Categorieën
Vandaag :Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Fritz en Saavedra

.

Afgelopen donderdagavond, voorafgaande aan drie ronden Rapid-schaak, konden we weer genieten van de schaakinstructie van Rob.

Als amuse kwam de zgn. stelling van Saavedra op het demonstratiebord (helaas was Jan door de griep geveld en lag de flatscreen aan de ketting, dus dan maar met het wankele demonstratiebord met plastic stukken. Het toont in ieder geval dat we in onvoorzien omstandigheden voldoende flexibel zijn voor business as usual).

Hieronder wordt de stelling getoond en de oplossing. De vraagstelling was oorspronkelijk: Wit begint en zwart maakt remise. Later zou Saavedra aantonen dat, als wit begint, wit ook kan winnen en wel met een fraaie minor-promotie.

Fantastisch natuurlijk. Als je dit voor het eerst ziet denk je direct: “wat is dat schaken toch een mooi spel”.

En hier komt Fritz XIII om de hoek kijken. Hoe zal Fritz13 de stelling van Saavedra behandelen???
Dus voer de beginstelling in Fritz13 in. In de onbeperkte analyse mode kunnen we een indruk krijgen van zijn verrichtingen in deze stelling.
Een resultaat is als volgt:

Het analyse-scherm uitvergroot:

Het is al opmerkelijk dat Fritz vanuit de beginstelling niet de zettenreeks van Saavedra weergeeft. In plaats daarvan vindt Fritz, na de zet 1. c7, de daaropvolgende dame-promotie door wit het gunstigst voor zwart.

De analyse was het resultaat van ca. 20 minuten analyseren waarbij ca. 9270 miljoen nodes (stellingen) werden bekeken tot een diepte van 24 plies (1 ply is een zet van wit of een zet van zwart).
Je zou dus verwachten dat Fritz13 de afwikkeling naar winst, via de minor-promotie die hierboven is gegeven en die slechts 13 plies diep is, gezien moet hebben.

Wellicht dat hier enige twijfel aan de betrouwbaarheid van de analyses door Fritz ontstaat!! Maar ter uwer geruststelling kan ik zeggen dat dit resultaat geheel begrijpbaar is. Fritz13 is een machine en geen mens.

De eerste die één en ander naar genoegen van de jury kan verklaren verdient het bekende boek “The Games of Robert J. Fischer, editors Wade and O’Connell, 464 pagina’s, Uitgeverij Batsford, 1972” met daarin alle toernooipartijen van Fischer tot en met zijn match om het wereldkampioenschap in IJsland 1972 tegen Boris Spassky. Wel Engelstalig, dus met de Engelse partijnotatie.

Uw schriftelijke oplossing zie ik tegemoet.

Ondertussen heb ik de eerste reactie op dit artikel gehad. Daarom zet ik nu een time-limit op de inzending van oplossingen: 31 maart 2018 23:59:59 uur. 

Delen