Categorieën
Vandaag :Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Rob van Someren kampioen interne competitie 2015-2016

Na 25 ronden in de Keizer competitie is Rob van Someren als nummer 1 geëindigd met slechts 1 verliespartij. Zijn score tegen de nummers 2 (Ton van Nieuwkerk) en 3 (Robbert Mirani) is positief: 1½  punt tegen Ton en 2 punten tegen Robbert. Tegen de hoogste ratinghouders daaronder heeft hij een neutrale score : 1 maal remise tegen Ton de Veij en 2 maal remise tegen Frank van der Moolen. Zijn scoringspercentage (dat niet  op de website staat) is 77,8. Het percentage van Ton en Robbert is resp.  69,6 en 68,2.

In deze competitie heeft één lid slechts 1 ronde gemist (met kennisgeving) en dus 24 ronden gespeeld: Wim Dam. Ton van Nieuwkerk, Luc Preeker en Joop Wickel hebben 2 maal verstek laten gaan (met kennisgeving), 23 ronden gespeeld . Robbert Mirani,  Gerard Jongen en  Perry Koopmans hebben 22 ronden gespeeld.

Dat het scoringspercentage een belangrijke maat is blijkt uit de posities van voornoemde spelers: Luc plaats 5 – 60,9%, Perry plaats 17 – 45,5%, Gerard plaats 30 – 45,5%, Joop plaats 38 – 43,5%, en Wim plaats 44 -33,3%. Uit het gelijk zijn van het percentage van Perry en Gerard volgt dat ook de verhouding in de gespeelde partijen een rol speelt: Perry wint 6 maal, remiseert 8 maal (dus 10  punten) en verliest 8 maal; Gerard wint 10 maal (dus 10 punten)  en verliest 12 maal. De puntenwaardering van de tegenstanders bepaalt ook het puntentotaal.

Statistiek onderzoeken is een leuke bezigheid en geeft met deze voorbeelden ook aan hoe moeilijk het is om een puntentotaal te berekenen en te interpreteren. Om daarbij te helpen is het programma Sevilla geschreven. Het is wel zo dat we zelf belangrijke factoren kunnen bepalen. De afspraken daarover zijn vastgelegd, zoals bv. het maximale aantal afmeldingen dat gewaardeerd wordt met  1/3 van de eigen waarde. Deze waarde is niet constant want die hangt weer af van de plaats op de ranglijst. Daarom is niet precies te bepalen hoeveel punten je hebt na een gespeelde ronde: alle voorgaande resultaten veranderen daarin, ook door het verschuiven van de plaats van je tegenstanders.

 

Delen