Categorieën
Vandaag :
♔ niets op de agenda
Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Stikstof en de boeren

Een actueel onderwerp, al is het na het rapport van Remkes iets rustiger. Wat hebben boeren en stikstof gemeen met schaken? Die link is te leggen omdat een pion is in het Duits een Bauer, oftewel een boer, is. En kennen we het stikmat als standaardcombinatie.

Redenen genoeg om eens te kijken of er illustratieve voorbeelden te vinden zijn waarmee we het stikstofprobleem op het schaakbord inzichtelijk kunnen maken. Die voorbeelden heb ik gevonden in het vermakelijke boek Rewire Your Chess Brain van Cyrus Lakdawala (Everyman Chess, 2020).

De veestapel

De hoeveelheid vee zorgt op sommige plaatsen voor een te grote uitstoot van stikstof. In dit voorbeeld is goed te zien hoe dat verstikkend kan werken.

 

Geen kant meer op

Dit laat zien hoe de boeren zich voelen. Ze hebben het gevoel geen kant meer op te kunnen.

 

Trekker protest

Dit diagram deed me denken aan de colonnes trekkers die door Nederland trokken. Farmers Defense Force op de witte trekkers en Agractie op de zwarte lijken gezamenlijk op te trekken maar hebben toch ieder een eigen richting.

 

De Minister van Landbouw in het nauw

Na de demonstratie reden nog enkele demonstranten met hun trekkers naar het huis van de Minister van Landbouw. Die voelde zich in het nauw gedrongen.

 

Rondjes draaien

Er is veel overleg geweest waarbij de gesprekspartners in de discussie rondjes bleven draaien. Uiteindelijk wist Remkes dan toch de impasse te doorbreken.

 

Ook dat nog: vogelgriep

En of er nog niet genoeg ellende is houdt de vogelgriep behoorlijk huis. Dit diagram doet denken aan een zwerm vogels. Om tot de oplossing van het probleem te komen moeten er een hoop geruimd worden.

 

Rob Hählen

24-10-2022

Delen