Categorieën
Vandaag :
♔ niets op de agenda
Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Oude Meesters

In het weekend van 21 en 22 april kan schaakclub Purmerend mogelijk bogen op drie (!!) Internationaal Meesters van eigen kweek. Twee spelers die nog steeds voor het eerste uitkomen: Pieter Hopman en Yong Hoon de Rover en Michiel Bosman, nu uitkomend voor landskampioen LSG. Pieter is geboren in 1972, Yong Hoon in 1979 en Michiel in 1969. Met recht en respect oude(re) meesters!

Pieter moet in de laatste ronde winnen of remise spelen tegen een tegenstander met een rating van minstens 2165. Verlies tegen iemand met een rating van meer dan 2534 is ook goed, maar spelers met een dergelijk hoge rating zijn er niet bij Caïssa. De kansen van Pieter om zijn laatste norm te scoren zijn  groot.

Volgens een artikel van Warner de Weerd in de krant zou Yong Hoon in de Belgische competitie op 25 maart bij winst aan zijn laatste norm voldaan kunnen hebben. Die partij werd echter remise. Maar met nog twee ronden te gaan, de eerstvolgende op 22 april, heeft ook Yong Hoon dus een grote kans op de Meestertitel.

Michiel Bosman is op zijn negende bij de club gekomen en al snel als een groot talent beschouwd. Op zijn 16e is hij op hoger niveau gaan spelen bij achtereenvolgens Het Witte Paard Zaandam, Amstelveen, Volmac en LSG.

Omdat ik als toenmalige jeugdtrainer een, bescheiden, bijdrage heb geleverd aan zijn ontwikkeling en hij een goede vriend is heb ik voor zijn resultaat natuurlijk een zwak. En de kans dat hij de allereerste IM uit eigen kweek wordt is nagenoeg 100%. Zowel winst als remise is voldoende, hij kan zich een verlies permitteren tegen een tegenstander met een rating van meer dan 2308. Kennemer Combinatie, de tegenstander van LSG in de laatste KNSB-ronde, heeft maar een enkele speler in het team met een rating die lager is. Met een gerust hart kunnen we stellen dat hij na zijn eerste zet de norm op zak heeft. En daarmee voldoet hij aan de profetische uitspraak van Ton de Veij, die hem een jaar of 25 geleden zei “… dat hij ooit nog wel eens meester zou worden, op een moment dat niemand het meer verwacht, zo eind 40”.

Delen