Categorieën
Vandaag :Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Kernachtig Mohnkern

.

Op zaterdag 15 september 2018 trad ons tweede KNSB-team (PK2) voor de eerste wedstrijd aan tegen Amsterdam West 2.
Dat was weer worstelen voor Jan Poland om alle namen goed op papier te krijgen. Daar kwamen schaar, papiertjes en punaises aan te pas en toen alles hing moesten er toch nog met de viltstift enige correcties aangebracht worden. Klaarblijkelijk dat de teamleiders de opstelling van hun teams in artsenhandschrift toeleverden aan wedstrijdleider Art Strik.

Aan bord 1 speelde Rob van Someren tegen A. Mohnkern. Beider namen kwamen uiteindelijk goed op papier.
Zo’n naam intrigeert natuurlijk.
Een recherche op internet met trefwoord “mohnkern” leverde direct het antwoord:
Dr. Ansgar Mohnkern is werkzaam als docent Duits en Skandinvische talen & cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, zie UvA profiel A. Mohnkern.

Wat is de link met schaken van dit alles?? Schaken wordt niet genoemd in de interesse gebieden van Mohnkern maar wel “Denken”. De activiteit bij schaken, tot vijf uur lang, is ongetwijfeld een species van het ruime genus “Denken“.

Het is eigenlijk zonde dat je onder het schaken niet mag praten zodat je een goed gesprek zou kunnen hebben.
Bijvoorbeeld over de vraag wat beter is: aan je schaakbord blijven zitten of rond te wandelen als je niet aan zet bent. Hij zal daar beslist een mening over hebben gezien zijn huidige werk over de culturele relaties tussen wandelen, weten en ervaring in de westerse traditie van Aristoteles tot op heden.

Ik kan me niet meer herinneren wat Mohnkern deed als hij niet aan zet was. Hij koos ongetwijfeld voor de optimale oplossing.
Weet iemand nog of hij bleef zitten of wandelde als hij niet aan zet was? Het antwoord op deze vraag zal ons team helpen om in het vervolg overwinningen te behalen. Dan zou onze nederlaag  (3-5) toch een positief effect gaan krijgen!!

 

.

Delen