Categorieën
Vandaag :Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Jan Hopman

Op vrijdag 21 februari hebben we een eetafspraak met een oud-lid van onze club en zijn partner. In mijn geheugen zit dat hij eens een opmerking heeft gemaakt over een manoeuvre in een partij tussen ons die hem is bijgebleven. Dat is een idee met Ta8-a7, waarmee zowel veld f7, dat onder druk stond, wordt gedekt maar ook de weg vrij is gemaakt voor een verdubbeling over de a-lijn. Daar wil ik het nog wel eens met hem over hebben maar herinner me niet wanneer die partij gespeeld is. Daarom heb mijn oude notatieboekjes uit de kast getrokken en al mijn partijen met hem opgezocht. In het boekje van het seizoen 2000 – 2001 trekt een winstpartij tegen Hopman mijn aandacht. Dat blijkt niet een partij tegen Pieter te zijn, maar tegen zijn vader, Jan. Voor een winstpartij tegen Pieter moet ik verder terug in de geschiedenis.

Jan is denk ik maar één of twee seizoenen lid geweest van SC Purmerend. Ik voer de partij gelijk maar in de database in en zie Jan nog duidelijk voor me. Toentertijd in mijn ogen een al oudere man van wie ik (daarom?!) natuurlijk ga winnen. Dat gebeurt ook, maar de ongenadige Fritz 16 laat zien dat ik weliswaar langdurig een redelijk voordeel heb en meermalen een betere voortzetting nalaat, maar dat Jan met het torenoffer 34. Txf7! de winst mist. Hij geeft in plaats daarvan een paard cadeau. Een zet later speelt hij Txf7 wel, maar dan is het niet meer goed. Na nog een paar zetten kan ik het punt bijschrijven.
Ik kan me niet meer herinneren dat we in de na-analyse het torenoffer nog bekeken hebben, de computer heeft het nu laten zien.

Het toeval (?) wil dat dit alles, deze levendige herinnering, zich heeft afgespeeld op donderdag 20 februari, de dag dat de vader van Pieter is overleden! Weer een voorbeeld van het fenomeen ‘synchroniciteit’, waarover ik eerder (10 december 2018) schreef (zie https://www1.schaakclubpurmerend.nl/nieuws/synchroniciteit/).
En hoe ik erbij kwam Jan toen als een oudere man te zien, geen idee. Te weinig in de spiegel gekeken, zeker. Jan is maar één jaar en vier dagen ouder dan ik.

Voor de volledigheid onze partij:

Delen