Categorieën
Vandaag :Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Oppositie N1-Purmerend N1 0-8: een uitgebreider verslag.

.

Dinsdag 12 november 2019 werd de wedstrijd Heiloo de NHSB Klasse 2B wedstrijd Oppositie N1-Purmerend N1 gespeeld.
Een gedetailleerde uitslag kunt u zien op de NHSB site.
Een kort verslag verscheen al op deze website.
Met deze overwinning gaat Purmerend N1 aan kop met 4 matchpunten  en 15,5 bordpunt op 2,5 bordpunt gevolgd door het team van De Waagtoren uit Alkmaar.

Traditiegetrouw verschijnt er een uitgebreider verslag van de wedstrijd geschreven door de gezamenlijke teamleden.
Drie teamleden zijn kort na de wedstrijd naar Malta afgereisd om daar deel te nemen aan het Malta Open Toernooi. Als zij terug gekeerd zijn zullen zij dit verslag aanvullen.

21:35 bord 8 met Z Kees Kerkdijk wint: stand 0-1
Het was erg rustig toen ik aankwam in Wijkgebouw Het Trefpunt. De bar werd bemand door twee dames, die ook verklaarden dat ook koffie met cognac tot de legale bestellingen behoorden. Verder werd er aan vijf van de zes biljarts gebiljart. Van de schakers was nog geen spoor te bekennen.
Maar toen ze eenmaal kwamen waren de borden, stukken en klokken snel gezet. Dat had wel een reden. Ik las op de website van Oppositie, onder De Club en dan Mededelingen, dat Het Trefpunt uiterlijk 23:45 uur gesloten dient te worden. Dat moet je echt wel om 20:00 uur beginnen.
Op die website las ik ook vriendelijke aanmaningen aan de leden om bord en stukken na afloop op te ruimen, de stoelen weer netjes neer te zetten, en bij het analyseren bij de bar de nodige rust in acht te nemen jegens anderen die daar zich op hun sport concentreerden (o.a. de biljarters). Dit worden de sfeerbevorderende afspraken genoemd.

Oppositie heeft 39 leden en dat merk je. Zo’n clubavond, zelfs met een bezoekend team, is een oase van rust. Naast onze acht partijen werden er nog vijf partijen gespeeld voor de onderlinge competitie van Oppositie.
De speelcondities vond ik uitstekend. Ruime tafels, goed licht en de oase van rust. Een vlotte speech door de teamleider van Oppositie waarbij ons een consumptie werd aangeboden en waarin werd verteld dat roken was toegestaan, maar dan wel buiten. De buitendeur was niet meer te openen van buiten, dus als de rokers naar binnen wilden komen moesten ze eventueel op het raam van de speelzaal tikken teneinde binnengelaten te worden. Dit kan ook een kwestie van taktiek zijn: in tijdnood kan men dan aan zet zijnde rokers buiten laten staan met excuses voor het niet horen van het getik.
Vladimir werd met alle egards door zijn tegenstander tegemoet getreden. Bij de door Oppositie aangeboden consumptie werd Vladimir aan tafel door één van de dames van de bar van zijn consumptie voorzien onder toeziend en goedkeurend oog van zijn tegenstander.

De partij werd een snelle overwinning die gemakkelijk werd verkregen wegens niet actief spel van mijn tegenstander. Bastiaan wilde graag een na-analyse van de partij waarvoor andere stukken ter beschikking stonden (in de wedstrijd werd met de wedstrijdstukken gespeeld). De na-analyse was nuttig voor ons beiden. En aan een wens van de gastheren dient toch zoveel mogelijk tegemoet gekomen te worden.

21:45 bord 7 met W Marlies Rogge wint: stand 0-2
Na terugkomst uit Malta zal dit verslag aangevuld worden.

22:30 bord 4 met Z Romayn Brandsma wint: stand 0-3
Na terugkomst uit Malta zal dit verslag aangevuld worden.

22:50 bord 1 met W  Pieter Hopman wint: stand 0-4
Na terugkomst uit Malta zal dit verslag aangevuld worden.

22:50 bord 3 met W Rob van Someren wint: stand 0-5
Ik speelde een bijzonder rommelige partij waarbij mijn tegenstander Andre van den Ark het Hollands op het bord bracht maar daarbij enkele positionele onnauwkeurigheden beging en zo zijn eigen witte Loper volledig insloot. In de vorm die ik die avond had wist ik daar op geen enkele manier voordeel uit te halen en ploeterde wat met mijn stukken in het rond.

Op enig moment wist ik zelfs een totaal verloren stelling te bereiken waarin mijn tegenstander een winnend Dameoffer had kunnen brengen maar dat, gelukkig voor mij, niet zag.

In het vervolg bracht ik een, op dat moment juist, stukoffer maar maakte daarna weer fouten in de vervolgcombinatie waardoor mijn tegenstander opnieuw groot voordeel had kunnen halen. Weer kwam ik goed weg en toen Andre de laatste fout maakte kon ik eindelijk de partij besluiten met de juiste matcombinatie.

22:55 bord 2 met Z Frank van der Velpen wint: stand 0-6
Stand na de 13e zet van wit:

“Waarom speelde je geen Pxe5, Lxe5 en Lxe3 ?” vroeg Pieter nadat Frank klaar was met de analyse van zijn partij. “Dat zag ik ook bij de analyse” merkte Frank op.
Na zet 13 zat ik constant te loeren op Lxe3, maar toen kon het niet. Ik had het gewoon op zet 13 kunnen doen, maar toen zat ik aan andere zaken te denken.
Ik denk dat Romayn als hij op bord 3 gezeten had het ook simpel had gezien. Ik zag in mijn gedachten al Pieter naar Romayn kijken waarbij beiden een blik hadden van “ziet hij het niet ??”. Maar ik had het bij zet 13 veel te druk om in te schatten hoe mijn paarden stonden t.o.v. het loperpaar van mijn tegenstander. En ja erger nog: ongelijke lopers konden ontstaan!
Gelukkig heeft Pieter Dxb2 niet gezien dacht ik nog. Dat zag ik wel tijdens de partij, maar schatte het als te onduidelijk in. Geen risico’s nemen tegen zwakkere spelers is mijn motto. Dat deed me op weg naar huis denken aan Tigran Petrosian. Die had wel de kracht om zijn tegenstander kansloos te laten en de partij volledig te controleren. Mijn ultieme droom.
Volgens mij was hij de man die mat in 2 niet zag, omdat hij daar niet mee bezig was. Kansloos werd zijn tegenstander gewurgd. Dat vond hij veel mooier dan dat banale mat.

23:00 bord 6 met Z Vladimir Bartels wint: stand 0-7

23:00 bord 5 met W Ton de Veij wint: stand 0-8
Na een rustig begin, waarin ik met wit in bekend vaarwater terecht was gekomen, begon mijn tegenstander met 10. …….. a5 en 11. ………. a4 druk te scheppen op de damevleugel.
Na mijn pionnenruil op d4 begon ik me steeds prettiger te voelen. De c-lijn werd geopend maar mijn aandacht ging meer uit naar de koningsvleugel.
Op de 18e zet ruilde zwart zijn witte loper tegen mijn paard, hetgeen mij goed uitkwam. Ik stoomde op met pion naar g4 waarna de zwarte problemen toenamen. Er dreigden diverse vervelende zetten en op de 29e zet kon ik mijn dame offeren tegen een toren, waarna het mat ging.
En zo was ik degene die de laatste overwinning boekte.

 

De volgende wedstrijd is op donderdag 28 november 2019  Purmerend N1 – De Waagtoren N2, een strijd tussen de huidige koplopers in NHSB Klasse B.

Delen