Categorieën
Vandaag :
♔ niets op de agenda
Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Verslag van de wedstrijd ZSC Saende N1 -Purmerend N1

.

Een kort verslag van de wedstrijd is eerder verschenen, zie kort verslag.
In dat verslag kunt u ook de link vinden naar de stand in NHSB Klasse 2B.

Het heeft er tijden niet zo duister uitgezien voor ons team. Op dit moment nemen we de eerste plaats, van onderen af gezien, in. Dus we zullen in de drie resterende wedstrijden moeten scoren willen we volgend jaar in deze klasse doorgaan. En dat zal niet meevallen omdat we nog dienen te spelen tegen de huidige koplopers Volendam en Castricum. En Avis de Heer is ook niet mis.

Hiervolgend kunt u het verloop van de stand volgen van de wedstrijd ZSC Saende-Purmerend. Tevens hebben enkele spelers commentaar bij hun partij gegegeven.

Bord 6 René Kanninga-Romayn Brandsma ½-½ [½-½ 22:10]

De tegenstander van Romayn mocht van zijn teamleider remise aanbieden, hetgeen door Romayn terecht werd geaccepteerd omdat zijn tegenstander door ruimtevoordeel en een goede loper enig voordeel had.
Daardoor kon Romayn re;atoef vroeg afreizen om de dag daarna te gaan spelen voor het NHSB persoonlijk jeugdkampioenschap C. Daar eindigde hij als derde, een goed resultaat maar helaas gaf dat geen recht op deelname aan het landelijke kampioenschap.(CK)

Bord 5 Rob Hahlen-Frans Rappange ½-½ [1-1 22:30]

Over mijn partij valt weinig te zeggen. Mijn tegenstander speelde de opening passief, ik vond dat ik er beter uit kwam.
Maar zijn stelling bood weinig aanknopingspunten voor een aanval: ik kon geen goed plan vinden. De engines geven niet meer dan een klein plusje voor wit, meer dan 0,30 wordt het niet. Op de 18e zet geeft de computer aan dat een paardoffer voor 2 tot drie pionnen kansen zou kunnen bieden, maar de waardering loopt ook dan niet hoog op, een plusje van 0,80. In mijn jonge jaren zou ik hier misschien nog naar gekeken hebben en voor de complicaties zijn gegaan. Nu ontgaat me deze mogelijkheid.
Op de 27e zet biedt mijn tegenstander remise aan. Het ziet er niet naar uit dat ik kan verliezen, ik heb iets meer ruimte. Gezien de stand kan ik het nog even aanzien maar er zijn te weinig mogelijkheden zodat we op de 33e zet de vrede tekenen.

Bord 7 Kees Kerkdijk-Jacob Wiersma- ½-½ [1½-1½ 22:50]

Vooraf werkten de Saende teamleider, Jaron Rosegg, en ik ééndrachtig samen om de formaliteiten snel af te wikkelen. Ieder van ons had twee ingevulde NHSB wedstrijdformulieren meegebracht. Bovendien had ik cellotape meegebracht teneinde snel de dubbelgevouwen formulieren aan elkaar te plakken hetgeen resulteerde in twee exemplaren volledig ingevulde wedstrijdformulieren, en dat zonder schrijfwerk!

Na afloop bleek dat mijn tegenstander de theorie van de opening goed kende. Het toeval wilde dat ik die dag ook aan de opening, Italiaans, had gesnuffeld. De zet 12. Da3 was het resultaat daarvan en een nieuwtje.
Het op zet 25 uitgebrachte remise-aanbod accepteerde ik. Maar eigenlijk te vroeg. In de eindstelling had ik een pion kunnen winnen (Te8x Le8x Ta5) en wellicht de partij.
Het was dan ook terecht dat Wim op de terugreis opmerkte of ik de partij niet te vroeg remise had gegeven. Hijzelf gaat door tot het gaatje en ziedaar: winst voor Wim.
Achteraf gezien heeft hij natuurlijk helemaal gelijk, maar het gedicht van Annie M.G. Schmidt “De Achteraffers” is natuurlijk niet voor niets gedicht.

Bord 2 Jaron Rosegg-Luc Preeker 0-1 [2½-1½ 22:55]

Board 8 Àhmet Bozkurt-Wim Dekker 0-1 [2½-2½ 23:05]

Wim speelde een fraaie partij uit één stuk waarbij hij direct een aanval inzette tegen de lang gerokkeerde koning.
Het was even moeite om uit het notitieformulier het juiste verloop af te leiden maar met enig puzzelen was de partij tot en met zet 44 te reconstrueren. In de stelling na zet 44. staat Wim duidelijk gewonnen op basis van de twee ver opgerukte verbonden vrijpionnen. Kort daarna blunderde de witspeler ook nog een stuk weg waarna hij opgaf.
Met zijn overwinning trok Wim de stand weer gelijk.(CK)

Bord 3 Ton de Veij-Dirk-Willem Swart ½-½ [3-3 23:15]

Mijn partij ontwikkelde zich na de opening in mijn voordeel.
Op zet 19, met een voorsprong van 1,5, speel ik te snel mijn f2-pion naar f4 in plaats van mijn loper in de strijd te brengen. Hierna werd mijn paard geruild, waarbij we ongelijke lopers overhielden.
Toen ik ook nog eens mijn dame moest ruilen tegen de zwarte dame resteerden ieder 2 torens en een ongelijke loper. Ik had nu, als ik nog wat wilde, een toren moeten ruilen tegen de zwarte loper en een pion, maar dat vond ik te riskant. Hierna verzandde de stelling in een teleurstellende potremise.

Bord 4 Lourens van Veelen-Vladimir Bartels 1-0 [4-3 23:35]

Een zware dobber voor Vladimir met een Elo 1869 tegenstander.
Wit bouwde een sterke druk op tegen pion e6 welke pion ook door de zwarte koning verdedigd werd. Het leek erop dat Vladimir zou kunnen standhouden, maar uiteindelijk won zijn tegenstander een stuk en uiteindelijk, na lang verweer, de partij.
Even na half twaalf kon hij met zijn vader de thuisreis beginnen. De dag daarna werd hij een goede tweede in het NHSB persoonlijk jeugdkampioenschap C. Het zal wel niet vast te stellen zijn of hij goed speelde doordat hij, door deze team-wedstrijd, gepokt en gemazeld aan de start kon verschijnen, of dat hij, door de lange partij en korte nachtrust, een mindere prestatie kon leveren. Hopelijk kan hij toch nog spelen in het landelijk persoonlijk kampioenschap!!
(CK)

Bord 1 Rob van Someren-Peter Roggeveen ½-½ [4½-3½ 23:40]

Een week geleden vroeg Kees mij opnieuw voor een invalbeurt in Purmerend N1. Schaken blijft een leuk spel, dus ik zegde graag toe.
Een uitwedstrijd tegen ZSC Saende stond op het programma. Op de donderdag ervoor besloten Ton en ik nog van bord te ruilen en zo speelde ik de dag erna op bord 1 tegen een wat norsig overkomende Peter Roggeveen. De man was al lang in de speelzaal aanwezig maar kwam pas aan tafel toen iedereen al een minuut of twee aan het spelen was. We schudden elkaar de hand en ik opende.
Er ontstond een Pirc-achtige partij waarin ik met een vroeg h4 de h-lijn wilde openen. Dat kon Peter voorkomen, maar na wat schermutselingen wist ik de g-lijn open te krijgen en richtte ik mijn stukken op zijn Koningsstelling ondersteund met een mooi paard op g5.
Er ontstond een zeer zware strijd waarin ik op een gegeven moment besloot een stuk te offeren maar dat bracht niet wat ik daarvan verwacht had. Met een stuk achter en op enig moment zelfs met 2 stukken achter wist ik het mijn tegenstander toch nog zo moeilijk te maken dat ik uiteindelijk als laatste speler nog een remise uit het vuur wist te slepen. Helaas was dat niet voldoende.
De partij kunt u hieronder naspelen. Aan het eind werd door beide spelers niet meer genoteerd door de hevige tijdnood van ons beiden. Ongetwijfeld had Peter dat eindspel veel beter kunnen spelen en heeft hij volgens Fritz heel lang straal gewonnen gestaan. Maar de emotie en de druk spelen bij mensen (gelukkig) ook een belangrijke rol. In de uiteindelijke eindstelling had hij Koning, Dame en Loper en ik Koning en promoveerde naar Dame met schaak toen ik remise aanbood.

De komende drie wedstrijden:
thuis op donderdag 31 januari 2019 tegen Volendam N1
uit op maandag 25 februari 2019 tegen Aris de Heer N1
thuis op donderdag 21 maart 2019 tegen Castricum N2

.

Delen