Categorieën
Vandaag :
♔ niets op de agenda
Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Vrouwenschaken

Op donderdag 26 november (ochtend van 10-11 uur) zijn we begonnen met een cursus schaken voor vrouwen. Uiteraard hebben we de eerste les gesproken over de stelling van Donner: “Vrouwen kunnen niet schaken!” De deelnemende dames Nel, Monique en Karin laten zien, dat dat natuurlijk onzin is. De dames zijn zeer leergierig en laten zien, dat ze het spel heel snel (beter) leren kennen.

vrouwenschaken
Aan de orde kwamen al de drie gouden regels van het schaakspel:

  • Plaats een pion in het centrum. Hiermee vecht je voor de controle van het centrum, waar de stukken zullen strijden.
  • Ontwikkel je stukken. Door je stukken (met name de paarden en lopers) van de achterste lijn te halen worden ze actiever en helpen ze ook in de strijd om het centrum. Zorg er dus voor dat je eerst al je lopers en paarden ontwikkelt. Daarna pas de torens en dame.
  • Breng je koning in veiligheid door (snel) te rokeren.Als het centrum wordt geopend door de ruil van pionnen staat de koning niet veilig in de centrale lijnen. Met een korte rokade of lange rokade breng je de koning in veiligheid en staan de pionnen voor de koning meteen gedekt. Heel vaak is de korte rokade het beste.

Daarna kwamen herdersmat (mat in 3) en gekkenmat of narrenmat (mat in 2) aan de orde.
Door middel van het spelen van het pionnenspel, het damespel, het loperspel en het paardenspel leerden de cursisten als snel, dat je al na 5 minuten les een leuk schaakspelletje kunt spelen. Daarna kwam het “slamoeten” aan de orde. Dit is eigenlijk weggeefschaak. Je leert hiervan hoe de stukken lopen en te kijken wat je tegenstander kan doen. En een erg leuk spel voor beginners.
Volgende week (10 december van 10-11 uur in het Eggert winkelcentrum) gaan we noteren en partijen naspelen. Daarna is er nog 1 les: op donderdag 17 december. In januari geeft Pieter Hopman nog een masterclass aan de vrouwen. (datum nog niet bekend i.v.m eventuele deelname van Pieter aan het Tata toernooi. U bent van harte welkom om te komen kijken.

 

Delen