Categorieën
Vandaag :Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

NHSB competitie Klasse 2B Purmerend N1 – De Pion 3-5

Op 27 september 2018 werd de wedstrijd Purmerend N1 tegen De Pion N1 in het kader van de NHSB competitie klasse 2B gespeeld. Een kort verslag verscheen op deze website, zie eerder verslag.

In dit verslag geven de spelers, in volgorde van beëindiging van hun partij, een impressie.

Bord 8: Frans Kerkhoff-Martin Selie 0-1 [0-1]
Bij mij ging het helemaal mis in de opening en het liefst wis ik deze partij uit mijn geheugen. Een verslag kan ik er niet van maken. Gewoon heel slecht gespeeld. Gelukkig heeft de jeugd de toekomst want zij stelden zeker niet teleur.
Volgende keer beter.
(CK: die partij niet helemaal wissen!! Je zou de partij niet nog eens willen spelen!).

Bord 2 Kees Kerkdijk-Bart Weststrate 1-0 [1-1]
Een wonderlijke partij. Op zet 12 speelde ik Lf6. De zet werd me ingegeven omdat ik me uit de werken van Euwe (!965) en Keres (1971) deze wending in dit soort stelling herinnerde. En het is een manier om de lange rockade van zwart te verhinderen. Maar vooralsnog dacht ik aan vasthouden van de druk op zwart.
Op zet 14 Dd4x besefte ik dat ik wel beter stond maar was ik benieuwd naar de tegenzet. Maar Bart gaf op waarop ik hem bedankte. Het was me op dat moment niet recht duidelijk waarom hij dat deed en het leek me te vroeg, maar een aanbod om op te geven weiger je natuurlijk niet.
Later bleek Fritz aan te geven dat de beste zet voor zwart Df5-d5 is waarop Dd4-e3 met 3 pionnen voordeel voor wit: zwart kan nog steeds niet rokeren, niet de loper nemen en wit ontwikkelt zijn a-toren verder.
Maar ik zou met zwart spelend het me nog even door wit hebben laten demonstreren.

Tevens een opsteker voor Frans omdat ik zijn verlies snel compenseerde.

Bord 5 Jan Koopman – Romayn Brandsma 0-1 [2-1]
Jan Koopman is natuurlijk bekend als trouwe Voorjaartoernooi deelnemer.
Hij zal ongetwijfeld Romayn eerder hebben zien optreden, maar hier maakte hij direct kennis met onze jeugdspeler.

Bord 7 Marc Norden – Serkan Milli 1-0 [2-2]
Een enthousiaste tegenstander vond Serkan in Marc Norden. Remise aanbod werd niet door Marc aangenomen.
Dat was wel jammer want de klok tikte verder en Serkan kwam steeds meer op hete kolen te zitten. Dat is niet bevoordelijk voor een goede strijd, want daar moet je alle tijd voor nemen en desnoods de tegenstander uitzitten.
Maar de tijd ontbrak en de stelling zakte in elkaar. Volgende keer in de gelegenheid zijn om eventueel tot de laatste wederzijdse seconde door te kunnen spelen!!

Bord 6 Wim Dekker – Hans Post 0-1 [2-3]
Wim Dekker ging uiteindelijk, na 2,5 uur strijd, voor de bijl wegens zwakte op de zwarte velden hetgeen hem op dameverlies kwam te staan.

Bord 4 Vladimir Bartels – Marc Hertog 1-0 [3-3]
Gelukkig trok Vladimir de stand weer gelijk.
Analyse van Vladimir volgt hieronder:

Bord 1 Stephan Paternotte – Luc Preeker 1-0 [3-4]
Maar liefst een rating verschil van 200 Elo-punten. Dus dat is al voor 3/4 gewonnen door Paternotte. Maar, zoals op deze website eerder opgemerkt werd, “geldt de regel dat er nog wel gespeeld en gewonnen moet worden”.
Vooralsnog probeerde Luc zijn aanvalsspel te ontwikkelen met daarbij behorende gambietpionnen, maar hij beet op graniet.
In een eindspel met ieder twee torens met minus pion en een koning die op de tocht stond kon Luc nog tegenspel ontwikkelen maar uiteindelijk gaven twee verbonden vrijpionnen de doorslag. Hij ving op het eerste bord de slag op die eigenlijk bestemd was voor Ton de Veij met zijn hoge FIDE rating!

Bord 3 Ron Greven – Ties Wijnen 1-0 [einstand 3-5]
Bijgaand mijn partij.
Ik was best tevreden over mijn opzet.
Op de 25e zet miste ik helaas en kansrijke voortzetting (Dg3), waarna mijn voordeel teniet ging.
Vervolgens kwam in tijdnood, na de 36e niet meer kunnen noteren. De paratij ging helaas verloren.

Delen