Categorieën
Vandaag :
♔ niets op de agenda
Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Voorjaarstoernooi 2018

Het Voorjaarstoernooi 2018 is weer achter de rug. Uit de alleen maar positieve reacties van de deelnemers na afloop kan geconcludeerd worden dat het wederom een succes was.

Met 44 deelnemers in 11 vierkampen was de opkomst minder dan vorig jaar (56) en in 2016 (48). De voorjaarsvakantie van twee weken, het weekend met Hemelvaartsdag en aansluitend Moederdag is daar wellicht debet aan. En een factor kan geweest zijn dat de NHSB het snelschaakkampioenschap uitgerekend op de zaterdag van het Voorjaarstoernooi heeft georganiseerd. Al zag ik in de deelnemerslijst niet veel ‘vaste klanten’ van het Voorjaarstoernooi.

Pas op het laatste moment werd het aantal van 44 deelnemers bereikt. Door late afmeldingen en de aanmelding van de jeugdkampioen van Caïssa -Eenhoorn, de 12-jarig Kevin de Rooij, hadden we ineens 43 deelnemers. Voor de organisatie is 3 te veel het ‘worst case’ scenario, één te veel is ook niet leuk omdat dan iemand moet afvallen. Met 42 zouden we een groep van zes volgens het Zwitsers systeem hebben kunnen laten spelen, met 43 zou er een groep van 3 zijn en is er steeds iemand vrij. Gelukkig kon Sandro Gaeta de laatste plaats opvullen en waren we compleet.

In groep A maakte Johannes Kossen van En Passant zijn rol als ratingfavoriet meer dan waar. Met drie uit drie eiste hij onbedreigd de eerste plaats op. Vorig jaar eindigde hij in de hoofdgroep nog als derde. Zijn rating is in een jaar tijd met ±150 punten toegenomen!

Er was maar één andere speler die met een 100%-score zijn groep won: Wim Dekker in groep E.

Het Voorjaarstoernooi heeft meestal ook concurrentie van een NK jeugd. Slechts 2 jeugdspelers waren van de partij: de eerder genoemde Kevin de Rooij (ongenaakbaar met 2½ punt winnaar van zijn groep) en onze eigen Vladimir Bartels (gedeeld eerste in zijn groep). Helaas moest Barry Broek zich in die groep na één ronde wegens onverwachte werkverplichtingen terugtrekken.

Waren er vorig jaar nog vier vrouwelijke deelnemers nu was er maar één vrouw van de partij, Ryanne Turenhout van LSG, zij won haar groep met 2½ punt.

Er deden ‘maar’ 17 spelers van schaakclub Purmerend mee. Daarvan vielen er maar liefst twaalf in de prijzen: 8 eerste plaatsen en 4 tweede! Een uitstekend resultaat voor onze club.

De gedetailleerde uitslagen vind u via deze link.

Delen