Categorieën
Vandaag :
♔ niets op de agenda
Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

1e team ontsnapt aan degradatie

Gisteren speelden we dan onze laatste wedstrijd in Tilburg tegen De Stukkenjagers.

Stand na de 9e ronde

Een hele lastige opgave, want ze stonden 2e en hebben een heel sterk team.

Een overwinning zou betekenen dat we veilig waren, maar bij verlies waren we afhankelijk van onze concurrenten in de degradatiestrijd, De Wijkertoren uit Beverwijk en UVS uit Nijmegen, evenveel matchpunten, maar wij hadden veel meer bordpunten.

Het begin was al niet hoopvol, want Pieter, Barry en Tobias, die een airbnb even buiten Tilburg hadden geboekt kwamen 20 minuten te laat, vanwege een wegopbreking. Overigens hebben wij (de Purmerenders) van deze wegopbreking niets gemerkt. En we reden toch dezelfde route.

En wat nog erger was, bepaald fris oogden ze niet. Dus heren de volgende keer maar gewoon van huis uit naar de wedstrijd.

Eerder in de week had Lucas al een mooie remise behaald door 3-voudig Nederlands kampioene Anne Haast keurig op remise te houden.

Na ruim 2,5 uur bereikte invaller Anton (voor Yong Hoon) een prima remise tegen de andere Haast (Mark). Waarschijnlijk had hij even daarvoor heel goed gestaan, maar na Anton’s remiseaanbod zei Mark dat hij dat niet kon afslaan.

Intussen waren de stellingen op de overige borden zodanig, dat ik aan het rekenen sloeg hoeveel bordpunten we eigenlijk deze middag nodig hadden om bij nederlagen van alle 3 de degradatiekandidaten niet alsnog af te dalen naar de krochten van de KNSB.

Het bleken er 2 te zijn. Na dit medegedeeld te hebben aan het team leek het wel of iedereen zijn uiterste best ging doen om deze 2 bordpunten te behalen, want een nederlaag daar leek geen ontkomen aan.

Al heel snel verloor Nicky (in tijdnood) een eindspel tegen de sterke Lars Vereggen. Het zag er met ongelijke lopers, ieder een toren en evenveel pionnen, niet zo gek uit, maar de loper van Lars was toch wel een stukkie sterker dan de witte loper, die niet zoveel deed. Beide heren waren het snel over eens, dat Nicky’s koning eigenlijk geen kant op kon en dus was de 1e nederlaag een feit.

Giel dacht dat hij echt niet zo slecht stond, tot Tijmen Kampman hem op hardhandige wijze met de neus op de slechte feiten drukte 1-3.

Hierna was het de beurt aan Barry en Tobias om toch nog hun positieve bijdrage aan het geheel te leveren door bijna tegelijkertijd remise aan te bieden tegen Bianca de Jong-Muhren en Stefan Beukema. Beiden namen dit aan, zodat we in ieder geval onze 2 bordpunten binnen hadden.

Alsof er een last van de overige spelers afviel, ineens verloren 4 borden hun partij en stond de eindstand van 8-2 al na 3,5 uur spelen op het scorebord.

Eerst verloor Michael (invaller voor Wim) zijn partij tegen Jasper Beukema, na eigenlijk vanaf het begin redelijk gekreukt te hebben gestaan, en even later volgde Pieter tegen Nick Bijlsma en ook bij hem ging het vanuit de opening al mis.

Enrico sloot zich hier snel bij aan tegen Herman Grooten en ook hier zag het er niet vrolijk uit.

Resteert Peter. Al heel snel stond zijn stelling onder grote druk. Het leek er even op dat hij de problemen het hoofd kon bieden, maar nadat de kruitdampen waren opgetrokken, resteerde een eindspel met op beide vleugels 3 tegen 2 pionnen voor Mart Nabuurs.

En zo was de nederlaag reeds om 16.30 uur (3,5 uur spelen, ik denk dat dit een snelheidsrecord is) en moesten we tot 19.00 uur wachten alvorens we de andere uitslagen onder ogen kregen.

En gelukkig had De Wijkertoren tegen kampioen Voerendaal dezelfde eindstand als ons team bereikt en degradeert derhalve naar de 2e klasse.

Overigens won de andere kandidaat UVS wel zijn wedstrijd en dus gaan onze welgemeende felicitaties en dank uit naar kampioen Voerendaal, die dus net als onze tegenstander hun sportieve plicht deden.

Vraag van mij aan het team. Graag volgend jaar iets minder spanning aan het slot. Ik ben weer 3 jaar ouder geworden!!

Overigens was het etentje in de gezellige binnenstad van Tilburg met bijna het gehele team een leuke afsluiting van dit vreemde seizoen.

Want werd er niet na de eerste 2 ronden met 3 punten op zak niet zachtjes gefluisterd over een mogelijk kampioenschap. Daarna gingen er 5 wedstrijden op rij verloren en door ons op te richten tegen Wageningen hebben we aldus degradatie voorkomen.

Mannen op naar het volgend seizoen en misschien wel weer in de Noordelijke afdeling.

Ton de Veij

 

 

 

Delen