Categorieën
Vandaag :Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Veni Vidi Vici

Van der Velpen Veni Vidi Vici, dat moet Frank, fraai allitererend, de afgelopen donderdagen hebben gedacht. De uitspraak ‘Ik kwam, Ik zag, Ik overwon’ wordt toegeschreven aan Julius Caesar, waar ons woord ‘Keizer’ van is afgeleid. Helemaal in lijn met het Keizer-kampioenschap van Frank.

Daarbovenop het kampioenschap in de Rapidcompetitie, waarin hij slechts 15 van de 18 ronden speelde.

Sinds begin van dit seizoen is Frank lid van schaakclub Purmerend. Dat hij een aanwinst is, is gezien zijn prestaties dit seizoen overduidelijk. De hoogste KNSB-rating die ik heb kunnen vinden is 2135 in september 1997, de hoogste FIDE-rating 2154 in januari 2010. Zowel bij de FIDE-rating als de KNSB-rating is weer een stijging ingezet van plm. 2000 naar 2100.

De Keizer-competitie heeft Frank met overmacht gewonnen, de voorsprong op nummer 2, schrijver dezes, bedraagt maar liefst 195 punten. Slecht één, volstrekt onnodige, nederlaag heeft Frank in de Keizer geleden. Ik kan het weten want ik was de ‘gelukkige’. In een volkomen remisestand probeerde Frank ijzer met handen te breken. Dat kan ik me voorstellen, als je als nieuw lid met ruim 2000 aan moet treden tegen iemand wiens rating ooit ook op dat niveau was maar nu nog slechts rond de 1750 zweeft. In een eindspel van koning, dame en h-pion voor Frank tegen koning (in de buurt van zijn pion) en dame voor mij zette Frank zijn koning naar c3 terwijl zijn dame op c8 stond. Dan is het na een dameschaak op c1 niet moeilijk meer om te winnen.

In zijn overige 17 partijen stond hij slechts 4 remises af, 2 keer tegen Rob van Someren en twee keer tegen mij. Terzijde, hierin schuilt een les: hoedt u voor de Robben! De andere partijen won hij in vaak wurgende stijl.

In de Rapidcompetitie ging het niet veel anders. De eerste drie ronde, op de eerste speeldag van het seizoen, heeft Frank gemist. Van de overige 15 partijen won hij er maar liefst 13, verloor alleen van Rob van Someren  en stond een remise toe aan Paul Meijer. De voorsprong op nummer 2, Ton de Veij, bedraagt maar liefst 220 punten!

Mooi om te zien, nou ja, voor hem dan, was de voldoening die van zijn gezicht straalde toen ik van hem verloor. En terecht, zo hoort het ook! De revanche was zo te zien zoet.

Ongetwijfeld gaat Frank nu voor de ‘tripel’, de overwinning in de eerste groep van de play-off. Aan Serkan Milli, Sandro Gaeta, Vladimir Bartels, Paul Meijer en mij de schone en sportieve taak om hem daarvan af te houden.

Maar voor nu de respectvolle felicitaties aan Frank voor zijn kampioenschappen in de Keizer- en Rapidcompetitie.

 

 

 

Delen