Categorieën
Vandaag :Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Schaakkamp 2018

Vrijdag 15 juni vertrokken we om 16.00 uur richting Usquert in Groningen voor het jaarlijkse schaakkamp. De weersvooruitzichten waren goed en we hadden er allemaal enorm veel zin in. En we zijn: de jeugdleden Sofie Hendriks, Mirjam van de Rijs, Vladimir Bartels, Romayn Brandsma, Simon Copper, Sandro van Gaeta, Dennis en Robin Jansma, Germain Kunkeler, Tim van de Rijs, Barrie Romijn, Thijs Schols en Alesha Smit. De begeleiding bestond uit Chris Bartels, die het weer geweldig georganiseerd had, Rebecca Greba, Pieter Hopman, Stefan Jansma, Alex Romijn en Frank Reurs.

Voorgaande twee jaar waren we naar België geweest dus een verandering lag voor de hand, we weten als schakers dat 3x zet herhaling remise geeft en dat moet met een schaakkamp voorkomen worden. Dus zo kwamen we in Groningen terecht, dicht bij Pieterburen in het plaatsje met de toch wel buitenlands klinkende naam Usquert. De locatie was perfect en in een grote omgebouwde loods van boerderij konden wij heerlijk verblijven. Naar buiten was er een voetbalveld, trampoline, deel voor kampvuur en direct aan het water.

Na een voorspoedige reis snel de kamers indelen, avond eten halen (snackbar) en direct van start met het eerste schaaktoernooi in de vorm van handicap schaak. De oplettende volgers van de jeugd weten het nog wel, iedere 100 punten ratingverschil moet er bij de tegenstander 1 punt van het bord, dus 400 verschil bv een paar en pion inleveren door de tegenstander. Na 7 ronden met een doorschuifsysteem werd Barrie de winnaar van dit onderdeel. Top prestatie van Sofie die onze IM Pieter wist te verslaan. Daarna tot de kleine uurtjes nog diverse andere spellen gespeeld en naar bed. ( niet dat het direct tot slapen kwam, maar dat hoort er natuurlijk bij)

Volgende morgen na een heerlijk ontbijt stond alweer het volgende onderdeel op het programma, het duo/koppel schaak waarbij de speler met de hoogste rating wordt gekoppeld aan de speler met de laagste rating. Opnieuw Barrie samen met Mirjam wisten dit onderdeel te winnen.

Natuurlijk kan het schaakkamp niet zonder een wedstrijd jeugd begeleiders in de vorm van een voetbal wedstrijd. Even leek het er op dat de jeugd overlopen zou worden door de ouderen, het stond al snel 2-0. Maar met het karakter van onze jeugd zit het zeker goed, de rug werd gerecht en ze wisten tegen te scoren, 2-1. Het spel verruwde, beide teams wilde hoe dan ook winnen, het maakte niet uit hoe. Er vielen meerdere gele kaarten en zelfs een rode en de stemming werd grimmig. Vlak voor het einde scoorde de jeugd terecht 2-2 en zo doende was er dit jaar geen winnaar.

Dan snel een broodje eten want er moest weer geschaakt worden. En niet zomaar even een potje, nee een schaakclinic van GM Sipke Ernst stond op het programma. Deze bijzondere ervaring werd mede mogelijk gemaakt door sponsoring van Gravure85, een bedrijf in graveer en lasertechniek, zie www.gravure85.nl Na een boeiende en onderhoudende clinic waar een partij van Sipke centraal stond werd er aansluitend een simultaan door hem gegeven. Pieter wist als eerste met een remise een half puntje binnen te halen. Grote verrassing was wel de winstpartij van Vladimir op Sipke. De laatste lopende partij was van Sofie. Na een demonstratie van Sipke hoe je met loper en paard naar een mat toe werkt werd er snel een nieuwe schaakregel in het leven geroepen, Na 10x een remise voorstel (van Sofie) moet het dan maar aangenomen worden.

Zo een middag maakt je hongerig en de BBQ werd ontstoken. Onze BBQ master Chris zorgde dat de buiken weer goed gevuld werden waarna we gewoon weer verder gingen met het volgende schaakonderdeel, het doorgeefschaak.  Na bloedstollende partijen ging de winst van dit onderdeel naar Alesha en Sandro. Na het schaken werd het kampvuur aangestoken en werden de marshmallows boven het vuur geroosterd. Gezelligheid kent geen tijd en al snel zaten we weer in de kleine uurtjes.

Volgende morgen werden de vaders onder de begeleiders verrast met een ontbijt op bed wat door de kinderen samen met Rebecca werd geregeld. Alleen vrouwen denken blijkbaar aan zoiets simpels en dat werd dan ook zeer gewaardeerd.

Na het ontbijt lagen de Canadese kano’s al voor ons klaar. In het licht stromende water vertrokken we, verdeeld over 7 kano’s. Tja, en dat lijkt dan zo makkelijk maar dat is het niet, al snel sloeg de kano van Pieter, Tim en Sandro om en werd de verdere vaart door hen gestaakt. Dus verder met 6 boten. Natuurlijk ook daarbij weer met een (verstandig of niet) competitie element er in. Na een verhitte achtervolging en meerdere inhaalmanoeuvres op de terugweg tolde ook de kano van Dennis, Thijs en Frank om zijn as en mocht er door ze gezwommen worden.

Teruggekomen in ons boerenverblijf werd er nog een laatste schaakwedstrijd gehouden, het opdrachtschaak. De verfrissende duik eerder op de ochtend had Thijs blijkbaar goedgedaan, hij wist dit onderdeel glorieus te winnen.

En dan is zo een lang weekend waar we allemaal zo naar hadden uitgekeken alweer bijna voorbij. Alle spullen opruimen en zorgen dat alles weer mee teruggaat richting Purmerend. Na een voorspoedige reis van ruim 2 uur kwamen we om 17.00 uur aan bij restaurant Kriti  die voor ons weer een heerlijke Griekse maaltijd tegen een gereduceerd tarief op tafel toverde. Mede dankzij de sponsoring van onze seniorleden konden we dit weekend op deze prachtige manier afsluiten.

Volgend jaar weer een schaakkamp? Het lijkt mij wel! Het was weer geweldig om mee te maken. Met de enthousiaste begeleiders waar alles vanzelf leek te gaan is het fijn om mee samen te zijn. Maar ook is het geweldig om te zien hoe goed de jeugd met elkaar omgaan. Als jullie model staan voor “de jeugd van tegenwoordig” zit het helemaal goed.

Delen