Categorieën
Vandaag :
♔ niets op de agenda
Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

NHSB competitie Purmerend???? – Volendam????

.

.

Een kort verslag van deze op 31 januari 2019 verspeelde wedstrijd, verscheen op 1 februari 2019 op deze website.

Naar goed gebruik wordt er door de spelers een impressie gegeven van hun partij waardoor onze clubgenoten en derden een goede indruk kunnen krijgen van het reilen en zeilen van het team in deze wedstrijd.
Het zal zonder meer duidelijk zijn dat, door de uiterst belabberde positie van het team in NHSB Klasse 2B, de animo daarvoor niet zal overlopen.
Van de 40 partijen die wij nu achter de rug hebben in deze competitie hebben we tot nu toe een schamele 16 bordpunten weten te verzamelen en zegge en schrijve 1 matchpunt.
Indien ik enig commentaar bij een partij heb gezet dan is dat commentaar met (kk) gelabeld.

Een degradatie loert om de hoek.
Overigens zitten hier ook positieve Cruyff-aspecten aan. Vier teams in de NHSB Klasse 3 zal zonder meer een primeur zijn en lang een unicum blijven. Want er zijn maar weinig schaakclubs die zoveel teams hebben om dat wapenfeit te realiseren.
Bovendien zou tijdens die primeur het best mogelijk zijn dat we tegen ons damesteam (ook al een primeur) kunnen spelen. Dat is toch iets om naar uit te zien.
Een ander voordeel is dat het team dan een zestal is zodat, naar verwachting, een minder frequent beroep op invaller hoeft te worden gedaan.

Maar laten we optimistisch zijn en ervan uitgaan dat we de volgende twee wedstrijden winnen. Uiteraard hangt één en ander af van de wedstrijdresultaten van de huidige andere degradatie-kandidaat Aris de Heer af. Zij spelen op 8 februari a.s. tegen koploper Castricum. Vervolgens spelen zij op 25 februari 2019 een thuiswedstrijd tegen ons.

De wedstrijd tegen Volendam werd in goede sfeer gespeeld. Veel van de spelers kennen we natuurlijk van vorige wedstrijden en van diverse toernooien. Bovendien is Frans Vlugt een oud-lid van onze vereniging.

Met teamleider Erik Steur die vroeg aanwezig was kon schrijver dezes efficient de formaliteiten vervullen zodat na een welkom door wedstrijdleider Bert-Jan Melchers om ca. 20:00 uur de wedstrijd kon beginnen.
De wedstrijd duurde tot ongeveer 23:45 uur door lange partijen aan bord 1, 3, 5 en als langste partij bord 8.

De partijen worden gepresenteerd in volgorde van beëindiging.
Overigens is er ook een uitgebreid verslag verschenen in de krant Nieuw-Volendam van woensdag 6 februari 2019 pagina 26.

Bord 2 Luc Preeker-Frans Vlugt 0-1 [0-1]
(kk) Luc was snel klaar. In de hoofdvariant van het tweepaardenspel in de nahand liep Luc in een valletje en werd snel mat gezet. Om bij te komen heeft hij de verder avond bij de TV bij de bar de avond doorgebracht.

Bord 4 Rob van Someren-Henk Veerman 1-0 [1-1]
(kk) Uit het korte commentaar van beide spelers direct na afloop begreep ik dat Henk in een Pirc-achtige opening te vroeg kort had gerokeerd. Een direct ingezette aanval op de zwarte koningsvleugel was snel succesvol voor Rob.

Bord 7 Hans Keizer-Romayn Brandsma 1-0 [1-2]
(kk) Romayn speelde ook een interessante partij en tijdelijk waren de andere borden nauwelijks te bereiken wegens de massa schakers die zich verzameld hadden rond zijn bord. Het leek wel het bord waar de echte Keizer resideerde, maar het was Hans Keizer uit Volendam.
Maar uiteindelijk regeerde Hans als een Keizer en kon zijn partij, na grote complicaties, met winst afronden. 
Jammer voor Romayn die, ondanks zijn Elo van 1847, de eer aan de Volendammer (1686) moest laten.

Bord 8 Ton de Veij-Martijn Veerman 0-1 [1-3]
(kk) Alhoewel Ton het iniatief scheen te hebben met aanval op de zwarte koningstelling vergaloppeerde hij zich later (blijkens het verslag van de partij in Het NIVO) door een stuk te verliezen. Dat zijn inderdaad geen heldendaden die uitnodigen tot presentatie.

Bord 5 Peter Kemper-Ties Wijnen 1-0 [1-4]
(kk) Ik liep langs het bord van Ties en ik zag tot mijn afgrijzen dat er een TSUNAMI van drie verbonden vrijpionnen op de c-d-e lijn op hem afkwam. De voorste pion was al tot de zesde lijn gevorderd en werd ondersteund door de andere twee vrijpionnen op de vijfde lijn. Het verbaast me dan ook niets om in Het NIVO te lezen dat Ties door zijn klok ging omdat hij geen dijk tegen de aanstormende tsunami kon opwerpen.

Bord 3 Reinier Bodemeijer-Kees Kerkdijk 0-1 [2-4]
Tijdens Schaken op de Dijk 2018 had ik eerder de degens gekruist met Reinier. Toen speelde ik met wit een Siciliaanse partij tegen hem.
Nu werd het een geweigerd Dame-gambiet waarin ik met 8. ….. dc4x een Capablanca manoeuvre uitvoerde culminerend in de zet 12 ….. e5 teneinde Lc8 te kunnen ontwikkelen.
Ik vond dat ik enigszins bedrukt stond en dat wit met zijn centrum en voorsprong in ontwikkeling en goed geplaatst paard en loper het betere spel had gekregen.
Maar na de zetten van Reinier 15 a4 en vooral 23 Pd2 begon ik lucht te krijgen. De aanval op het witte pionnencentrum werd ingezet met 23 …. f5 en 24 ….. Dd6. Met zet 28 ….. Df6 kwam de partij in taktisch vaarwater.
Hieronder de partij:

Een verliespartij voor Reinier. Maar op zaterdag 9 februari 2019 speelde hij mee in de KNSB wedstrijd klasse 5D en won zijn partij. Het Volendamse team won met 5,5-2,5 van De Rode Loper. Volendam gaat nu in KNSB Klasse 5D aan kop.

Bord 1 Erik Steur-Rob Hählen 1-0 [2-5]
In een Konings-Indiër kom ik met zwart iets minder uit de opening. De kritieke stelling is rond zet 20. Mijn tegenstander mist daar een mogelijkheid mijn stukken vleugellam te maken op de damevleugel. Hij geeft mij de mogelijkheid voor een schijnoffer van de kwaliteit, Stockfish geeft mij dan een waardering van plus 3. Het kwaliteitsoffer hoeft wit niet aan te nemen, maar ik heb dan al een plus van 1. Ik denk een winnende combinatie te zien maar zie te laat (altijd een zet verder kijken!) dat hij kan verdedigen.
Nog steeds is er geen man overboord maar ik laat me intimideren door zijn vrije a-pion die snel op kan rukken. Ik overschat het gevaar en in plaats van aan te vallen op de koningsvleugel ga ik onnodig verdedigen op de damevleugel.
Rond zet 38 staat het volgens Stockfish gelijk, maar ik zie kans dat door te passief spel binnen 4 zetten in een duidelijk nadeel voor mij om te buigen. Mijn tegenstander mist dan nog wat sterkere voortzettingen maar als hij de kans krijgt een kleine combinatie uit te voeren laat hij dat niet na. Hij houdt dan een pion meer, een handenbinder op a7, en een sterke loper over. Er rest mij niets anders dan op te geven.
Al met al wel een boeiende partij, met als duidelijke les dat het initiatief belangrijk is en blijft: bangig spelen leidt tot slechte resultaten. En dat Stockfish veel meer ziet dan ik…

Bord 6 Vladimir Bartels-Nico Koning 1-0 [eindstand 3-5]
(kk) Om 23:30 uur verdrongen talrijke schakers, zowel van Purmerend als Volendam, zich rond het bord van Vladimir tegen Nico Koning. Beide klokken stonden op enkele minuten en twee zettenschrijvers waren voor hen bezig zodat beide spelers zich geheel aan de zetten konden wijden.

Het is reeds eerder gezegd dat je gewonnen kan staan, maar dat het spel nog gespeeld moet worden. We weten dat Vladimir het helemaal eens is met die uitspraak en hij steevast tot de voorlaatste zet blijft spelen. 
Ook nu weer: Vladimir stond de kwaliteit achter met als compensatie één pion. Bij zet 45 stond Nico gewonnen. Hij liet een vrijpion op de h-lijn oprukken richting h1. Als tegenwicht rukte Vladimir op met zijn pionnen en koning en kreeg twee vrijpionnen. Uiteindelijk promoveerden beiden een pion tot dame. De dames werden, na enkele schaakjes, vrij snel weer tegen elkaar geruild maar niet nadat Vladimir met die schaakjes de zwarte koning van Koning naar a4 had verdreven, dat wil zeggen ver weg van het toekomstige promotieveld c8. Rond zet 75 stond de volgende stelling op bord:
Vladimir: Kc5, Pc6, c7
Nico: Ka4, Td1
Wit kon slechts schaak geven met de toren en Vladimir liep via de d- en e-lijn zigzaggend naar de schaakgevende toren waarna pion-promotie tot (zijn derde!) dame niet te verhinderen was.
Vladimir had duidelijk gemaakt dat een paard met één pion meer dan voldoende compensatie kan zijn voor een toren en zeker in zijn geval.
Uiteraard zal vermoeidheid en tijdnood een rol gespeeld hebben, maar beiden waren daar aan onderhevig.

Uiteraard onze hartelijk felicitaties voor Volendam voor hun zwaarbevochten overwinning. Wij wensen hen veel succes bij de laatste twee wedstrijden en een soepele gang naar het kampioenschap.

We moeten ons voorbereiden op de wedstrijd tegen Aris de Heer op maandagavond 25 februari 2019.
Zoals men kan lezen in het verslag van de wedstrijd Volendam-Aris de Heer, gehouden op 6 december 2018 (zie het bij traditie uitstekende verslag “Nieuwe ramp bij het IJselmeer” op https:\/\/www.sc-arisdeheer.nl/?cat=2 ) heeft Aris de Heer met 2,5-5,5 verloren, dus met vergelijkbare cijfers als ons team.
Een open strijd met gelijke kansen is te verwachten.

.

.


Delen