Categorieën
Vandaag :Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Denksport een sport??

.

In het artikel op deze website getiteld “Ireen Wüst? Nee, Max Euwe!” wordt impliciet de vraag gesteld of schaken een sport is.

Door diverse media, dus journalisten, wordt klaarblijkelijk schaken nog niet altijd als sport gezien.
Maar als je de publicaties van journalisten leest, en je mag aannemen dat journalisten elkaar publicaties lezen, zijn er toch wel indicties dat schaken wel degelijk een sport is en dat dat soms in mediapublicaties verwoord is.

Via een recherche in het krantenarchief van het dagblad NRC met het trefwoord “denksport” kwam ik twee heel relevante publicaties tegen.

De eerste publicatie dateert van 23 maart 2021 getiteld “Vijf jaar na zijn dood wordt het steeds leuker om het over de voetbalideeën van Johan Cruijff te hebben” van de hand van Auke Kok.
In dit artikel wordt aangegeven dat Johan het voetballen opnieuw moest uitvinden omdat hij de kracht miste om hard te schieten.
De journalist gaat dan verder: “In de loop van de jaren werd zijn uitvinding – van voetbal een behendigheidsspel maken, een denksport haast – zijn filosofie, zijn weg naar succes.”.
Hier wordt een innige link tussen voetballen als sport en denken als sport aangegeven.

De tweede publicatie dateert van 16 juli 2012 getiteld “Denksporter tussen de tempobeulen” van de hand van Michiel Dekker.
Dit artikel gaat over Anna Schellekens, stuurvrouw van de vrouwen-acht bij het roeien. Ze meet 1,63 meter en 48 kilo. Maar verder is ze wel een essentieel onderdeel van de vrouwen-acht om een goed resultaat te behalen met de bediening van het roer middels twee touwtjes en het geven van aanwijzingen aan de acht opdat die optimaal presteert.
Ook hier een innige link tussen een krachtsport door de vrouwen-acht  en het denkproces van de stuurvrouw.

Compliment voor Het Euwe Centrum om de vinger aan de pols te houden voor onze geliefde sport!

Delen