Categorieën
Vandaag :
♔ niets op de agenda
Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Impressies bij de wedstrijd Caïssa-Eenhoorn vs. Purmerend N1 2,5-5,5

.

Dinsdag 25 februari 2020 werd in de vijfde ronde van de NHSB Klasse 2B competitie de bovengenoemde wedstrijd verspeeld. Een kort verslag verscheen eerder als voorgaande nieuwsbericht op deze website.

Zoals aangegeven won De Waagtoren in deze vijfde ronde haar wedstrijd tegen Castricum en kwam uit op 8 matchpunten. Ons team heeft op dit moment 10 matchpunten. Aris de Heer heeft 7 matchpunten.
Het is duidelijk dat het nu gaat om deze drie teams waarbij ons team natuurlijk de beste papieren heeft met de meeste matchpunten, de meeste bordpunten en de winst op mededinger De Waagtoren.
Voor de huidige stand zie huidige stand NHSB Klasse 2B.

Bord 1 Anton Bakels – Bert Spil 1 – 0

Schotse opening waar ik na de opening al snel prettig kom te staan met duidelijk initiatief. Na te hebben geruild hield zwart een dubbel-pion over – echter werd de koningsvleugel van zwart een belangrijker aanvalsdoel. Na 2 passieve dame-zetten van zwart kon ik door een dubbele aanval een stuk winnen. Tegenstander gaf daarna direct op na nog maar 17 zetten. Het lijkt dan net of je goed kan schaken – aardige man.

Bord 2 Ton van Dijk – Frank van de Velpen 0 – 1

O mijn geliefd Rubinstein-systeem, wat heb je me weer een mooie avond bezorgd.
In het begin ben ik altijd een beetje zenuwachtig, want welke variant kiest mijn tegenstander en heb ik die dan wel paraat? Er is zoveel mogelijk en het luistert allemaal zo nauw, maar als jij dan weer tot volle bloei komt dan kan ik toch altijd weer intens genieten.
Ik heb er Wim Luberti mee aan de rand van de afgrond gekregen. Ja ik had hem er zelfs overheen kunnen duwen als ik de winnende wending gezien had. Wim had die wel gezien, maar daarom heeft hij dan ook een hogere rating dan ik (ik kreeg j.l. donderdag te horen dat Wim in het ziekenhuis ligt en natuurlijk wens ik hem hierbij beterschap). Mooie partijen heb ik ermee gespeeld, maar de vorige ronde durfde ik even niet. Ik zag je naar me kijken: waarom mag ik het tegenspel niet uitvoeren? Sorry, maar ik had er even geen vertrouwen in. Had ik deze drieste hengst wel onder controle? Het werd dan ook voor straf een saaie remise.
Daarom heb ik je deze wedstrijd weer van stal gehaald en hoe! Zoals Ton van Diepen zegt: “als een sluipmoordenaar ga jij op je tegenstander af” en zo deed ik dat ook tegen Caïssa-Eenhoorn. Druk zetten en uiteindelijk een pionnetje winnen, dat winnend werd.

Bord 3 Arno Buijten – Gerrit Roos 0 – 1

Een impressie van mijn partij tegen Caissa-Eenhoorn N2

Op bord 3 speelde ik met wit een enerverende partij tegen Gerrit Roos (1762).
Voor de verandering speelde ik een keer Sämisch tegen het Koningsindisch en dat ging eigenlijk best lekker.

Dit is de stelling na 19. …, Dg5. Wit staat hier natuurlijk gewoon prettig, maar zwart wil er nog een wedstrijd van maken met zijn laatste zet dat een pionoffer inhoud. Mijn materialistische ik ging daar graag op in (20. Lxd7 , Lxd7 21. Lxb6) maar ik help zwart hier alleen maar mee. Zijn loper is tot bloei gekomen en hij heeft wat meer bewegingsvrijheid voor zijn stukken gekregen. Een veel betere poging was 20. b5! Op 20. …, axb5 is 21. a6 sterk. En op 20. …, bxa5 volgt 21. bxa6.

Niet veel later stond het zo, na 28. a7

Dat ziet er op het eerste gezicht fijn uit voor wit. De pion op a7 is goud waard en hoe komt zwart verder?
28. …, Dxf3. Oeps, zo dus. Er volgde gedwongen 29. Kxf3, Lg4+ 30. Kg2 f3+. En nu faalt 31. Kg3 helaas op 31. …, Lxd2. Het paard op c3 staat dan twee keer in en als het wijkt volgt 32. …, Pxe4+ en 33. …, Lg5 mat. Daarom was 31. Kg1 niet uit vrije wil. Na een goede verdediging in tijdnood kwam uiteindelijk deze stelling op het bord.

Een gelijke stelling, maar zwart heeft wel een ‘’kleine’’ dreiging op g1. En 49. Pf3 wat ik speelde helpt daar niet tegen… 0-1
Jammer, want na 49. Ke2, Tg1 50. Pf1 komt zwart niet verder. Wit trouwens ook niet.

Bord 4 Sernin van de Krol – Romayn Brandsma ½ – ½

Bord 5 Nico Felten – Arend Stapel 1 – 0

Ik vond mijn partij niet om over naar huis te schrijven.
In een Siciliaan speelde ik c3 omdat ik hem uit zijn repertoire wilde halen, echter hij kende het beter dan ik…
Mijn initiatief verzandde en op een gegeven moment kon hij zomaar een pion winnen op c3. En dan had hij ook nog het loperpaar gehad.
Ik had dan nog wel kleine kansen op remise gehad, in de analyse wilde hij al het paard tegen een loper ruilen met ongelijke lopers tot gevolg.
Echter hij speelde het niet, en won geen pion en in plaats daarvan gaf hij zelf het loperpaar weg, waarna ik toch nog gemakkelijk won.

Bord 6 Frans Kragten – Vladimir Bartels 0 – 1

Bord 7 Ton de Veij – Lex Griffioen ½ – ½

Na een rustige opening kreeg ik steeds meer voordeel oplopend volgens Fritz naar 2,0.
Ik dacht dat mijn tegenstander wel een fout(je) zou maken, maar die bleef goed meespelen.
In het middenspel speelde ik het niet geheel foutloos, maar het voordeel bleef zo rond de 1,5.
Toen ik te weinig aandacht aan een aanval op zijn damevleugel besteedde, liep ik wat achter de feiten aan en zag niet hoe nu verder.
Na een blik geslagen te hebben op de overige borden besloot ik om remise aan te bieden.

Bord 8 Co Buysman – Kees Kerkdijk ½ – ½

Een mooie zaal om in te spelen. Prachtige foto’s van popsterren zoals Elvis Presley, Madonna, Amy Whinehouse en anderen.
De zaal leek klein voor een grote schaakvereniging als Caïssa maar in geval van ruimtegebrek wordt waarschijnlijk ook op het podium gespeeld dat nu verborgen was achter een gordijn.
Een leuke speech van Co Buysman, voorzitter van Caïssa, met een hartelijk welkom voor ons team uit Purmerend en even later zat hij tegenover mij.
Tevens kon ik zicht houden op een  opvallend score bord dat als noeste handenarbeid door één van de leden gemaakt was. Ik begreep dat er al meerdere exemplaren van gemaakt waren zodat je als vereniging zo’n scorebord kunt aanschaffen. Overigens kwamen de uitslagen met enige vertraging op het bord want je moet wel de bordjes verhangen op dat bord door bordjes van haakjes te verwijderen en andere bordjes aan te haken om de actualiteit te volgen.
De klokken waren een verhaal apart. Terecht klaagde Ton over een moeilijk afleesbare schaakklok. Inderdaad overtuigde ik me ervan dat hij gelijk had. Nauwelijks leesbaar maar hij had wel een bijzonder moeilijk afleesbare klok. Mijn klok was ook minder goed leesbaar en daarom zette ik de klok met de voorzijde op het fraaie schaakbord. Daardoor was de klok beter afleesbaar gewordem omdat het licht gunstiger reflecteerde van het LCD scherm (dat van zich geen licht uitzendt. Het gaat om het contrastverschil in het gereflecteerde licht van de actieve en passieve pixels). Maar bij Ton hielp dat niet: de klok bleef moeilijk afleesbaar. Op zich niet zo erg maar funest in tijdnoodsituaties.
Speeltafels op wielen is wel een goed idee voor het opstellen van de tafels maar bij zware hoofden steunend op ellebogen boog de tafel enigszins door (klaarblijkelijk waren de tafels ook afgeveerd).
Maar desalniettemin een prettige ambiance om te spelen. Een goede scheidsrechter waaraan ik met volle vertrouwen mijn actieve telefoon overdroeg omdat ik bereikbaar moest blijven.

De partij was een evenwichtige partij. Beiderzijds werden goede zetten gedaan. Fritz13 gaf wel aan dat ik vanaf zet 20 steeds een licht voordeel had, maar dat voordeeltje was onvoldoende om te winnen temeer daar Co geen fouten maakte in de verdediging. Bij zet 44 werd tot remise besloten. Een interessante partij met zowel positionele als tactische aspecten.

 

De volgende wedstrijd is de zogenoemde bekende streekderby tegen de club uit Middenbeemster Aris de Heer. Vorig seizoen lotgenoot omdat zij en wij degradeerden, maar door een nog niet verklaarbaar wonder werden beide teams weer in Klasse 2B ingedeeld.
Terwijl Purmerend de kanonnen wist te paaien en zo stevig aan de leiding gaat, neemt Aris de Heer een goede derde plaats in in Klasse 2B en dat geheel op eigen kracht met hetzelfde team als vorig seizoen.
Donderdag 19 maart 2020 vindt de streekderby plaats en verwelkomen we het Middenbeemster team in ons midden. Uiteraard kunnen we weer uitzien naar een levendig verslag waarin de “wepmaster” van Aris de Heer (Eddy Saraber) schijnt te grossieren. Dus verbaast u niet als de man met de professionele camera weer zijn werk doet en alles fotografeert wat ook maar enigszins nuttig is voor het levendige verslag.

 

.

 

Delen