Categorieën
Vandaag :Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Schaakkamp 2017

Voor het tweede achtereenvolgende jaar is het schaakkamp voor de jeugd georganiseerd en wederom met groot succes.

Ook dit jaar zijn we afgereisd naar Wachtebeke, België.  In je achterhoofd hou je er natuurlijk, na het succes van vorig jaar, rekening mee dat het dit jaar wel eens iets minder zou kunnen worden. Maar dat was zeker niet waar.

Het weer zat geweldig mee, met temperaturen oplopend tot 30 graden

Er was ook dit jaar weer voldoende animo voor deelname aan het schaakkamp, en zo konden wij op vrijdag 16 juni om 16.00uur vanuit Purmerend richting Wachtebeke vertrekken met de jeugdleden Vladimir Bartels, Romayn Brandsma, Simon Copper, Sandro Gaeta, Dennis en Robbin Jansma, Tim van Rijs, Barrie Romijn, Thijs Schols, Alexeij Smit en Stijn de Wit samen met de begeleiders Lea Dijksman (moeder Simon), Ingrid van Rijs (moeder Tim) Chris Bartels (vader Vladimir), Pieter Hopman, Frank Reurs en Alex Romijn (vader Barrie).  Om praktische redenen is de leeftijdsgrens voor deelname van de jeugd op 8 jaar en ouder gesteld.

De gehele organisatie was weer perfect verzorgt door Chris Bartels, alles was prima voor elkaar. Jammer dat hij geen invloed heeft op het verkeer, de heenreis gaf meer dan een uur vertraging

Maar aangekomen op het Provinciaal Domein Puyenbroeck (kijk voor meer informatie op  https:\/\/www.puyenbroeck.be) te Wachtebeke werden snel de kamers verdeeld, de koffers uitgepakt en de poffertjes klaar gemaakt voor ons avondeten. En natuurlijk, het eerste schaakonderdeel stond al direct op het programma.

Een laddercompetitie voor jeugd en begeleiders. De inmiddels bekende manier van Chris om het handicap te bepalen werd weer gehanteerd. Neem als voorbeeld Pieter die een naar boven afgeronde rating heeft van 2400 en  Robbin met een rating van 300. Verschil van 2100 dus Pieter lever maar 21 punten in (de dame, 2 torens en een twee pionnen). Wist Pieter vorig jaar alsnog alle partijen te  winnen, nu was die spanning er al bij de eerste ronde vanaf. Robbin Jansma (hou die naam voor de toekomst in de gaten) was zo sportief om Pieter de nodige stukken terug te geven maar wist wel de koning naar het centrum van het bord te dirigeren. Eenmaal de koning in de juiste positie gebracht wist Robbin met een sublieme torenzet de koning mat te zetten. De eindoverwinning van dit onderdeel ging naar Vladimir Bartels.

Natuurlijk waren er weer de nodige andere spellen mee. Favoriet was dit jaar Monopoly, 15, en koehandel. Zo rond 01.00 uur was het de bedoeling om te gaan slapen, maar ja, een schaakkamp zonder dolle nachten is geen schaakkamp is de mening van onze jeugd, en terecht natuurlijk. Het werd dus wat later voordat het rustiger werd. Maar gelukkig waren we alleen op de verdieping, dus geen overlast voor anderen.

Maar, ’s nachts een vent ’s morgens een vent, iedereen was om 8.30 uur weer present Het ontbijt was al door onze alleraardigste Belgische dame klaargemaakt. Nog even snel een potje schaken en naar buiten waar er gevoetbald werd op het scherpst van de snede. Eerst een gemengde wedstrijd van jeugd en begeleiders en daarna een afsluitende wedstrijd jeugd tegen de begeleiders Uiteraard gewonnen door de begeleiders 😉 al was dat pas na strafschoppen. Nog snel een heerlijk broodje en een stukje fruit eten waarna we vertrokken naar Wachtebeke naar onze tegenstander De Pluspion.

Helemaal onbekend zijn ze inmiddels niet meer. Na ons bezoek van vorig jaar hebben zij ons een tegenbezoek gebracht afgelopen oktober. De jeugd werd verdeeld over drie groepen. Groep 1 en 2 met drie spelers van Belgische zijde en drie van Purmerend en een speeltijd van 45min p.p.p.p. Groep 3 vijf tegen vijf  met 20 min p.p.p.p.

De eindoverwinning in groep 1 ging naar Romayn Brandsma met 3 uit 3! In teamverband won Purmerend deze groep  met 5-4 Ook groep 2 werd met 5-4 gewonnen met de eindoverwinning voor Tim van Rijs. En dan groep 3, daar was het krachtverschil wel heel erg groot, de eindstand was daar 23 tegen 2 (voor Purmerend).

Het revanche voor Pluspion komt er medio oktober wanneer zij weer naar Purmerend komen.

Terug op ons  “Domein” aangekomen werd er door een groep gezwommen, andere gingen liever nog een spelletje spelen, buiten voetballen of trampoline springen. Bij de plaatselijk chinees werd ons avondeten gehaald wat ons heel goed smaakte. De avond werd afgesloten met veel schaken en andere spellen. En natuurlijk voor het slapen gaan een heftig kussengevecht.

De laatste ochtend een competitie doorgeefschaak spelen. De hoogste ratingspeler samen met de laagste en zo verder.  Mooie partijen werden er gespeeld en door op het juiste moment je doorgegeven stukken weer in te zetten werden de nodige partijen beslist. De eindoverwinning ging naar het koppel …… Helaas, ik ben het kwijt.

De laatste lunch werd genuttigd, nog even snel een laatste partijtje schaak, 15 en monopoly spelen waarna alles werd opgeruimd, de tassen en koffers weer ingepakt terug richting Purmerend. Na een voorspoedige terugreis werd er als afsluiting van dit prachtige weekend nog heerlijk gegeten bij Kriti die dit eten voor een deel sponsorde, dank daar voor!! Zelfs werd er nog een waardebon van €15,- verloot die door Romayn werd gewonnen.

Dit prachtige weekend is voor een deel mogelijk gemaakt door een spontane bijdrage van de seniorleden. Ik hoop dat dit verslag een indruk heeft gegeven dat die bijdrage goed is besteed. De binding en vorming van het clubgevoel zijn heel belangrijk. Dank daarvoor!

De conclusie die bij Kriti werd getrokken was dat iedereen er ontzettend van had genoten, er geen gevoel was van een herhaling van vorig jaar en zeker weer een vervolg moet gaan krijgen. Er wordt al gedroomd van een schaakweek naar Moskou bij het eerste lustrum. Wie weet!!

 

 

Delen