Categorieën
Vandaag :
♔ niets op de agenda
Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

” Vluchtvelden “

Gelukkig is onze schaakcompetitie weer van start gegaan! Voor sommige schakers misschien een opluchting, maar voor de meeste is het denk ik een verademing! Zelf begin ik aan mijn 35e seizoen en voelt het “afkicken” van schaken  als ” de Keizer zonder kleren ” . Ik beschouw onze schaakavond op donderdag als een deel van mijn leven en om dit te vervangen schaak ik vriendschappelijk door met mijn schaakvrienden! Omdat ik niet weg kan vluchten van deze heerlijke verslaving, want wie eenmaal schaken kan die leert het nooit meer af!  Vluchten kan niet meer, en dat is maar goed ook, want dat wil ik ook niet!
Op onze schaakclub kun je nog wel eens op vakantie gaan, maar er zijn mensen die zelfs tijdens hun vakantie hun schaakbord meenemen. In de hoop een schaker te vinden!  Er zijn zelfs mensen die hun vakantie door brengen op een schaakcamping bijvoorbeeld in Frankrijk “de Rokade” heet hij dacht ik?
En er worden schaaktoernooien bezocht zoals het veteranentoernooi in Bilderberg en in Amsterdam het Chesstournament!
Er bestaan in de schaaksport zelf ook vluchtvelden, die je gebruikt om met je Koning nog net niet in een matpositie terecht te komen! Het zijn zogeheten veilige velden die zwart of wit zijn!
Sommige schakers ‘vluchten” soms voor een paar jaar van onze schaakclub, maar na soms lange tijd komen ze toch weer terug op het oude nest!  Bijvoorbeeld onze Rob van Someren en Foppe Reinders en sommige komen nooit meer terug vanwege het plotseling overlijden!  Wij gedenken ze met eerbied en respect voor wat ze als persoon en schaker voor ons persoonlijk of voor onze club betekend hebben!
Maar in de wereld zijn er ware” vluchtelingenstromen” op drift geraakt!  Europa is hun vluchtveld geworden! Ze komen vooral uit Syrië, maar ook uit omringende landen en delen van Afrika! Is Europa “veilig voor hun” ? In schaken kun je vluchtvelden proberen af te snijden en op dit moment, gebeurt dit ook in Europa met de binnen- en wellicht buitengrenzen? Misschien komen ze naar onze schaakclub, waar ze natuurlijk welkom zijn! Maar vluchten kan niet meer, want er zijn geen vluchtvelden meer in Europa!
De woudloper wenst alle leden en alle teams in de externe competitie veel schaakplezier en succes toe, in onze en hun sportieve strijd op de 64 “vlucht”velden ook wel eens ” De Killing Fields ” genoemd!
De Woudloper
Delen