Categorieën
Vandaag :Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Met grotere lengte meer kans op winst???

.

Hans Ree schrijft een wekelijkse, zeer leesbare, schaakrubriek in de zaterdag editie van NRC.
In verband met het TATA Steel toernooi schreef hij ook op donderdag 18 januari 2018 een artikel. Het artikel wordt begeleid met een foto van de schaakpartij tussen Magnus Carlsen en Bert (van Bert en Ernie) gemaakt in het Instituut voor Beeld en Geluid op het Media Park in Hilversum. Daar werd op de voorgaande woensdag de vijfde ronde gespeeld, zie het artikel van Hans Ree.

In het artikel wordt gesproken over de winst van Anish Giri op Kramnik in de tweede ronde. Voordien was de stand tussen beide spelers 8-0 in het voordeel van Kramnik.
Giri wijt de vroegere verliezen tegen Kramnik o.a. aan diens imponerende gestalte terwijl toen Giri jonger en tengerder was. “Zijn lengte maakte me echt bang” verklaarde Giri.

Een imposante gestalte zou dus ook een voordeel kunnen zijn bij het schaken. Als voorbeeld wordt gewezen naar Euwe, wereldkampioen van 1935 tot 1937, die ook lang was:

Keres, Smyslov, Reshevsky, Euwe en Botwinnik

Euwe, Reshevsky, Steiner en Clark Gable. Zo gaat het met Clark Gable, niet schaken maar gokken!

Hans Ree besluit zijn artikel met de opmerking dat wellicht een imposante verschijning wel eens een factor zou kunnen zijn die terdege mee zou kunnen spelen.

Kijken we in onze eigen club dan zien we dat Ton van Nieuwkerk aan de lange kant is en die beweegt zich altijd in de hogere regionen van de Keizercompetitie.

Ook het jeugdlid Sandro Gaeta is één van de sterkere jeugdspelers en hij steekt figuurlijk met kop en schouders boven vrijwel de meeste jeugdspelers uit, en letterlijk boven allen.

En wie is hier de sterkste???

Wellicht is het goed om dit aspect eens gedegener te bekijken:
Willen de seniorleden mij opgave doen van hun gewicht en lengte zodat ik kan nagaan of er een correlatie is tussen die grootheden en de positie in de Keizercompetitie. Uiteraard worden die gegevens vertrouwelijk behandeld en de data zullen, indien relevant, anoniem gepresenteerd worden.

 

.

Delen