
Je komt in tijdnood of je maakt een misrekening door een problematische stelling? Dit noemen wij een blunder!
Helaas had ons eerste team, ons Vlaggenschip afgelopen zaterdag hier ook last van. Met nota bene 3 FM spelers,
die ook nog eens alle drie verloren! En onze Barry, die zojuist nog een goed toernooi speelde, met een IM norm overkwam het!
Overschatting of onderschatting of spanning? Ja, ons paradepaardje heeft zich flink geblesseerd! en vertoont sporen van mank en kreupelheid?
 Zelfs onze Pieter verloor en nog een aantal die er meer hadden kunnen uithalen!  Maar ja, het was helemaal in Limburg!                                                                                  Een eind draven voor ons Paradepaardje!
Gelukkig was er nog een zo slim om ruim van te voren af te reizen en in alle rust en zonder stress zijn “race” te winnen. Een goed paard is nog geen goede ruiter, zei iemand eens of van gelijke strekking? Begrijpt u waar ik naar toe wil?
Maar het kan nog steeds dat onze concurrenten ook nog punten LATEN LIGGEN EN DAN beleven wij “het wonder van Purmerend”! Het kan nog steeds als wij als team in onze eigen kwaliteiten blijven geloven! We hebben ook wel eens gewonnen van Wageningen, met die prachtige remise van Lucas tegen Jan Timman. (500 rating)
Mannen laten we blijven strijden met geloof en hoop op onze laatste kansen!
Dat zagen we ook bij de Brexit en bij Donald Trump! Tegen alle voorspellingen en verwachtingen in en dan toch nog winnen.
Maar dat kan ook nog bij onze eigen verkiezingen gebeuren, omdat de spanning en stress tussen sommige landgenoten steeds groter wordt en steeds meer stress veroorzaakt.
Wat kan stress of spanning doen bij sporters en supporters? Je kan het zien in onze voetbalcompetitie, waarin deze spanning al weken en maanden duurt. Dat soms dan ook bij beide kampioenkandidaten tot onnodig punten verlies leidt. Maar daar hebben we altijd nog een videoscheidsrechter of de zo veel geroemde doellijn technologie!  Deze middelen missen we in een schaakpartij. De spanning en stress in het schaakspel is veel en veel groter.
De woudloper
Delen