Categorieën
Vandaag :
♔ niets op de agenda
Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Beker NHSB spannend tot in de late uurtjes: Castricum-Purmerend 3-1

.

Het was zonder meer een spannende strijd tegen het team van Castricum.
De wedstrijd werd gespeeld op vrijdag 11 januari 2019 in het clubgebouw De Kern van Schaakclub Castricum.

Romayn verloor snel omdat hij geobsedeerd leek te zijn door een pionwinst op c6. Bij het opjagen van een paard van zijn tegenstander kon dat paard via schaakjes zijn toren op h1 slaan. Daarna maakte zijn tegenstander korte metten met Romayn wegens materiaalachterstand en puinhoopachtige stelling.

Maar de andere partijen duurden voort tot de laatste minuutjes bedenktijd opgebruikt waren.
Hoewel alle spelers van Castricum sterker waren dan onze spelers werd het zeker geen walk-over en hebben de Castricummers moeten vechten voor de overwinning.
Voor details zie https:\/\/www.nhsb.nl/?pageID=3 (zie eerste ronde).

Luc speelde weer een karakteristieke aanvalspartij, maar zijn tegenstander deed niet voor hem onder. Uiteindelijk forceerde zijn tegenstander een herhaling van zetten: remise.

Vervolgens eindigde de partij van schrijver dezes in remise. Helaas liet ik de winst glippen en kwam mijn tegenstander met remise heel goed weg. Het kwam onder andere dat ik in tijdnood toch te snel zette. Ik had nota bene Romayn gekappitteld dat hij in zijn partij te snel zette, maar onder extreme condities (laat uur, tijdnoot) verviel ik in dezelfde fout. Klaarblijkelijk is deze fout leeftijdloos.

Ondertussen werd Ton langzamerhand ingepakt (op het bord) door zijn tegenstandster Helen van Arkel (ELO 2042 en oud-schaakkampioene van Nederland).
Overigens verkeerde Ton in de veronderstelling dat, na de twee remises en verliespartij aan de andere drie borden, zijn resultaat niet meer van belang was en dat matchverlies een feit was.
Maar volgens het Beker-reglement zouden we de wedstrijd gewonnen hebben bij winst van Ton. De uitslag zou dan 2-2 geweest zijn en volgens het reglement zouden we dan gewonnen hebben.
Gezien de stelling die Ton had was er weinig hoop in het eindstadium om te kunnen winnen, maar als je weet dat het nog heel relevant is zal je harder vechten!

Deze wedstrijd levert een verbeterpunt op: de spelers en teamleider dienen nauwkeurig te weten onder welke omstandigheden een gelijk spel toch een overwinning oplevert.
Schrijver dezes heeft een en ander geanalyseerd en zal de wedstrijdleider (Bert-Jan) informeren.

Dank aan Schaakclub Castricum voor de gastvrijheid, de soepele wedstrijdleiding en de spannende wedstrijd. We hebben weer waar voor ons lidmaatschapsgeld gekregen.
Tevens dank aan Marloes voor het teamleiderschap. Deze keer werd haar geduld zeer op de proef gesteld wegens de lange duur van de partijen. Toen Ton zijn partij om circa 23:40 uur beëindigde was er nog slechts één partij van de interne competitie van Castricum aan de gang.

Al met al waren we het op de terugreis met elkaar eens dat we een goede prestatie neergezet hebben waar we tevreden over kunnen zijn.

.

Delen