Categorieën
Vandaag :Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Het kwartje van Kok

Donderdag 10 maart 2016 speelde ons derde senioren team tegen Heerhugowaard.
Winst zou ons nog kleine kansen op het kampioenschap opgeleverd hebben, verlies daarentegen kleine kansen op degradatie. Zoals Henk Breeuwsma het voorafgaand aan de wedstrijd kernachtig uitdrukte:”jullie houden er in ieder geval kansen aan over!!”
Bij gelijke uitslag zouden we buiten degradatiegevaar geweest zijn.

Om het te verklappen: we verloren met 3,5-4,5 van Heerhugowaard.
Een kort verslag verscheen op deze website op 11 maart 2016 onder de titel “De Dood of de Gladiolen”.
Hieronder volgen de partijverslagen geschreven door onze spelers zelf.

Ondertussen zijn ook de andere uitslagen uit de 6e ronde in groep 2C bekend en daaruit blijkt dat we in de laatste ronde tegen Aris de Heer ion het zwartste scenario aan 2,5 bordpunt genoeg zullen hebben om degradatie te ontlopen.

Onze hartelijke felicitaties gaan uit naar de schaakclub uit Middenbeemster Aris de Heer. Die club werd in maart 1906(!) opgericht. Dit seizoen viert die club dus haar 110-jarig jubileum. Aris de Heer is daarmee de vroegst opgerichte club in de NHSB.
Uiteraard zullen de Heren proberen luister bij te zetten aan dit jubileum door te proberen in de laatste ronde met grote cijfers te winnen en wellicht als eerste in NHSB groep 2C te eindigen. Wij dienen dan in die laatste ronde als kop van jut te fungeren hetgeen wij van een sympatieke club als Aris de Heer natuurlijk kunnen velen.
In de laatste ronde dienen we er van uit te gaan dat we een zeer gemotiveerde en winstbeluste club tegenover ons zullen aantreffen.

Bovendien verkeert Het Witte Paard uit Zaandijk in ernstig degradatie gevaar. Derhalve zal die club in de laatste ronde, aantredend tegen Volendam, alles doen om 8 bordpunten binnen te slepen. Het Witte Paard zal dan 5 matchpunten en 28 bordpunten vergaard hebben terwijl Purmerend op dit moment 5 matchpunten met 25,5 bordpunten verzameld heeft.

Vandaar het worst case scenario voor ons derde team: als Het Witte Paard inderdaad van Volendam wint met 8-0 moeten wij tenminste 2,5 bordpunt uit het treffen met jubilaris Aris de Heer halen teneinde degradatie te ontgaan.

Uit de bordverslagen die hieronder volgen blijkt dat er aan het laatste actieve bord 4 een half bordpunt behaald is. Dit halfje kan dus gevoeglijk het halfje van Hählen genoemd worden.
Alhoewel het kwartje van Kok (accijns op benzine en diesel) door de jaren heen, sinds 1991, enorm veel geld in de schatkist heeft doen vloeien, geef ik toch de voorkeur aan ons halfje omdat het kwartje van Kok slechts op de enkele letter k allitereert, terwijl ons halfje op drie letters, h, a, l, allitereert.

Al met al wil ik U allen niet ongerust maken omdat het boven beschreven scenario een worst case scenario is dat wel heel onwaarschijnlijk is dat het werkelijkheid wordt.
Maar mocht blijken dat het halfje toch nodig was zeg ik Rob hierbij drie consumpties toe.

Een positief punt is verder dat wij in het derde team veel waar voor ons lidmaatschapsgeld krijgen: het ene moment spelen we voor kampioenskansen en het andere moment om degradatie te ontgaan. Altijd enerverende situaties, wat wil je nog meer!

bord 1 Rob Spaans vs. Kees Kerkdijk 0-1
Een enerverende partij die mijn volle aandacht vereistte. Ik kwam redelijk uit de opening. Wit had zijn loper gefianchetteerd op g2. Door een minder goede zet van wit verkreeg ik licht overwicht dat ik geleidelijk kon vergroten, zeker toen ik Pc6 kon omspelen naar e3 (een witte pion stond nog op e2) en de diagonaal h1-a8 voor mijn loper veroverde. Ik kon de kwaliteit winnen en middels een opmars in het centrum daarna de e-lijn openen zodat er mogelijkheden ontstonden om met de zware stukken de witte stelling binnen te dringen. Wit slaagde erin om nog een gevaarlijk uitziende tegenaanval met dame en loper op te zetten, doch nadat zijn schaakjes waren uitgeput kon ik de witte koning met mijn dame en toren in 4 zetten op de 43e zet mat zetten. Paul Meijer en ik staan met 5 uit 6 op plaats 1 en 2 van de topscore-lijst van NHSB klasse 2C.

bord 2 Ton de Veij vs. Karel Keesman 1-0
Teamgenoten,
Ik heb gisteren weer zitten verzaken.
Speel ik een dag eerder nog remise tegen Frans Vlugt in het NHSB lenteveteranenkampioenschap, nu speelde ik tegen Karel Keesman, ook een deelnemer aan datzelfde toernooi een draak van een partij.
Eigenlijk zijn deze woorden al veel teveel.
Kwam beroerd uit de opening en omdat Karel erg secuur speelde was er weinig eer te behalen.
Een partij om héééééél snel te vergeten.

bord 3 Oscar van Ewijk vs. Frank van der Moolen 1/2-1/2
Mijn partij tegen Oscar van Ewijk begon wel lekker. Ik kwam al redelijk snel een pion voor en dat kostte me niet eens veel tijd. Even later kon ik daar nog een pion bij pakken. Daardoor had ik na dameruil op de a- en b-lijn een verbonden vrijpion. Ik moest echter dusdanig veel aan activiteit inleveren dat mijn stukken de verdediging van de vrijpionnen niet konden houden. Toen viel er niks meer te halen dan een half puntje.
Soms is activiteit belangrijker dan een of twee pionnetjes.

bord 4 Rob Hählen vs. Maarten de Haas 1/2-1/2
In een Dame-Indische opstelling krijg ik met wit ruimtevoordeel. Na moeizaam manoeuvreren zie ik kans zwart op te zadelen met een geïsoleerde b-pion en een achtergebleven pion op d6. Zwart verdedigt goed en op een gegeven moment overspeel ik mijn hand en vervliegt mijn voordeel (volgens Komodo overigens niet meer dan 0,70). Het is een taaie partij, de vermoeidheid gaat meespelen en ik overzie een eenvoudig pionverlies. Daarvoor heb ik nog wel enige compensatie, maar de winst is wel verkeken.
Met het oog op de stand mag mijn tegenstander remise aanbieden en doet dat op zet 37. Omdat we op dat moment achter staan moet ik nog doorspelen, al ben ik niet meer blij met mijn stelling. Deze wordt eigenlijk alleen maar slechter, alle kansen liggen bij zwart.
Op zet 47 bied ik dan maar zelf remise aan. Mijn tegenstander accepteert dat en daardoor winnen zij de wedstrijd. Teamleden vonden dat ik nog door had moeten spelen om te proberen op tijd te winnen. De stelling van zwart was echter heel makkelijk te spelen en er komen steeds 10 seconden bij, het leek me een onhaalbare zaak. Dan maar een half bordpunt, wie weet hebben we het nog nodig.

bord 5 Piet Konijn vs. Foppe Reinders 1-0
Ik heb hetzelfde gevoel als Ton.
Mijn tegenstander Piet Konijn speelde een dijk van een partij, waar ik helemaal niet aan te pas kwam.
Hij speelde de opening met d4, daarna c4 en enkele zetten later ook nog e4. Hij nam de ruimte en kreeg die ook. Ik liet e5 toe en dat was voor mij een bron van ellende en zetdwang. Mijn witte loper op b7 keek goed over de diagonaal , maar stond ook eigenlijk buitenspel.
Piet zette een aanval in op mijn koningsstelling met loper, dame en toren. Ook de paarden sprongen nog bij.
Na 28 zetten heb ik de partij opgegeven omdat mat niet meer te vermijden was.

bord 6 Frans Kerkhof vs. William Thomson 1/2-1/2
Als invaller wilde ik natuurlijk niet teleurstellen en speelde voorzichtig. Met wit tegen een Schotse Heerhugowaarder: William Thomson.
We begonnen rustig en zoals zo vaak kwam ik al snel in een mindere stelling terecht. Met de nodige bedenktijd wist ik het tij toch weer te keren en kwam de partij in evenwicht. Ongelijke lopers, evenveel pionnen en alle de torens nog op het bord.
Ik was niet zeker van de zaak en vroeg aan Kees of een remise aanbod van mijn kant gedaan kon worden. Dat mocht en een paar zetten later bood ik remise aan. William dacht er best nog wel lang over na, maar koos ook voor een half punt, zodat wij het eerste halfje konden bijschrijven. Naast mij zag ik Foppe al eerder zijn koning omleggen tegen Piet Konijn.

bord 7 Mats Bakker vs. Serkan Milli 1-0

bord 8 Paul Meijer vs. Gerard Groenveld 1-0
Ik speelde een siciliaanse partij tegen Gerard Groenveld. Ik kwam goed uit de opening en had meerdere aanvallen op zijn stelling. Gerard kon niet rokeren , want dan verloor hij een pion en drong ik zijn koningsstelling binnen. Echter verdedigde gerard zijn stelling goed. In het middenspel maakte Gerard een fout door zijn toren op d8 te zetten, waardoor ik zijn toren met mijn toren kon slaan en vervolgens met mijn loper zijn dame en toren in de penning kon zetten. Gerard verloor hierdoor een stuk en ik dwong hem om zijn dame te ruilen en vervolgens gaf hij op.

Delen