Categorieën
Vandaag :Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Heerhugowaard N2 SC Purmerend N2

Donderdag 6 februari trad het tweede NHSB-team in Heerhugowaard aan tegen hun tweede team. Als eerste was Ties klaar, over zijn partij schrijft hij:

Donderdag was voor mij geen succesvolle schaakavond. Ik kwam nadat mijn opponent (ik had zwart) met c4 opende in een Grünfeld-Indische opening terecht, die ik dacht voldoende te beheersen maar in de praktijk viel dat tegen. Na stukkenruil kwam materieel een gelijke stand op het bord, waarna hij na de 21e zet remise aanbood.

Mijn intentie was natuurlijk om te winnen, maar na kort gepeins wist ik dat er geen eer meer viel te behalen, waarna ik mij neergelegd heb bij slechts een half punt.  

Daarna volgde al snel Alex met een remise. Bij een rondgang langs de borden zag ik geen duidelijke winststellingen, wel kleine plusjes. Maar even later had Sandro een punt te pakken, niet lang daarna haalde ook Serkan de winst binnen. Hoe dat gegaan is weet ik niet, het kwam voor mij uit de lucht vallen. Ik ben benieuwd hoe hij dat voor elkaar gekregen heeft. Samengevat schrijft Serkan over zijn partij:

Mijn partij was een gesloten Siciliaans die hij speelde met e6, a6, b5 en h6. Mijn tegenstander deed geen nauwkeurige zetten en rokeerde niet. Ik was helemaal ontwikkeld en had gerokeerd. Mijn tegenstander verloor veel tempi en dat kostte hem uiteindelijk de partij.

En zo was het om een uur of tien 3-1 voor ons. Alleen Wim en ik waren nog bezig. Toen ik bij Wim keek zag ik, met enige verbazing, hem net een stukoffer brengen. Ik neem aan dat hij dacht dat zijn tegenstander, als hij het offer zou accepteren, de dame zou verliezen. Maar er was een tussenplaatsing mogelijk. Meer heb ik niet gezien omdat ik weer aan zet was. Niet veel later gaf Wim op.

In mijn partij speelde ik op een gegeven moment Df3 en dacht daarmee de opmars van zijn c-pion te verhinderen. Zijn loper op b7 staat dan ongedekt. Ik was wel tevreden over de zet, nog een stuk richting vijandelijke koning. Na een minuut of twee, mijn tegenstander nam de tijd voor zijn antwoord, realiseerde ik me plots dat het een blunder was en ik een stuk zou verliezen. Hoe langer mijn tegenstander dacht hoe onrustiger ik werd. Gelukkig speelde mijn tegenstander Tc7 om zijn loper te dekken. Bij het invoeren van de partij echter gaf Fritz geen krimp en al snel zag ik toen dat ik met de manoeuvre Pc6 zelf een kwaliteit zou winnen. Die manoeuvre had ik eerder al gezien maar niet als noodmaatregel. Of ik het daadwerkelijk in de partij, zou mijn tegenstander c5-c4 gespeeld hebben, gezien zou hebben weet ik niet.

Na het verlies van Wim heb ik in het belang van het team remise aangeboden. Na enige aarzeling nam mijn tegenstander het aan en waren de matchpunten binnen. Ik denk dat ik zo’n 75% kans had het punt binnen te halen, de stelling was iets beter voor mij en ik had meer tijd, maar wilde geen risico nemen. Dus 3,5 – 2,5 en de eerste plaats in de groep geconsolideerd.

Delen