Categorieën
Vandaag :
♔ niets op de agenda
Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Koedijk-EGGERT Purmerend 3: partij impressies

 

J.l. 23 november meldden we dat het derde team met 5,5-2,5 verloor van Koedijk. Toen werd ook beloofd dat er partij-impressies van de spelers na ongeveer een week zouden volgen. Die week is twee weken geworden: de impressies volgen hieronder.
Verheugend is dat de door Rob Hählen ingezette traditie om de spelers hun eigen partij-impressies te laten geven nu ook navolging vindt bij EGGERT Purmerend 2.

Ondertussen gaan er 5 van de 8 teams uit klasse 2B aan de kop met ieder 4 matchpunten na drie ronden, waarbij de bordpunten lopen van 14,5 tot 12. EGGERT Purmerend 2 heeft 13,5 bordpunt. Er zijn nog vier ronden te gaan.
Dus ons team is nog volop in de race voor een eervolle plaats.
Duimt u voor onze spelers! de spelers gaan er hard tegenaan!

De PARTIJ-IMPRESSIES

Bord 1: Kees Kerkdijk-Brian Möllenkamp remise
Na enkele maanden weer achter de stukken en dat beviel best goed, zeker als je dan Siciliaans kunt spelen. Het werd een Draak.
Er onstond een tactische stelling, zoals te verwachten in het Siciliaans, met spel van zwart tegen de witte damevleugel middels de loper op g7, via een toren op halfopen b-lijn en een dame op a5. Ik had tactische kansen in het centrum en met steeds dreigende pionoffers middels b4 met aanval op de dame. Tevens zette ik de zwarte koningsvleugel onder druk middels de opmars van de f-pion.
Het spel wisselde sterk doordat beide spelers kansen lieten liggen. Ik had aanzienlijk minder tijd maar had toch het idee dat ik langzamerhand de overhand zou krijgen.
Maar bij een matchstand van 5,5-1,5 stelde ik remise voor. Nadat ik mijn zet uitgevoerd had vermoedde ik dat ik verloren stond in een afwikkeling naar een pionneneindspel.
Mijn tegenstander was echter van mening dat hij dan verloren zou staan en accepteerde daarom. Wegens de tijdnood was mijn notatie fragmentarisch zodat ik niet meer kon nagaan wie gelijk heeft.
Beiden waren we tevreden over deze interessante partij.

Bord 2: Danny Stoop-Ton de Veij 1-0
Mijn partij tegen Danny Stoop was er eentje om snel te vergeten.
Al vroeg in de opening, die ik toch wel vrij vaak speel met zwart, maakte ik een fout om mijn c-pion naar c5 te spelen i.p.v. c6.|
Hierna liep ik de gehele partij achter de feiten aan. Danny speelde het heel scherp en na ruim 20 zetten moest ik als eerste opgeven.

Bord 3: Rob Hählen-Jan Barteling 0-1
Een jammerlijk mislukt openingsexperiment. Ik heb nog de hoop mijn stelling bij elkaar te kunnen houden en als zwart niet de sterkste voortzetting kiest lijkt dat te lukken. De computer geeft aan dat we op de 16e zet weer gelijk staan. Op dat moment kan ik een zwart paard op e3 afruilen, in ruil daarvoor kan zwart lang rokeren met schaak en heeft hij nog een extra aanvalslijn, met mijn koning op de tocht. Daarom kies ik voor een verdediging die de lijnen gesloten houdt en zwart wat velden wegneemt. Wat ik op dat moment niet zie is dat mijn zwarte velden ernstig verzwakt worden, blunder nummer 1. Zwart overziet op dat moment een snelle winstweg. Dat cadeau geef ik terug door nogmaals te blunderen, in de veronderstelling dat ik juist gaten in mijn stelling aan het dichten was. Ook daarna kiest mijn tegenstander niet voor de snelste weg maar mijn stelling is inmiddels dermate slecht dat hij dat kan lijden en ik kansloos een stuk moet inleveren om mat te voorkomen. Natuurlijk probeer ik nog wat te rommelen maar zonder succes.
De analyse achteraf met mijn tegenstander en de computer laat zien dat ik wel degelijk op de 17e zet het paard had moeten afruilen. De open lijn die hij zou krijgen kan hij nauwelijks benutten. Zwart heeft dan een pion minder die hij terug kan winnen maar dat leidt tot dameruil en kan ik daarna zelfs alle torens afruilen waarna een hoogstwaarschijnlijk gewonnen gelijke lopers-eindspel voor mij overblijft.
Slecht geslapen…

Bord 4: Hans de Jong-Ruud de Groot remise
Ik kreeg op bord 4 met zwart een Engelse opening. Beide spelers bouwden rustig op wachtend tot iemand het initiatief zou of wilde nemen. We gebruikten daar veel tijd voor en voordat het bij ons pas zou beginnen stonden er al verschillende borden slecht. Op een gegeven moment lokte ik een zet uit die hij ook deed. Daardoor kon ik beter komen te staan en een pion winnen, alleen moet je dan wel de voor de hand liggende tussen schaak doen met de dame. Helaas deelde ik mee in de malaise van het team door deze dus niet te doen en daardoor kon hij door een leuke zet een gelijke stelling behouden. In de remisestelling stond hij misschien iets beter. Achteraf bekeken had ik na die vergeten dame zet waarschijnlijk een superieure stelling gehad, maar dat had niet geholpen voor een overwinning van het team.

Bord 5: Frank van der Moolen-Jan van Dam remise
Ik speelde een leuke opening en ontwikkelde snel ter compensatie voor een gambietpion. Maar door een te vroege aanvallende paardzet ging ik de fout in. De voorsprong in ontwikkeling was meteen weg terwijl de achterstand van de pion bleef. Bovendien kreeg mijn tegenstander een mooie open loperdiagonaal. Maar met een handig tussenschaakje dwong ik zijn koning naar f8 en zette zijn toren op h8 daarmee buitenspel. Op de koningsvleugel hield ik druk, terwijl ik op de damevleugel met mijn pionnen oprukte en zelfs een mooie verbonden vrijpion creëerde. Toen stond ik eindelijk beter. Ondertussen kwam mijn tijdnoodfase alweer in zicht en offerde ik mijn dame tegen zijn goede toren om mijn vrijpion een nieuwe dame te halen. Dat was wel aardig bedacht maar ik overzag daarbij dat een eeuwig schaak hem kon redden.

Bord 6: Paul Roomer-Luc Preeker 1-0

Bord7: Paul Meijer-Ron Mollenkamp
Ik speelde met wit tegen Ron Mollenkamp.  Ik kwam goed uit de opening en had een mooie pionnen aanval op de dameflank en centreerde mooi mijn loper op het middengebied. Echter had ik zijn aanval van zijn paarden onderschat en verloor zo een van mijn sterke lopers en met het andere paard en dame drong hij mijn koningsstelling binnen en er dreigden verschillende mat scenario’s. Door sterk verdedigingswerk kon ik in een eindspel van torens tegen een dame bereiken, waarbij Ron remise aanbod en ik dit aanbod aannam.

Bord 8: Jan Meringa-Serkan Milli remise

 

In de vierde ronde ontmoet EGGERT Purmerend 3 op 15 december a.s. in een thuiswedstrijd De Waagtoren 5 uit Alkmaar. Tegen dit team werd in de eerste ronde verleden jaar gelijk gespeeld (4-4) en De Waagtoren werd toen uiteindelijk groepskampioen. Dus de komende wedstrijd tegen dit team belooft een spannende strijd te worden.

 

 

 

Delen