Categorieën
Vandaag :
♔ niets op de agenda
Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Purmerend 3 – Aartswoud 3

Donderdag 3 november speelde het derde team thuis tegen Aartswoud 3, in onze groep een van de outsiders voor promotie. Zij zijn met een ratinggemiddelde van de opgegeven spelers van 1725 zesde in de ranglijst. Het verschil tussen nummer 4 en 6 is echter maar 12 punten.

Wij traden aan met twee invallers voor Kees Kerkdijk en Frank van der Moolen. Serkan Milli en Frans Kerkhoff waren hun vervangers.

Van het verloop van de wedstrijd heb ik niet veel meegekregen, mijn partij vergde veel van mijn concentratie. Ik hoorde Ton, naast mij op bord 1, zonder overleg met de waarnemend teamleider, ik dus, remise aanbieden. Of hij wist hoe de stand op dat moment was weet ik niet, zijn stelling zal er wel naar geweest zijn. Niet dat de waarnemend teamleider wist hoe het er voor stond…, ik had hem ook niet kunnen adviseren.

 

Ton (1): Ik kwam goed uit de opening, maar na wat slappe zetten in het middenspel werd de aanval van Peter Roskam steeds sterker en moest ik mij met hand en tand verdedigen. Meestal lukt me dat wel goed (hakken in het zand) en ook nu kon ik me onder de druk uit worstelen en kreeg een wat betere stelling na pionwinst.

Met nog ieder 3 minuutjes besloot ik remise aan te bieden, zodat we in ieder geval een gelijkspel zouden hebben. En ik wist ook dat Luc eigenlijk niet meer kon verliezen, zodat we zouden gaan winnen.

 

Rob (2): Het moest er een keer van komen. Mijn laatste verliespartij in de externe bondscompetitie dateert van 10 februari 2014.

In de opening win ik in een voor mij bekende variant al gauw een pion, zwart kan niet meer rokeren en de koning blijft in het midden. Wat ik inlever is dat mijn koningsvleugel verzwakt is en enige moeite heb te ontwikkelen. Maar de computer geeft mijn stelling een duidelijke plus. Op de 22e zet maak ik een ernstige fout (zie fragment). De hele tijd heb ik rekening gehouden met zwarte paardoffers op e3 of d4. Nu mijn tegenstander een fraai dubbel paardoffer beslissend kan doen hou ik er geen rekening mee en laat hij het achterwege, gelukkig. Na 23. Tc1 heeft mijn stelling weer de voorkeur. Het fragment:

 

 

Toch zie ik kans deze stelling nog te verknallen, ik weet met een slinkende bedenktijd geen goede verdediging te vinden tegen de vele dreigingen die mijn tegenstander weet te creëren. Een getimed remiseaanbod van mijn kant, daar zal hij in ieder geval even over na moeten denken zodat ik wat tijd terug kan winnen, wordt door mijn tegenstander na overleg met zijn teamleider afgeslagen. Zo te zien had hij er zelf wel oren naar.

Na afruil van de dames en een stel torens blijken mijn pionnen kwetsbaar en verlies ik de ene na de andere. Ik probeer nog wat ik kan maar mijn tegenstander maakt het goed af. Weer ben ik als laatste klaar en zie tot mijn opluchting dat we toch nog gewonnen hebben.

 

Na mijn repertoireverandering een paar jaar geleden is dit nu de derde keer dat ik de stelling met de pionwinst op het bord heb gekregen. Na twee (onnodige) nederlagen is het tijd me te bezinnen op de vraag of ik het nog een vierde keer zal gaan spelen…

 

Frans (3): Met zwart tegen Rik van Ingen (elo 1749) beloofde een zware partij te worden. Zoals zo vaak kwam ik niet lekker uit de opening. De druk werd steeds meer opgevoerd en ik kwam al snel een kwaliteit achter te staan. Ik probeerde met mijn loperpaar wat tegengas te geven en kon door een combinatie zelfs nog een stuk winnen, maar het bleek niet genoeg.

Koning vast in de hoek, pion bijna aan de overkant en een tegenstander die geen verdere fout maakte deden mij de das om. Op de 35e zet gaf ik op.

Gelukkig heeft het team gewonnen, zodat ik toch niet met een kater naar huis ging.

 

Luc (4): Omdat ik Luc niet meer om een verslag kon vragen (geen e-mail) en verzuimd heb dit direct na de wedstrijd te doen is er van zijn partij geen persoonlijk verslag.

Wat ik gezien heb is dat hij al snel een explosieve stelling op het bord had. Ton zegt over de partij nog dat Luc volgens hem steeds beter stond en op het einde, hij was de 1 na laatste, zijn tegenstander eeuwig schaak moest houden omdat hij teveel pionnen achterstond.

 

Ruud (5): Spelend op bord 5 kreeg ik een b4-variant opening tegen. Na een rustige afwikkeling, zeker van mijn tegenstander werden er wat stukken afgeruild en bleef er een centrum over dat in evenwicht was. Hij had 2 lopers en ik een loper en paard. Nu stond zijn zwarte loper achter de pion en kon niet mee doen aan een aanval en had ik een sterk paard in het centrum dat alles onder controle hield. De vraag was wie er als eerste iets zou gaan doen. Afgelopen externe wedstrijd deed ik als eerste iets (met slechte gevolgen), nu begon mijn tegenstander iets om initiatieven in het centrum te krijgen. Tevens ruilde hij zijn sterke witte loper tegen mijn sterke paard met als gevolg dat ik juist het centrum in handen kreeg, mijn torens, loper en dame actief kreeg voor aanval. Na eerst de beste zet niet gedaan te hebben, wist ik met veel manoeuvres toch een hele goede stelling op te bouwen (hij kon niets doen!) en na een slechte zet van mijn tegenstander was het snel over. Voordat hij zijn dame moest ruilen tegen een toren gaf hij op!

Net nadat Daniel, die naast mij zat op een mooie manier het eindspel won kwam zo de stand op 3½ – 1½.

 

Daniël (6): Een gambietpartij. Mijn tegenstander maakte al snel bijna een grote fout. Hij zag het op tijd en ik won alleen de gambietpion terug. Daarna was het een tactische strijd met veel kansen op fouten door mijn tegenstander. Hij deed alles goed tot het eindspel. Het was tellen dat ik 9 tegen 11, dus twee zetten eerder zou promoveren. Dat bleek te kloppen en het punt was binnen.

 

Paul (7): Met wit speelde ikt tegen Ron van Putten. Ik kwam goed uit de opening en had mijn stukken actief in het centrum. Maar ik speelde mijn e-pion te vroeg in het centrum op, waardoor er een afruil ontstond en Ron 2 sterke lopers in het centrum kreeg. Ik ging zorgen voor een verdere afruil, waarbij ik in het eindspel iets actiever stond met mijn koning in het centrum.

Ron gaf door herhaling van zetten met zijn toren aan dat hij wel remise wilde. Ik besloot dit ook aan te nemen. In de analyse bleek ik toch degelijk beter te staan en de winst in handen te hebben als ik door zou spelen. Lesje voor de volgende keer.

 

Serkan (8): Mijn partij bleef heel spannend. Ik stond in partij wel iets beter maar het was niet echt duidelijk. Op een gegeven moment pakte hij mijn giftige pion. Ik gaf schaak en won een stuk. Hij sputterde nog wat tegen maar gaf uiteindelijk op.

 

Op 22 november staat de uitwedstrijd tegen Schaakgroep Koedijk op het programma. In de eerste ronde wonnen zijn met 5-3 van De Waagtoren 5 (1732), in deze ronde zijn zij overtuigend met 6½ – 1½ verslagen door Heerhugowaard 2.

De gemiddelde rating van de opgegeven spelers is 12 punten hoger dan die van Aartswoud. Het wordt ongetwijfeld weer een spannende wedstrijd.

 

https:\/\/www.nhsb.nl/index.php?pageID=2&seizoenID=2016&klasseID=626

 

Rob

Delen