Categorieën
Vandaag :
♔ niets op de agenda
Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Nogmaals Diagonaal Schaken

Afgelopen snelschaken 2022 speelde ik een leuke partij tegen Sandro Gaeta.
Mooi dat hij altijd zo grif in gaat op mijn uitnodiging om Italiaans te spelen, want de eerste 7,5 zet hebben we al meerdere keren op het bord gehad zelfs in een partij voor de Keizer op 14 februari 2019 die in remise eindigde.

De snelschaak partij is hieronder in zijn geheel te zien.

Hier eerst aandacht voor de stelling na 17. …..Ke8-f8.
Ik zette hier snel (het is tenslotte snelschaken) voort met slaan van het paard op f6. Maar er is een snelle winst mogelijk:
18. Lh6 schaak; Kg8
19 Te5 en er dreigt Te5-g5 mat.
Speelt zwart Pe4 om veld g5 te dekken dan volgt Te8 mat.

Even later werd ik echter geholpen.
Na 20. Lf6xg5 volgde 20.  ……:d6. Eindelijk Lc8 en Ta8 ontwikkelen? Ik dacht nog “wat een gedoe al die voorgaande zetten en nu is er een materieel gelijke stelling ontstaan”. Maar ondanks het late uur kreeg ik de gedachteflits: Nee!! 21. Lg5-h6 “schaak!” kondigde ik luid aan. Mat op de volgende zet.

Wel typische wendingen in snelschaakpartijen. En het was de laatste partij dus de vermoeidheid gaat een rol spelen.

Met deze overwinning pakte ik de derde plaats op de eindranglijst. Ik dacht nog dat dit bevestigt dat men sterker gaat spelen naarmate men dichter bij punt A kan spelen (Voor de betekenis van punt A, zie de eerdere publicaties over “diagonaal schaken”).
Maar dat is natuurlijk onzin. Hetzelfde zou ook gegolden hebben voor Sandro! En voor alle tegenstanders van Pieter, want die zat tenslotte pal op punt A!

Hieronder de  hele partij:

Delen