Categorieën
Vandaag :Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Who’s that girl

De titel van dit stukje, een hit van Madonna uit 1987, kwam afgelopen zaterdag in me op nadat ik tijdens ons Tulpentoernooi bij Café Spijkerman een aantal maal aan deelnemers en bezoekers antwoord had moet geven op de vraag: “Wie is dat meisje?”. Mijn antwoord was dan steevast: “Dat is Katharina Ricken, ze komt uit Krefeld (Duitsland) en is lid van onze schaakclub.

Tijdens het Haarlemse Meesters-toernooi vorig jaar herfst is ze gescout door Pieter Hopman en Ronald Ritsema. Haar uitstekende resultaten tegen een aantal 2100+ spelers was hen opgevallen en ze besloten haar te benaderen en te vragen of ze niet eventueel bij Schaakclub Purmerend zou willen komen spelen in de KNSB-competitie. Nou dat wilde ze wel en 9 februari j.l. in Bussum debuteerde Katharina aan het eerste bord met een overwinning tegen BSG 3 gevolgd door een remise in Amsterdam op 16 maart tegen Zuid-Oost United.

Aan deze remise zit nog wel een verhaal. Katharina’s tegenstander Waldemar Moes kwam na afloop naar mij toe en deed zijn beklag over het eetgedrag van Katharina achter het bord. Hij beweerde dat dit hem zo afgeleid had dat hij, zonder zijn teamleider te raadplegen, besloten had om maar remise aan te bieden. En waar bestond deze vermeende schranspartij dan helemaal uit? Een Tupperware-bakje met gekookte witte rijst en een paar droge crackers die wellicht tijdens het consumeren iets te veel lawaai maakten.

Rob van Someren vertelde mij laatst een verhaal uit de tijd dat hij nog teamleider van Purmerend 1 was. Erwin Witteveen, al jaren geen lid meer maar velen zullen hem nog wel herinneren, presteerde het om tijdens een wedstrijd een plate met een karbonade, patat en appelmoes te bestellen en deze pontificaal achter zijn bord te gaan zitten wegwerken. Dat een tegenstander daar wat hinder van ondervindt kan ik me enigszins voorstellen.

Overigens liet Katharina afgelopen zaterdag zien dat ze bij het rapidschaak ook haar mannetje staat. Michael Yu werd verslagen en tegen Yong-Hoon de Rover kwam ze gewonnen te staan (volgens Yong-Hoon zelf). Uitgerekend Siem Roet (what’s in a name) was het die zichzelf in het eten gooide door in de laatste ronde zijn enige halfje van het toernooi tegen Katharina te scoren waardoor ze de derde prijs net misliep.

Ook nu bij Spijkerman [ zelf meegebrachte etenswaren mogen hier niet genuttigd worden 😉 ] ontbrak haar bakje gekookte witte rijst niet. Zou dat het grote geheim zijn van haar schaakprestaties?

 

Diegenen die te jong zijn om het nummer “Who’s that girl” van Madonna te kennen click hier: [https://www.youtube.com/watch?v=Zi8U2S-2-Cc] voor de videoclip.

 

 Katharina tegen Romayn                                                 Katharina met haar traditionele bakje rijst 

Delen