Categorieën
Vandaag :Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Dames

.

Afgelopen donderdag kon ik de Woudloper verblijden met een Dame.
Ik vond dat toepasselijk omdat hij weer eens één van zijn meesterlijke stukjes had geschreven getiteld De Dame, zie De Dame door de Woudloper.
Het was wel een goedkope Dame die ik tegen kwam in een lokale kringloopwinkel maar ze zag er fris en onbeschadigd uit. De prijs was geen enkel bezwaar om haar mee naar huis te nemen, maar thuis gekomen bleek dat ik al van een Dame was voorzien. Daarom werd het idee geboren om de gekochte Dame over te doen aan de Woudloper.
De Woudloper was er erg blij en verguld mee ook al omdat er, volgens de Dame, verschillende mooie standen getoond konden worden waarin de Dame natuurlijk de hoofdrol speelt.

Om geen onduidelijkheid te laten bestaan meld ik hier dat het om een exemplaar ging van het schaakboek van Jules Welling getiteld “DE DAME” uit de serie beter schaken. In het boek staan o.a. hoofdstukken getiteld Het Dameoffer, Damevangst, Blunderen met de Dame etc. één en ander om de schaakvaardigheid van de lezer te verhogen.

Hierboven heb ik met de referentie naar de publicatie De Dame effectief die publicatie weer even mede als eerste publicatie geplaatst. De Woudloper ziet, uiteraard, graag zijn publicatie als eerste publicatie in de nieuwsrubriek.
Het is een hele strijd om De Dame niet te laten verdrinken in allerlei publicaties over jeugd en jeugdtoernooien. Zelfs de Woudloper vroeg zich op een gegeven moment vertwijfeld af waar zijn publicatie was gebleven. Met vereende krachten kwam het voor elkaar dat De Dame op 26 mei 2019 werd gepubliceerd en toen als eerste item in de rubriek nieuws verscheen. Maar kort daarna werd De Dame weer weggedrukt door publicaties over het MediMa toernooi, de verrichtingen van Romayn daarin en de verrichtingen van Dennis in het NK D-jeugd toernooi.
Overigens duidt dit erop dat de nieuwsrubriek levend is omdat er regelmatig berichten worden gepubliceerd.

In Woudlopers’ stukje De Dame worden allerlei dames ten tonele gevoerd. Stenen dames, houten dames maar ook dames van vlees en bloed.
Een goede waarnemer zal ook weten dat af en toe, ook tijdens partijen, Woudloper en andere rokers zich naar buiten begeven om, conform de huidige wetgeving betreffende het roken, zich over te geven aan tabaksgenoegens.
Dat moet ook gebeurd zijn verleden donderdag aan het begin van de avond. Ik liep de speelzaal uit en zei een tegemoetkomende schaker gedag toen er met grote snelheid een dame passeerde.
Uiteraard heb ik geen foto van de dame kunnen maken, ten eerste omdat alles zo snel ging en ten tweede omdat ik niet met een camera in de aanslag rondloop om personen te fotograferen.
De dame zag er ongeveer zo uit:

Nadat ze mij gepasseerd was hoorde ik dat ze me gedag zei. Omkijkend zag ik dat zij haar zonnebril had opgelicht en toen zag ik dat het Marloes was. Ik stamelde nog: “ik herkende je niet door die zonnebril”. Of ze het gehoord heeft weet ik niet want ze snelde de speelzaal in. Later zag ik dat ze tegen Ties speelde.
Wellicht was ze bij de ingang van het Triton opgehouden door de tabak-genietende Woudloper, en spoedde ze zich, teneinde geen denktijd te verspillen, snel naar het schaakbord om de partij tegen Ties te gaan spelen of voort te zetten.

Over dames gesproken:
Afgelopen donderdag wonnen beide deelnemende dames hun partij. Alhoewel hij op een gegeven moment goed stond zag ik dat Gerard toch verloren had van Ingrid van Rijs.
En Marloes won vrij snel van Foppe. Waarop Henk Breeuwsma hem even kwam zeggen: “Waar zijn we aan begonnen dat we dames in de club gehaald hebben!”.
En verleden week donderdag moest Ties het onderspit delven tegen Marloes. Het is nog niet zover maar met de mooie overwinning op Ties, en nu op Foppe, komt voor haar het kampioenschap in groep 2 in zicht. In de laatste partij heeft Marloes genoeg aan remise om als groepswinnares te eindigen.

Nog zijn we met de dames niet klaar.
In de NRC van zaterdag 8 juni 2019 pagina 28 worden belangwekkende resultaten gepresenteerd over de ontwikkeling van schoolgaande jongens en meisjes. Op scholen spelen jongens en meisje meestal apart onder invloed van traditionele verwachtingen. Men kan een goed inzicht krijgen in die verwachtingen als men het boek van Maarten ’t Hart “De vrouw bestaat niet” leest.
Op de Zweedse scholen uit het onderzoek werd gezorgd dat traditionele verwachtingen werden vermeden. Op die scholen bleken jongens en meisjes meer met elkaar te spelen.
Het meest verrassende was dat de schoolprestatie van jongens beter werden naarmate ze meer met meisjes speelden.
Zou het dan zo zijn dat, omdat schaken een spel is, ook de schaakprestaties van de heren beter worden naarmate ze meer partijen spelen tegen dames???
Dat is dus een troost voor de heren-verliezers: door tegen de dames te spelen, ook al verliezen ze, gaan ze wellicht beter spelen zodat ze meer punten gaan verzamelen in de competitie, en wellicht de volgende keer van de dames winnen.
Een positief punt hier is dat het Zweedse onderzoek ook aantoont dat de prestaties van de meisjes daarentegen niet beter worden. Dus heren, ook al verliest u steeds van de dames, hou dan in gedachte dat uw schaakprestaties zullen toenemen, terwijl de schaakprestaties voor de dames daardoor niet beter worden. Dus ten lange leste wint u!

.

 

 

Delen