Categorieën
Vandaag :
♔ niets op de agenda
Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Fantastische Rapid avond

.

Donderdag 2 februari 2023 werden de ronden 13 t/m 16 van de Rapid Competitie gespeeld met een opkomst van 36 leden.

Vier ronden die in straf tempo werden ingedeeld door Bert-Jan Melchers waarvoor zeker complimenten op hun plaats zijn.
Hij ziet er niet tegenop om de uitslag bij spelers op te halen die na afloop van de partij, zonder de uitslag te noteren, bij de bar en TV te vinden zijn. Zekerheid voor alles: informatie van direct betrokkenen en niet van hear-say van derden.
In de laatste ronde werd aan de spelers van een beëindigde partij discreet een lege doos aangereikt. Het signaal is duidelijk: eerst de spullen opruimen, waarna met vrij is om naar de bar te gaan.

De ster van de avond was zeker Ton de Veij die een slachting hield onder de kanshebbers: van Arno, Nico en Pieter werd gewonnen. Dus 3 uit 3 (100%!), voor Pieter 3 uit 4 (75%), en Nico 2,5 uit 4 (63%). Na ronde 18 staat hij dan ook op de derde plaats in de Rapid Competitie en is hij zelf grote kanshebber geworden.

Opvallend is verder nog dat van de 8 koplopers Ton slechts 8 partijen heeft gespeeld. De anderen hebben tussen de 10 en 16 partijen gespeeld.

Wat zou er gebeuren als de volgorde van de lijst bepaald zou worden door de behaalde Keizer punten te delen door het aantal partijen dat men gespeeld heeft??
Is daar niet voor te pleiten? Indien men onverhoeds verhinderd is voor belangrijkere zaken dan schaken, zou dat kunnen betekenen dat men de titel misloopt. Door te delen door het aantal partijen wordt voor het effect van afwezigheid gecorrigeerd.
Doet met dit dan zou je de volgende lijst voor de koplopers krijgen:

  1. Ton de Veij 108,6 punten
  2. Pieter Hopman 86,1
  3. Tim van Rijs 78,6
  4. Rob van Someren 73,0
  5. Mark Holla 65,3
  6. Nico Felten 60,2
  7. Frank van Velpen 56,0
  8. Cor Groot 42,2

Zou je voor zo’n systeem kiezen dan zou je wel moeten afspreken dat je alleen meedingt naar de titel als je minstens een minimum aantal partijen gespeeld moet hebben (bijvoorbeeld minstens 12 partijen van de 24 ronden). Zou je dan niet doen dan zou nu, in de tabel hierboven, Jakob Gerritz aan kop gaan met 430,9 Keizerpunten uit 2 partijen is 215,5 punten! Dat kan de bedoeling niet zijn.

Al met al weer een geslaagde avond.

 

.

Delen