Categorieën
Vandaag :
♔ niets op de agenda
Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

NHSB competitie klasse 2C Assendelft – Purmerend 3 4.5-3,5

Een kort verslag van deze wedstrijd verscheen eerder op deze website, zie kort verslag

Hieronder volgende de partij impressies van onze spelers.

 

 

Bord 1 Kees Kerkdijk
Een taveerne met een geheel eigen sfeer. Oppassen als u de speelzaal betreedt want er zijn  twee treden naar beneden. De notatiebiljetten (Raindroptime) liggen in het laatje in de kast waar ook de borden, stukken en klokken worden opgeborgen.
Mijn tegenstander was tevens wedstrijdleider voor de interne competitie en hij deed de indeling op zijn smartphone volgens een zelfgeschreven programma (app heet dat tegenwoordig) waarbij hij de biljarttafel in de gelagkamer als bureau gebruikte. Onze partij begon daardoor ietsje later maar dat was geen enkel bezwaar voor mij.
Er kwam een Sveshnikov in het Siciliaans op bord. Voor wit is veld d5 van belang en dat veld bezette ik met een paard. Maar langzamerhand kreeg mijn tegenstander het voor elkaar om veld d5 te ontzetten. De paarden verdwenen van het bord en ik bleef met een slechte loper tegen zijn goede loper zitten. Ook slaagde de opmars van de d pion zodat de voorsprong in ontwikkeling van de stukken van mijn tegenstander vrijwel direct beslissend werd. Na een krachtzet van mijn tegenstander gaf ik op, onverwachts voor Ton de Veij die mijn positie langslopend als gelijk had ingeschat.

In ieder geval mijn Sveshnikov opening weer eens opfrissen!!!

Bord 2 Ton de Veij
Beste teamleden,
Mijn partij tegen Peter van Straten verliep niet helemaal zoals ik het had gewenst.
Ik speelde de Philidor (die opening waaraan Rob zo’n hekel heeft) en raakte rond de 15e zet een kleine kwaliteit achter. Daarvoor had ik echter wel een heel sterk loperpaar.
Op de 28e zet bood mijn tegenstander remise aan. De stand was 1,5-1,5 en nadere beschouwing van de overige partijen leerde mij dat er perspectief in de andere stellingen zat. Toen ik evenwel na 5 minuutjes rondgelopen te hebben bij mijn bord aankwam, bleek dat Kees naast mij aan bord 1 ineens had verloren. Frank stond een paard voor maar ging in tijdnood onderuit. Dus stonden we met 3,5-1,5 achter. En aangezien het mij leek dat Luc en Paul niet allebei zouden gaan winnen, besloot ik om door te spelen.

En wat er dan zo vaak gebeurt, ik zou wel even gaan bewijzen dat ik beter stond en deed een kreukzet hetgeen mij nog een kwaliteit kostte. Als ik rustig was gebleven en mijn lopers wat heen en weer had geschoven had ik het nog even aan kunnen zien. Nu verloor ik en wonnen Luc en Paul en verloor het team met 3,5-4,5.

Bord 3 Rik Slaman
Dit keer ben ik wel tevreden over het grootste deel van de partij. Ik wist voorafgaand van de pot dat ik niet fit was en ik was daarom ook blij verrast dat mijn tegenstander koos voor een gambietje dat ik zelf erg graag speel met zwart. Rekenen in de opening was daarom niet nodig.
Pas op zet 10 kwam ik in een variant waar ik minder ervaring mee heb.
Het gambiet dat we speelden heet het Milner-Barry gambiet in het Frans en het ontstaat in een klassieke doorschuifvariant wanneer wit daarvoor kiest. Kenmerkend een vroege Ld3 op de zesde zet. Zie onderstaande stelling:

Als zwart denkt hier direct een pion te winnen resulteert dat in dame-verlies na een lullige aftrekschaak.. 6. … cd4x, 7. Dd4x – Pd4x 8. Pd4x – Dd4x 9. Lb5+! Mijn tegenstander speelde daarom Ld7 op de zesde zet. Ik besloot daarop om te rokeren.

Zwart besloot toen om de pion te winnen op d4. Vervolgens bood ik op mijn tweede pion aan door Pc3 te spelen. Als zwart de pion slaat, kun je na Te1 vrij snel de pion terug winnen door de penning die onstaat. Als zwart krampachtig vasthoud aan de d5 pion, jaag je hem weg met paard zetjes. Aad besloot om na Pc3 Db6 te spelen. De compensatie is vrij eenvoudig: Zwart heeft veel dame zetten gedaan en de dame vleugel ligt open. Wit staat een pionnetje achter maar heeft het initiatief en ruimte voordeel. Na lang drukken op de damevleugel werd dat fataal voor zwart.

Voor mijn gevoel maakte Aad de fout door g6 op te spelen.. ik kon daarna met tempo met en een tactisch trucje mijn loper op f6 krijgen waardoor zwart niet meer kort kon rokeren..

Later in de partij blunderde ik nog wel een kwaliteit maar gelukkig bleef de stelling ingewikkeld en de druk op zwart aanwezig. In principe had zwart het hier uit moeten spelen want de aanval die ik had, zag er leuker uit dan dat het was. Om spel te houden moest ik nog een pion offeren op a3. Zwart sloeg en na Tb1, maakte zwart de fout om Ta-c8 te spelen. Hierdoor kwam opeens een eeuwig schaak in de stelling maar ook hier zag Aad nog iets over het hoofd waardoor ik met een lullig trucje de dame kon winnen: Lb5!

Bord 4 Frank van der Moolen
Tijdens het voorstellen wist mijn tegenstander indruk te maken door mijn achternaam goed te kennen en nog wat feitjes boven water haalde. Hij vertelde me dat hij in 1985 bij zijn eerste bondswedstrijd in Purmerend ook tegen een Van der Moolen speelde. Dat zal mijn broer geweest zijn.
Dan de partij. De opening verliep prima. Op de 15e zet viel ik zijn paard aan met de verwachting dat die een veilig heenkomen zou zoeken. Maar geheel onverwacht ruilde hij het tegen een pion van mij. Wellicht hoopte hij op een slimme manier weer een stuk terug te winnen, maar dat zat er niet in. Ik moest wel wat penninkjes toestaan, maar enige zetten later leek ik daar prima uit te komen en stond ik gewoon een stuk voor. Dat had ik rustig uit kunnen spelen, eigenlijk zonder al te veel gevaar.
Waarom deed ik dat dan niet?
Ik wilde snel meer en ging op damejacht. Ik liet zijn pionnen oprukken, zodat hij een vervaarlijke vrijpion kreeg, de penningen kwamen terug, mijn tijd verstreek sneller dan de zijne, en die dame… die heb ik uiteindelijk nooit gekregen. Later bleek dat er toen ook nog niet heel veel aan de hand was, maar achter het bord vond ik in mijn beperkt resterende tijd niet de juiste voortzetting en was mijn verlies een feit. Triest genoeg bleek mijn onnodige verliespunt later ook nog eens het team de das om te doen.
Nou ja, het is niet anders. Ik vond het evenwel een leuke tegenstander, in een soms wat rumoerig cafe, met een te afleidende barjuffrouw die opvallend vaak met drinken langskwam. Volgende keer maar weer gewoon in Purmerend…

Bord 5 Rob Hählen
Mijn partij tegen Roel Spier in 9 zinnen:
1. Ik haat de Philidor, alweer onbedoeld in die opening terecht gekomen en mishandeld.
2. Zelden hebben in een opening mijn stukken zo slecht gestaan, op de verkeerde velden met een infarct op e2, het veld waar dame, loper en paard overheen moesten.
3. Een vriendelijk verzoek aan mijn toekomstige ex- en interne tegenstanders: speel vanaf half november alsjeblieft de Philidor tegen mij!
4. Het heeft iets heel treurigs en gênants om met …, h6, …, g5 en …, Tg8 onder de voet gelopen te worden.
5. Fritz is meer dan anders genadeloos over mijn armetierig tegenspel.
6. Denken dat ik nog enig tegenspel kan creëren ​met Dg7 (met Lf1 blijft het lastig keepen, maar is het niet direct uit) ​
en dan mat in twee overzien: zet mij maar in het achtste…
7. Lof voor mijn tegenstander die op de juiste momenten rake klappen heeft uitgedeeld.
8. Spelen in een felrode trui is af te raden: Frank en ik hebben ondervonden dat dat kennelijk werkt als de spreekwoordelijke lap op de stier.
9. What’s in a name: in de eerste ronde verloren van Swier, in de tweede van Spier: ik vrees een ontmoeting met Sier van Volendam…

Bord 6 Paul Meijer

Bord 7 Luc Preeker
Een koffiehuisschaakpartij (toepasselijk in een dorpstaveerne). Een aanval op de zwarte koning. Wit komt gewonnen te staan met zijn 20e zet Dh5 maar mist vervolgens de winst.
Wit offert nog een toren en komt verloren te staan. Maar de tijdnood speelt een rol en zwart geeft een stuk weg met 30…..Ke6. Luc wikkelt af naar een gewonnen eindspel maar zwart gaat dan door zijn vlag.

Bord 8 Daniel Doorn
Mijn impressie is kort dit keer.
Met zwart kreeg ik te maken met de Italiaanse opening. Bekend terrein voor me, maar de remisevarianten zijn talrijk. Wat vermoeid door mijn overvolle agenda en grieperig van de vakantie probeerde ik wat verwikkelingen in te bouwen met een geopende f- en d-lijn. Dat leidde echter tot een aanval op mijn stelling. Door een onnauwkeurigheid van mijn tegenstander kon ik de aanval ook weer snel afslaan. Maar een minder eindspel met een geïsoleerde dubbelpion lag in het verschiet. Omdat ik niet graag puur op een fout van de tegenstander wil spelen accepteerde in een remiseaanbod.

Na de tweede ronde in NHSB Klasse 2C is de stand als volgt:

Delen