Categorieën
Vandaag :
♔ niets op de agenda
Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Spanning

In het schaken is het omgaan met deze emotie vaak belangrijk voor de winst!
Niet iedere schaker kan hier goed mee omgaan!
Vooral als de tijdnoodfase gaat beginnen, zie je spelers de gekste dingen doen, zowel met zetten als fysiek!

Bijvoorbeeld het weggeven van stukken, de juiste voortzetting missen, een mat over het hoofd zien!

Het rood aanlopen in het gezicht en vele andere zenuwtrekjes zijn duidelijk zichtbaar bij een schaker!

De klok blijft maar doorlopen en je moet zoveel zetten doen binnen de tijd!

In onze interne competitie volgt de ontknoping wie er clubkampioen wordt en wordt er gestreden om elke  plaats in de ranglijst! De playoff gaat immers na drie partijen beginnen!

Voor ons eerste team gaat het om handhaving in de 1e klasse KNSB, maar dit moet kunnen lukken gezien de stand!

We hebben het in eigen hand, maar er moet nog wel voor gestreden worden op de 64 velden!
Niets gaat vanzelf heren!

Kortom er moet nog veel strijd geleverd worden ook bij onze jeugd! Maar hoe jonger en hoe slimmer je bent ( kennis van openingen en stellingen)! Des te gemakkelijker ga je met spanning om. Het lijkt wel bij onze grote talenten spelenderwijs te gaan! Misschien omdat zij nog minder aan hun hoofd hebben als onze “volwassen” schakers! Een voorbeeld hiervan is dat sommige clubschakers in de externe zich wel eens te buiten gaat aan  beheersing en kalmte! Jammer want dat doet onze naam niet goed bij onze gasten, die rustig en in stilte hun partij willen spelen!

Senioren kunnen maatschappelijke problemen soms minder goed naast zich neerleggen!  De spanning die de grote vluchtelingenstroom met zich meebrengt in ons land! Hoe gaan we dit oplossen, want er is geen schaaktheorie voor handen!

En wat te denken van die vreselijke en afschuwelijke terreur aanslagen overal in Europa, waarbij een waar slagveld van onschuldige mensen wordt achter gelaten! En de laffe daders blazen zich zelf op of vluchten! Jammer dat zij niet kunnen? Of willen? nadenken over andere oplossingen! Ze kunnen beter gaan schaken, dat is vredelievender!

Ook in andere sporten is er veel spanning om het kampioenschap! De ontknoping van onze voetbal competitie die tussen Ajax en PSV gaat! Het is nog niet beslist, maar diegene die het best met spanning kan omgaan zal waarschijnlijk de nieuwe kampioen zijn!

Spanning en verdriet was er ook bij de familie en bewonderaars van ons grootste sporticoon Johan Cruijff!

Johan ging zeer goed om met spanning, maar helaas moesten wij en in het bijzonder ondergetekende onze grootste voetballer missen als mens en als jeugdidool! Kon Johan schaken? Ik denk het wel want Johan had overal verstand van!

Ik als schaker denk het wel, want dat is logisch!

 

De woudloper

Delen