Categorieën
Vandaag :Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Eenvoudige zege 1e team

Overzicht van uitslagen en de stand 

Op het oog doet bovenstaande titel vermoeden dat het een eenvoudige overwinning was op de Friese formatie Philidor 1847 uit Leeuwarden.

En dat was het misschien ook wel, maar daarvoor hadden we wel het nodige geluk.

De hernieuwde kennismaking met de Noordelijke klasse 1A beviel ons in ieder geval wel.

Reeds na 2 uur spelen wist Giel aan bord 6 zijn gerenommeerde tegenstander Addie Lont te verschalken. Het zag er niet best uit, maar één slechte zet van Lont en het was meteen raak.

Wellicht was dit punt een steun in de rug voor ons team, want even later mocht Peter aan bord 9 remise aanbieden (gelet op de stand op de overige borden) en na 2,5 uur was het Pieter (bord 3) die Jeroen Weggen geen schijn van kans gaf, de dame insloot en het soepeltjes afmaakte. Fijn zo’n snelle voorsprong van 2, 5-0,5.

Enrico (bord 4) speelde tegen Eddie Scholl (oud-Nederlands kampioen in 1970) een ondernemende partij. Een pionoffer van hem bracht een gevaarlijke stelling op het bord en dat is koren op de molen van onze man. Met diverse tactische wendingen, waarbij het leek of de Friese opponent het betere van het spel had, was het na een prachtige slotcombinatie ineens uit.

Hierna was het de beurt aan Wim aan bord 5 tegen Bas van der Lijn. Een partij zoals het Wim betaamt, wild en ook hier zag het er hoopvol voor de Friezen uit, al deelde Wim die mening zeker niet. Een gewonnen stuk en tijdnood voor van der Lijn. Ook nu was het punt voor ons, 4,5-0,5.

Tja en hoe ging het dan verder, want de zege was nog niet veilig gesteld. Maar daarvoor zorgde onze 2e bordman Barry die volgens eigen zeggen zijn tegenstander Tjapko Struik weinig kans gaf. En daar was dan de 1e zege van het seizoen.

De overgebleven spelers Yong Hoon, Nicky, Lucas en Anton konden nu wat rustiger achterover leunen en zien of de uitslag nog wat groter kon uitvallen.

Yong Hoon aan het 1e bord lukte dat tegen de sterke Mighiel de Jong niet. Een doorbraak van de Friese kampioen op de damevleugel waar hij een pionnenmeerderheid had, was niet meer te stoppen en zo was daar het 1e punt voor onze sympathieke tegenstanders. Er was nog een klein incidentje want ineens viel de klok uit, achteraf bleek dat de batterij leeg was. Dus moest de arbiter van dienst, de heer Klaas Knoester, een andere klok opnieuw instellen. Is echter altijd storend voor beide partijen.

Anton aan bord 10, die Tobias Kabos dit seizoen vervangt, had een pionnetje geofferd voor aanval en het zag er prima uit. Het pionnetje werd weer teruggewonnen, maar toen haperde het even in het plan van Anton, en i.p.v. een zekere remise te maken, werd het zowaar een nederlaag.

Nicky aan bord 8 speelde een avontuurlijke partij tegen Jan Hania. Het was knap ingewikkeld en toen een deel van de kruitdampen was opgetrokken had Nicky 2 torens en een licht stuk tegen dame en licht stuk en nog wat pionnen. Hania probeerde het onderste uit de kan te halen, maar toen Nicky het paard van Hania kon veroveren was daar de 6e zege.

Resteert Lucas aan bord 7 tegen Eric Sparenberg. Wat hebben deze spelers het publiek vermaakt. Om over 7 was het afgelopen en was er een zeeslang van 110 zetten op het bord gelegd.

Lucas moest het eindspel heel secuur verdedigen, want beide spelers hadden 4 pionnen en een loper van gelijke kleur. De 2 pionnen van Lucas op de damevleugel hadden de kleur zwart van de beide lopers en dat is normaliter in het voordeel van de tegenstander. Met de klok van Lucas op 1 minuut 19 deed hij een damezet, maar deze was onreglementair, omdat hij schaak stond.

Dan krijg je een tijdstraf, althans de tegenstander krijgt er 2 minuten bij, dus weer een ingreep van de arbiter.

Lucas had een loper en 2 ver opgerukte pionnen tegen een dame, en miste helaas mat in 5, (…88. g2!) maar als je meer dan 6 uur achter het bord hebt gezeten, dan is dat logisch. Hij gokte voor wat hij waard was en dat is veel. Remise werd zijn verdiende deel. Mooi gespeeld!

[Event “Ronde 1 KNSB 1A”] [Site “”] [Date “2017.09.16”] [Round “1”] [White “Sparenberg”] [Black “Van Mil “] [Result “1/2-1/2”]

 

Een mooie start van het nieuwe seizoen, gefeliciteerd mannen!

Over 3 weken wacht ons de uitwedstrijd tegen het sterke Charlois Europoort uit Rotterdam.

 

Ton de Veij

 

 

Delen

One Response to Eenvoudige zege 1e team