Categorieën
Vandaag :
♔ niets op de agenda
Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

The Queen is dead, long live the king

Het overlijden van Queen Elizabeth II heeft de laatste week de gemoederen wereldwijd bezig gehouden. Zo ook het bestijgen van de troon door haar oudste zoon, King Charles II. Dat moet natuurlijk Charles III zijn. Maar de verschrijving is opzettelijk, voor dit verhaal komt het beter uit als het gaat om de tweede, zal later blijken.

Het ligt voor de hand deze gebeurtenis ook eens vanuit schaakperspectief te bekijken. Dat doe ik aan de hand van een drietal fragmenten.

De lange reis van Schotland naar Londen

 

De lange weg naar het koningschap

Charles heeft als Prins van Wales lang moeten wachten tot hij zijn moeder kon opvolgen. Om zijn lange route naar het koningschap op het schaakbord weer te geven ligt deze koningsmars voor de hand.

 

De kroning van de koning

Voordat Charles tot het koningschap werd geroepen besteedt hij veel van zijn tijd aan activiteiten die met het klimaat en milieu te maken hebben. Daar zal hij nu veel minder tijd voor hebben. Deze ommekeer in zijn leven wordt in dit probleem goed geïllustreerd.

Al eerder heb ik dit vermakelijke probleem laten zien. Ik vond het in een aprilnummer van het Russische schaak- en damtijdschrift ‘64’ waarop ik in de jaren zeventig van de vorige eeuw geabonneerd was. Gedrukt op één vel goedkoop krantenpapier viel het wekelijks, met het allerlaatste nieuws op onder andere openingsgebied, in de bus. Omdat het maar één vel was moesten eerst alle pagina’s nog losgesneden worden. Met het boekje ‘Russian for the Chessplayer’ in de hand was het commentaar bij de, toen zeer recente, partijen goed te volgen.

Wit geeft mat in twee zetten.

Dat ziet eruit als een onoplosbaar probleem. Wat wit ook doet om de patstelling van de zwarte koning op te lossen, met geen mogelijkheid is zwart daarna op de tweede zet mat te zetten.

Koning Charles III zal daarom ‘out the box’ moeten denken en veel creativiteit aan de dag moeten leggen om dit probleem te tackelen.

Drie hints voor de weg naar de oplossing:

  1. Een aprilnummer, en wel van 1 april.
  2. Zoals in de eerste alinea staat gaat het over Charles II in plaats van Charles III.
  3. Een enorme metamorfose.

 

 

 

 

Oplossing:

Moet in tekst: ik heb nog schaakprogramma gezien waarin ik twee koningen van dezelfde kleur kan zetten.

Wit speelt pion e7 naar e8 en promoveert tot een zwarte koning. Dan is zwart aan zet. De enig mogelijke zet is 1. …, Ke8–d8 en met 2. Dd7 zet wit beide koningen mat.

Delen